נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי הגיע היום (ב') לביקור בצרפת, בצל הזעם מצד ארגוני זכויות אדם על יחסה של פריז כלפי קהיר. נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר כי לא יתנה מכירה עתידית של נשק למצרים בנושאים הקשורים לזכויות אדם משום שהוא לא רוצה להחליש את יכולתה של קהיר להילחם בטרור באזור.
"לא אתנה ענייני הגנה ושיתוף פעולה כלכלי בחילוקי דעות אלה", אמר מקרון במסיבת עיתונאים משותפת עם א-סיסי לאחר ששני המנהיגים נועדו בארמון האליזה. "מדיניות של דרישה לקיים דיאלוג יעילה יותר מחרם, שרק יפגע באפקטיביות של אחת מהשותפות שלנו למאבק בטרור".
צרפת ומצרים – שחולקות חששות מפני חוסר היציבות באזור, איומים מצד ארגוני ג'יהאד הפועלים במצרים והריק הפוליטי בלוב – טיפחו קשרים כלכליים וצבאיים הדוקים מאז עלייתו של א-סיסי לשלטון. אולם ארגוני זכויות אדם פרסמו הצהרה לקראת הביקור, ובה האשימו את מקרון בהעלמת עין מהפרות זכויות האדם ההולכות וגוברות מצד ממשלתו של א-סיסי.
גורמים רשמיים בצרפת דחו את הביקורת ואמרו כי הממשלה נמנעת מהצהרות פומביות על הפרת הזכויות של מדינות אחרות, ובמקום זאת מעלה את חששותיה באופן פרטי. קהיר מצדה הכחישה שוב ושוב אישומים כאלה.
ממשלתו של מקרון תקפה בחודש שעבר את מצרים בעקבות מעצרם של חברי ארגון "היוזמה המצרית למען זכויות הפרט" (EIPR) לאחר שדנו עם דיפלומטים בכירים בקהיר על מצב זכויות האדם במדינה. "הנשיא ימשיך להביע את עמדותיו בנושא זה", אמר גורם רשמי בארמון האליזה והוסיף כי פריז ראתה בשחרורם של חברי הארגון, לפני הגעתו של א-סיסי, "סימן חיובי". "זו שותפות לטובת יציבות האזור", הוסיף הגורם הצרפתי.
בחודש שעבר התעורר במצרים כעס על מקרון לאחר שהגן על פרסום הקריקטורות של הנביא מוחמד, הנחשבות לחילול הקודש על ידי המוסלמים. פרסום הקריקטורות הוביל לשורה של הפגנות נגד צרפת ונגד מקרון במדינות מוסלמיות ברחבי העולם.
"זה פוגע בתדמיתה של צרפת בנוגע למצב הדמוקרטיה במצרים ובאזור, במיוחד כאשר מקרון מתנגד לאלימות ולהקצנה בצרפת ולאחר מכן מספק הצהרות ארוכות על ערכים", אמר עמר מג'די, חוקר בארגון Human Rights Watch, אחד מהארגונים שחתמו על ההצהרה המשותפת. "אבל כאשר הוא נבחן בקשר למצרים ולאזור, הוא מתייצב לצד המדכאים ולא לצד הערכים שהוא אומר שעליהם הוא מגן".
צרפת הייתה ספקית הנשק העיקרית של מצרים בין השנים 2013 ו-2017. החוזים, שכללו עסקאות בשלב מתקדם של מכירת מטוסי קרב נוספים ומשחתות, הופסקו. דיפלומטים אמרו שהפסקת החוזים קשורה לסוגיות המימון כמו גם חששות הנוגעות לזכויות האדם.
מקרון סופג בימים אלו גם ביקורת מבית בשל קידום הצעת חוק חדשה שאמורה להקשות על אזרחים לתעד שוטרים בעת מילוי תפקידם. הצעת החוק הוציאה אלפים לרחובות וגררה גם עימותים בין מפגינים לשוטרים. בביקור בקהיר בשנה שעברה הצהיר מקרון בפומבי כי "הדברים לא הולכים לכיוון הנכון" במצרים, כאשר "בלוגרים, עיתונאים ופעילים" נכלאים.
מצרים היא בעלת ברית של ארה"ב ויש לה קשרים כלכליים עמוקים עם מדינות אירופה. הרשויות הצרפתיות רואות במצרים מדינה מרכזית במאמצים לייצב את האזור הבעייתי, ומקרון הזהיר כי בהיעדר תמיכה מערבית, מצרים תוכל לפנות ליריבות של המערב סין ורוסיה. א-סיסי עצמו מצהיר לעתים קרובות כי עמדתו הקשוחה המבטיחה יציבות היא הכרחית, ומצביע על המלחמה וההרס בסוריה, בתימן ובלוב כחלופה.