הולך ומחריף העימות בין מנהיגי האיחוד האירופי לבין ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן סביב החוק האנטי-להט"בי שאישר בשבוע שעבר הפרלמנט ההונגרי בהובלת מפלגתו של אורבן. רבים ממנהיגי 27 מדינות האיחוד, שהתכנסו היום (ה') בבריסל לוועידת פסגה, דרשו מהממשלה בבודפשט לחזור בה מהחוק – והדגישו את המחויבות שלהם להגן על זכויות להט"ב. ראש ממשלת הולנד, מארק רוטה, הגדיל לעשות כשתקף את אורבן במילים: "להונגריה אין מה לחפש עוד באיחוד האירופי".
הונגריה, נזכיר, ניהלה בעשור האחרון שורה של עימותים מתוקשרים עם מוסדות האיחוד בבריסל. מנהיגי האיחוד טוענים כי תחת איש הימין אורבן נעשה השלטון בהונגריה יותר ויותר אוטוריטרי, והם מביעים תרעומת על דיכוי חופש הביטוי והעיתונות בהונגריה, הכרסום במעמדה של מערכת המשפט שם והפגיעה ההונגרית בזכויות אדם, בכלל זה של להט"בים. עימותים דומים התנהלו בשנים האחרונות בין האיחוד לבין חברה אחרת בו, פולין, שגם היא מונהגת על-ידי ממשלת ימין שמרנית המדגישה את "ערכי המשפחה המסורתית".
העימות הנוכחי בין הונגריה לאיחוד פרץ בעקבות האישור בשבוע שעבר בפרלמנט ההונגרי של חוק האוסר להציג תכנים הנוגעים להומוסקסואליות או לתהליכי התאמה מגדרית לבני פחות מ-18 במסגרת תוכנית חינוך מיני בבתי הספר, בסרטים או בפרסומות. נשיא הונגריה חתם אתמול רשמית על החוק, והוא ייכנס לתוקף בתוך 15 יום.
ממשלת הונגריה טוענת כי החוק הוא דרכה להגן על ילדים ולהותיר בידי הוריהם את ההחלטה איזה חינוך מיני לתת להם, אבל מבקרי החוק מדגישים כי בפועל הוא ימנע מבני נוער המתוודעים לנטייתם המינית את האפשרות לזכות בתמיכה ובהבנה, ויותיר אותם לבדם. יתרה מכך – המבקרים מדגישים כי העלמת הנושא מהתוכניות לחינוך מיני והעובדה שהחוק החדש נכרך על-ידי הממשלה בחוק האוסר פדופיליה יגבירו את הדעות הקדומות נגד להט"בים ויחריפו את סכנת האלימות הנשקפת להם. מבקרי החוק ההונגרי השוו אותו ל"חוק התעמולה ההומוסקסואלית" הידוע לשמצה שחוקקה בעשור שעבר רוסיה של ולדימיר פוטין. החוק ההוא נועד להשתיק את הקהילה הגאה באמצעות עונשים כבדים.
החוק ההונגרי נחקק דווקא בשעה שבעולם מצוין חודש הגאווה, ובימים האחרונים במחאה על החוק נקטו שורה של מדינות וערים באירופה מעשים סמליים כדי להביע הזדהות עם הלהט"בים בהונגריה. הפרלמנט האירופי ואתרים מרכזיים בבריסל קושטו ממש היום בדגלי גאווה והוארו בצבעי הדגל. בגרמניה ביקשו מנהלי אצטדיון ה"אליאנץ ארנה" של מינכן אישור מהתאחדות הכדורגל האירופית אופ"א להאיר את האצטדיון בצבעי הגאווה במהלך המשחק שנערך שם אתמול בין גרמניה להונגריה במסגרת יורו 2020, אבל אופ"א אסרה על הגרמנים לעשות זאת בשל ההקשר הפוליטי – העובדה שמדובר בהצהרה שמכוונת ישירות נגד החלטה של הפרלמנט ההונגרי. במחאה חלופית הוארו שלל אצטדיונים אחרים בגרמניה בצבעי הגאווה; דגלי גאווה קישטו את רחובות מינכן; ולצופים שהגיעו ל"אליאנץ ארנה" חולקו אלפי דגלי גאווה כדי שינופפו בהם מול מצלמות הטלוויזיה, ששידרו את המשחק גם להונגריה.
אירופה: "מביש ופרימיטיבי", אורבן: "אני לוחם חופש"
היום, כשהגיע לשיחות עם מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל, נשאל אורבן אם יש סיכוי שהונגריה תבטל את החוק, והשיב: "החוק כבר הוכרז, כבר נחקק. זה נגמר". הוא טען שהחוק נועד להשאיר בידי ההורים את הזכות הבלעדית להחליט על החינוך המיני של ילדיהם, וטען כי הוא עצמו – לא פחות ולא יותר – לוחם למען זכויות להט"ב: "אני לוחם למען זכויותיהם. הייתי לוחם חופש במשטר הקומוניסטי. הענישו על הומוסקסואליות ולחמתי עבור החופש שלהם ועבור זכויותיהם. כך שאני מגן על זכויות ההומואים, אבל החוק לא נוגע לזה – הוא לא נוגע להומואים".
את מנהיגי האיחוד אורבן לא צפוי לשכנע. אתמול חתמו מנהיגי 17 מהמדינות החברות – מאיטליה ועד אירלנד, מספרד ועד לטביה – על מכתב שבו גינו את החוק ההונגרי והדגישו כי יש להמשיך להיאבק באפליה נגד להט"בים. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הגדירה את החוק ההונגרי "מביש", ואמרה כי הנציבות תפעל בעניין. ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה קרו כינה את החוק "פרימיטיבי".
ראש ממשלת לוקסמבורג, קסבייה בטל, סיפר בבואו לישיבת המנהיגים היום על החוויה האישית שעבר בעצמו כשהתמודד עם גילוי זהותו המינית. "החלק הקשה ביותר עבורי היה לקבל את עצמי כשהבנתי שאני מאוהב באדם מאותו המין שלי. תהיתי איך אספר להורים שלי, איך אספר למשפחה שלי", אמר בטל. הוא הדגיש שלהט"בים צעירים מועדים יותר להתאבדויות אם הם אינם מקבלים את מי שהם ויוצאים מהארון.
בטל הודיע בבואו לפגישה כי יאמר לאורבן שקישור בין הומוסקסואליות לפדופיליה או לפורנוגרפיה כפי שנעשה בחוק ההונגרי הוא מעשה שגוי שמדביק סטיגמה לבני אדם ומחריף את הדעות הקדומות נגדם. "לא קמתי בוקר אחד אחרי שראיתי בטלוויזיה פרסומת של מותג כלשהו ואמרתי לעצמי 'אני הומו'", אמר בטל על רקע העובדה שהחוק ההונגרי נוגע גם לפרסומות. "החיים לא עובדים ככה. זה בתוכי, לא בחרתי בזה. ולקבל את עצמך זה דבר קשה מספיק. שידביקו לך סטיגמה – זה כבר יותר מדי".
להוריד את הונגריה על הברכיים
כאמור, סערת החוק האנטי-להט"בי היא רק האחרונה בשורה של עימותים בין הונגריה לבין האיחוד מאז עלייתו של אורבן לשלטון ב-2010. עימותים קודמים נגעו ליחס של הונגריה למהגרים ומבקשי מקלט, וללחץ שמפעיל השלטון ההונגרי על אקדמאים, על שופטים ועל כלי התקשורת. לקראת הבחירות שייערכו בשנה הבאה נעשה אורבן יותר ויותר לוחמני בסוגיות חברתיות, ויש הסבורים כי קידום החוק האנטי-להט"בי דווקא כעת נועד להביא לו נקודות זכות מגורמים שמרניים בארצו.
בצל שורת העימותים, ועוד לפני אישור החוק בשבוע שעבר, פתח האיחוד האירופי בחקירה רשמית נגד הונגריה בגין ערעור שלטון החוק, והוא גיבש שורה של כלים שבאמצעותם אפשר יהיה למנוע העברת תקציבים ממוסדות האיחוד למדינות המפרות ערכים דמוקרטיים.
לקראת כניסתם לישיבה בדלתיים סגורות הערב השמיע ראש הממשלה ההולנדי מארק רוטה הצהרה חריפה, שמעידה כי סבלנותם של מנהיגים במערב אירופה כלפי הונגריה פוקעת: "בנקודה הזו אני מתכוון להוריד את הונגריה על ברכיה. הם חייבים להבין שאו שהם חברים באיחוד האירופי, ולפיכך חברים בקהילה שלנו שיש לה ערכים משותפים, או שייצאו".