מועצת הביטחון של האו"ם הצביעה הלילה (שבת) נגד ההצעה האמריקנית להאריך את אמברגו הנשק על איראן, שאמור להסתיים ב-18 באוקטובר לאחר 13 שנים.
סין ורוסיה התנגדו, 11 מדינות נמנעו ובהן צרפת, בריטניה וגרמניה. מלבד ארה"ב, רק הרפובליקה הדומיניקנית הצביעה בעד הארכת האמברגו לתקופה בלתי מוגבלת.
מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, תקף את ההחלטה עוד לפני שפורסמו תוצאות ההצבעה: "מועצת הביטחון נכשלה, הדבר יאפשר לנותנת החסות הגדולה בעולם לטרור להמשיך לקנות ולמכור נשק קטלני ולהתעלם מדרישת מדינות המזרח התיכון". פומפאו הבטיח כי ארצו "תמשיך לפעול לתיקון הטעות הזאת".
- עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בהמשך אמר המזכיר כי "ישראל ושש מדינות המפרץ הפרסי שתמכו בהארכת ההסכם יודעות שאם האמברגו יסתיים - איראן תפיץ כאוס והרס גדולים עוד יותר. עם זאת, מועצת הביטחון בחרה להתעלם מהן. ארה"ב לעולם לא תפקיר את ידידותיה באזור, שציפו ליותר מהמועצה".
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, רוברט אובריאן, אמר כי הימנעותן של צרפת, בריטניה וגרמניה בהצבעה היא "מאכזבת אך לא מפתיעה".
שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן, תקף את ההחלטה - הוא כינה אותה "חרפה" וקרא להטיל סנקציות על איראן. "מועצת הביטחון נכשלה באחריותה לשמור על השלום והביטחון הבינלאומיים", ארדן כתב בטוויטר, "ההחלטה הזו תערער עוד יותר את היציבות במזרח התיכון ותגביר את התפשטות האלימות ברחבי העולם".
מנגד, השגריר האיראני באו"ם, מאג'ד טקאט רבאנצ'י, הזהיר את ארה"ב מפני צעדים עתידיים: "הטלת סנקציות או מגבלות על איראן תתקבל בחומרה". הוא אף איים: "האפשרויות שלנו הן בלתי מוגבלות. ארה"ב או כל גורם שיסייע לה בהתנהגותה הבלתי חוקית - יישא באחריות".
בהמשך הוסיף השגריר בטוויטר כי "תוצאות ההחלטה מראות שארה"ב מבודדת, ועליה ללמוד מכך. החלטת מועצת הביטחון בעצם אומרת: לא לחד-צדדיות". שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, צייץ בחשבונו את דברי השגריר רבאנצ'י.
מוקדם יותר השבוע פנו סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין, כוויית, עומאן וקטאר למועצת הביטחון ומסרו כי הן תומכות בהארכת האמברגו. "איראן לא הפסיקה את פעילותה נגד שכנותיה, בין אם ישירות או דרך ארגוני שליח חמושים", נמסר.
סעודיה ציינה כי איראן עומדת מאחורי המורדים החות'ים בתימן שמנסים לפגוע בשטחיה. המדינות המפרציות האשימו גם את איראן בחימוש חיזבאללה וקבוצות שיעיות נוספות בעיראק, בחריין וכוויית. משרד החוץ האיראני גינה את המכתב שהן שלחו למועצת הביטחון ומסר כי מדובר ב"הצהרה חסרת אחריות שמשרתת את האינטרסים האמריקניים".
החלטת מועצת הביטחון מציפה את החשש מפני עימות ממושך בין ארה"ב לבין שאר המדינות החברות במועצה - עימות שעלול למוטט סופית את הסכם הגרעין בין המעצמות לבין איראן שנחתם ב-2015.
במסגרת הסכם הגרעין, שבו טהרן הסכימה לצמצם משמעותית את תוכנית הגרעין שלה בתמורה להקלה משמעותית בסנקציות, נקבע כי אמברגו הנשק של האו"ם על המדינה יסתיים ב-18 באוקטובר השנה. אלא שארה"ב, שפרשה מההסכם לפני כשנתיים, התנגדה נחרצות ליישום הסעיף הזה, ודרשה לא רק להאריך את האמברגו - אלא להאריך אותו לתקופה בלתי מוגבלת.
ארה"ב, נזכיר, פרשה מהסכם הגרעין ב-2018 בהוראת הנשיא דונלד טראמפ - שטען כי "מדובר בהסכם גרוע שאפשר לאיראן להמשיך בפעילות הטרור שלה ולשטות בעולם".
מאז פרישתה, ארה"ב הטילה מחדש סנקציות אמריקניות כבדות על טהרן. לאחרונה היא איימה כי אם אמברגו הנשק של האו"ם על איראן לא יוארך כפי שהיא דורשת - היא תנסה להפעיל מנגנון שנכלל בהסכם הגרעין ושבמסגרתו היא תוכל, לכאורה, לחייב את האו"ם להטיל מחדש על איראן את כל הסנקציות שהטיל עליה בעבר לפני שהן הושעו בהסכם הגרעין.
עם זאת, המדינות שנותרו חתומות על הסכם הגרעין עם איראן אחרי פרישתה של ארה"ב ממנו טוענות כי מכיוון שוושינגטון פרשה, אין לה עוד זכות להפעיל את המנגנון המדובר.
מנגד, גורמים בממשל האמריקני טוענים כי מכיוון שארה"ב היא חברה קבועה במועצת הביטחון היא עודנה צד בהחלטת המועצה שבה תמכו חברותיה בהסכם הגרעין, ולפיכך יש לה בסיס משפטי לדרוש החזרה של הסנקציות.
בעלות בריתה האירופיות של ארה"ב מזהירות כי ניסיון כזה של וושינגטון עלול לפגוע בלגיטימיות של מועצת הביטחון ולהביא אותה למשבר היסטורי. חלק מהמומחים מזהירים כי הפעלת המנגנון תעורר במועצת הביטחון מהומה כמו בימים שקדמו ליציאה למלחמת עיראק ב-2003.
אחד החששות הוא שגם אם המהלך האמריקני להחזרת הסנקציות יצליח, סין ורוסיה יחליטו להתעלם ממנו, בדיוק כפי שארה"ב עשתה – בראייתן – דין לעצמה, וכך יתערערו דרמטית היסודות שעליהם מושתת זה עשרות שנים שיתוף הפעולה הבינלאומי.