ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן, אחת הפוליטיקאיות הפופולריות בעולם, נאלצה היום (ב') להיגרר לסערה שפרצה בעקבות סרט על טבח המסגדים שהתחולל במדינה ב-2019, והביעה הסכמה עם הביקורת שלפיה הסרט אמור להתמקד בקורבנותיה המוסלמים של מתקפת הטרור ההיא – ולא בה עצמה.
הסרט שאמור להיות מצולם נקרא "הם אנחנו", ועלילתו סובבת את אירועי 15 במרץ 2019, אז פרץ פעיל הימין הקיצוני ברנטון טרנט, המאמין בעליונות הגזע הלבן, לשני מסגדים בכרייסטצ'רץ' ורצח ביריות 51 מוסלמים. המגזין Hollywood Reporter, שדיווח בשבוע שעבר על הכוונה לצלם את הסרט, תיאר אותו כסרט המתמקד בתגובתה של ארדרן לטבח המחריד.
בימים, בשבועות ובחודשים שאחרי הטבח זכתה ארדרן, בת 40 כיום, לשבחים ברחבי העולם על החמלה שהפגינה כלפי הקהילה המוסלמית בארצה. היא תועדה עוטה רעלה, מבקרת את קרובי הקורבנות, שולחת מסרי תמיכה ועידוד לקהילה המוסלמית – ומדגישה שניו זילנד היא ארץ של סובלנות והכלה. התנהלותה באותם ימים הפכה אותה לאחת הפוליטיקאיות המפורסמות בעולם.
לשכתה של ארדרן, פולטיקאית מהמרכז-שמאל, הבהירה כבר בשבוע שעבר שראש הממשלה וממשלתה אינן מעורבות בסרט וכי איש לא התייעץ איתן לגביו. היום, כשנשאלה על כך במסיבת עיתונאים, הדגישה ארדרן עצמה כי הקהילה המוסלמית, ולא היא, צריכה לעמוד במוקד של כל סרט שייעשה על טבח המסגדים.
"זה אירוע כואב מאוד עבור ניו זילנד ועוד יותר עבור הקהילה שחוותה אותו", אמרה ארדרן. "אני מסכימה שיש סיפורים מ-15 במרץ 2019 שצריך לספר בשלב כלשהו, אבל אלה סיפורים מצד הקהילה המוסלמית שלנו, והם אלה שצריכים לעמוד במוקד. אני לא חושבת שהסיפור שלי הוא אחד הסיפורים שצריך לספר". עם זאת הוסיפה כי לא מתפקידה לומר אם הסרט צריך להצטלם או לא.
מחאה מוסלמית: "זה לא שלכם"
שמו של הסרט "הם אנחנו" מבוסס על מילים שאמרה ארדרן עצמה ביום טבח. את הסרט אמור לכתוב ולביים הקולנוען הניו זילנדי אנדרו ניקול, ואת ארדרן אמורה לגלם בו השחקנית האוסטרלית רוז ביירן. ב-Hollywood Reporte צוטט ניקול כאומר שהסרט לא יתמקד בטבח עצמו – אלא ייטה לעסוק יותר באופן שבו ניהלה ארדרן את התגובה לו.
חלק מהמוסלמים בניו זילנד פקפקו בעצם הרעיון ליצור סרט על הטבח כשכאב המשפחות השכולות, חבריהם של הקורבנות והקהילה המוסלמית כולה עדיין טרי. אחרים קבלו על ההחלטה להתמקד דווקא בראש הממשלה, ולא בנפגעים, וטענו כי סרט כזה מקדם את הרעיון הגזעני של "המושיע הלבן" הנחלץ לעזרתם של החלשים, בני גזע נחות לכאורה.
"אסור שארגונים ואנשים פרטיים יחתרו למסחר את הטרגדיה שפקדה את הקהילה שלנו או לקצור ממנה רווח, ואסור שהם ינסו להציג את מעשי הזוועה באופן סנסציוני", מסרה ההתאחדות הארצית של המוסלמים הצעירים בניו זילנד. המשורר המוסלמי מוחמד חסן הוסיף כי יוצרי סרטים צריכים להתמקד בבני הקהילה שספגה את המתקפה, ולא להשתמש בהם כתפאורה לסרט אופטימי על ארדרן. "זה לא שלכם", אמר.