נשיא המדינה ראובן ריבלין נשא דברים הבוקר (יום ה') בטקס הממלכתי הפותח את אירועי הזיכרון "נר יצחק", במלאת 25 שנה לרצח יצחק רבין בבית הנשיא בירושלים. בשל מגפת הקורונה, האירועים מתקיימים במתכונת מצומצמת. "כמו בכל שנה, אני מוצא את עצמי ביום הזה מבקש על נפשה של הארץ הזו, שיצחק אהב כל כך. על נפשם של אנשיה, על נפשה של הדמוקרטיה הישראלית, החזקה אך שאסור לקחת אותה כמובן מאליו", אמר ריבלין.
"בכל שנה אני מדליק את נר יצחק ומרגיש כמה האדמה שבחוץ בוערת. והשנה עוד יותר מתמיד אנחנו מתכנסים כאן ואני חושש יקיריי, חושש שהלהבות הגבוהות שבתוכנו מסכנות את הבית שלנו, של כולנו. מסכנות את המרקם הישראלי שבנינו בעמל רב כל כך", הוסיף הנשיא. "הרצח של ראש הממשלה יצחק רבין היה רצח פוליטי. הרוצח הנתעב של ראש הממשלה חשב שיש לו לגיטימציה לחסל כך, הלכה למעשה, את קיומה של אי הסכמה פוליטית חריפה ועמוקה. אני הייתי בצד המנוגד לרבין בוויכוח הפוליטי הזה. כמוני היו עוד רבים אחרים. ורובנו, משוכנעים עד העצם בצדקת דרכנו, לא האמנו לרגע, לא דמיינו לרגע את תרחיש האימה שאליו נגיע במאבק האידיאולוגי הזה.
"אני זוכר בצמרמורת את איתן הבר זכרו לברכה, איתן החד, החריף, החכם, הציני, עומד מחוץ לבית החולים ומפלח את ההיסטוריה בארבע המילים 'ממשלת ישראל מודיעה בתדהמה'. כמו תמיד, גם ברגע הנורא ההוא איתן הבר היה האיש שידע לזקק למילה אחת עולם שלם של מחשבות, של רגשות, של אירועים. גם הפעם הוא הצליח לקרוא בשם למה שלא היה לו שם", אמר ריבלין. "הוכינו בתדהמה, פשוטו כמשמעו. וחשבנו שהתדהמה הזו תספיק. 25 שנים אחר כך, המדינה נקרעת כמו ים סוף בין שני מחנות והשנאה מבעבעת לנו מתחת לרגליים.
"לא יכול להיות שיונפו שלטים שקוראים למותם של אזרחים. לא יכול להיות שעיתונאים יחיו תחת איומים. לא יכול להיות שאזרחים יכו אזרחים. לא יכול להיות שתופנה אלימות מילולית קשה כלפי שוטרים. ולא יכול להיות שיהיה מי שיעז להעלות בדעתו שרצח פוליטי, של ראש ממשלה, שר, נשיא, חבר כנסת, אפשרי בכלל", הוסיף ריבלין. "לא יכול להיות שנכשיר כך את צל צלה של האפשרות לרצח הפוליטי הבא, מי במילים ומי בשתיקה, מי במבט ומי בהסבת מבט, מי במעשים ומי באוזלת יד".
ריבלין אמר עוד כי "יש לנו אחריות כלפי דור הצעירים הזה שלא ידע את יצחק וכלפי דורות הילדים והנכדים שלנו למצוא את הדרך לתקן את הפגיעה הרב מערכתית בדמוקרטיה הישראלית שאירעה כאן לפני רבע מאה. יש לנו אחריות לתקן את הקריעה בישראליות שנמשכת גם היום. ללמד את עצמנו את השיעור הזה שוב ושוב. עד שנפנים כולנו, חרדים, חילונים ודתיים, יהודים וערבים, שאין לנו ארץ אחרת שכולנו אוהביה. ואין לנו מדינה אחרת שכולנו בניה ובנותיה. ואין לנו דרך אחרת מלבד הדרך היהודית והדמוקרטית, דמוקרטית ויהודית בנשימה אחת, שלאורה בנינו ונמשיך ונבנה את הבית הזה".
הנשיא הוסיף: "לצערי העמוק, מגפת הקורונה, לא מאפשרת לנו לקיים את האירוע הזה, כפי שהיינו רוצים. כך גם בוטלה, עצרת הזיכרון הממלכתית בהר הרצל. אנו המתמודדים עם המגפה והשלכותיה, צריכים היום להיות אסירי תודה ליצחק. עם הקמת ממשלתו השנייה הכריז יצחק רבין שהגיעה העת לשנות את סדר העדיפויות. וממשלתו אכן עשתה מהפך בהשקעה בשירותים האזרחיים – בחינוך, בתשתיות, ברווחה. בין היתר ממשלתו יזמה מהפכה בבריאות, בראש ובראשונה בזכות חוק ביטוח בריאות ממלכתי. חוק שמאפשר לכולנו לקבל את אותו הטיפול הרפואי בלי הבדל דת, מין, נטייה פוליטית או אחוזון חברתי-כלכלי. ערכה של רשת הביטחון הרפואית שיש לכולנו בזכות החוק הזה, לא יסולא בפז גם בימי שגרה. ודאי וודאי שבימי מגיפה.
"רבים בישראל היום, גם המתנגדים המושבעים שלו ושל ממשלתו אז, חייבים לו היום את בריאותם ואת חייהם. לא כמליצה, אלא באופן ממשי מאוד. יכולתה של ישראל בשנת 2020 להתמודד עם מגפת הקורונה, נשענת על תשתיות הרפואה הציבורית, שהועמקו ובוססו על ידי חוק הבריאות הממלכתי שהעבירה ממשלת רבין. תודה לך יצחק, שראית למרחק, ושבעשייתך האזרחית, תרמת כה רבות, לחיינו אנו היום".
שר הביטחון בני גנץ אמר בטקס כי "אם אנחנו רוצים לשמור את מורשתו של יצחק, נשאל את עצמנו במראה של 25 שנה איפה היינו ואיפה אנחנו נמצאים באמת, ועם זה אנחנו צריכים לעשות משהו. מה זה האנחנו הזה? קודם כל זה המנהיגים. אם אנחנו לא מצליחים לנהל דיון בכנסת או בממשלה, איך נצליח לנהל שיח ברחוב? אם לא תהיה לנו דרך ארץ במשכננו שלנו, מה נגיד לאנשים ברחוב? לא ראינו לאן זה הגיע? אנחנו לא רואים את האלימות בחברה? אנחנו רואים וכמנהיגי עם אנחנו צריכים לפעול נגד הדבר הזה".
דליה רבין אמרה: "25 שנים ואני פוקחת עיניים כל בוקר והלב נחמץ. לאן הגענו? מדינה שקועה בבוץ תובעני של מגפה נוראית חסרת תקדים ובמציאות של חברה משוסעת ומפולגת מאי פעם נחשפים כל מחדלי השלטון. המציאות של עשרות אלפי אנשים שנשלחים לחל"ת ולאבטלה, לשוקת שבורה ולחוסר של אנשים שנשארו ללא פרנסה וללא תקווה. המציאות הזאת שמצטרפת להסתה כנגד כל סמלי השלטון ואכיפת החוק מול השיסוי של איש באחיו מקרקעת את היסודות של הדמוקרטיה הצעירה והשבירה שלנו. המציאות הזו מאיימת על קיומנו בפעם הראשונה מתוכנו ולא מצרינו".
בתוך כך, מאות שליחות ושליחים של הסוכנות היהודית ברחבי העולם עורכים השבוע בקהילות היהודיות אירועי זיכרון ופעילויות חינוכיות לציון זכר רבין, בשיתוף עם הארגונים היהודיים המקומיים. יו"ר הסוכנות, יצחק הרצוג, אמר ש"יצחק רבין ראה חשיבות עצומה בקשר שבין מדינת ישראל לבין העם היהודי בתפוצות, שבו ראה את בעל הברית האמיץ והנאמן ביותר. בעיניו, ישראל כמדינה יהודית אשר תהיה מנותקת מהקהילות היהודיות בחו"ל לא תמלא את ייעודה".