מנהיגת האופוזיציה של בלארוס, סבטלנה טיחנובסקאיה, הציבה היום (ג') אולטימטום לנשיא אלכסנדר לוקשנקו, ואמרה כי אם עד 25 באוקטובר לא יתפטר, יפסיק את האלימות מצד שלטונו וישחרר את האסירים הפוליטיים במדינה, אנשיה יפתחו בשביתה כלל-ארצית ויציפו את הרחובות. האיום שלה, שלא ברור אם יש לו באמת שיניים, מגיע יום לאחר שמשטרו של לוקשנקו הודיע כי מעתה יוכלו כוחות הביטחון להשתמש באש חיה בדיכוי ההפגנות.
עוד על המחאה ההיסטורית בבלארוס:
• לוקשנקו נפגש בכלא עם ראשי האופוזיציה
• הרודן הושבע בחשאי, האופוזיציה קראה למרד
• בריטניה וקנדה הטילו סנקציות
• עדויות מזיוף הבחירות: "בגדתי בעם"
"אם דרישותינו לא ייענו עד 25 באוקטובר, כל המדינה תצא לרחובות, באופן לא אלים", אמרה טיחנובסקאיה, שברחה לליטא עם תחילת המחאה ההיסטורית במדינה לפני חודשיים. טיחנובסקאיה הוסיפה כי יום לאחר פקיעת המועד שבו נקבה, "כל אנשינו יחלו לשבות, כל הדרכים ייחסמו, לכל החניות בבעלות הממשלה כבר לא יהיה מה למכור".
כאמור, האולטימטום שלה מגיע יום לאחר שמשרד הפנים הבלארוסי הודיע כי מעתה המשטרה במדינה רשאית להשתמש בנשק חם – כל עוד הדבר נדרש לכאורה – והסביר זאת ב"רדיקליזציה" שעברו לטענתו ההפגנות נגד לוקשנקו.
"ההפגנות, שמתמקדות ברובן במינסק, הפכו למאורגנות ולקיצוניות במיוחד", מסר משרד הפנים של בלארוס. "עובדי משרד הפנים והכוחות הפנימיים לא יעזבו את הרחובות ואם הדבר יידרש, ישתמשו בציוד מיוחד ובכלי נשק צבאיים".
הפגנות הענק נגד השלטון בבלארוס החלו בעקבות הבחירות ב-9 באוגוסט. ועדת הבחירות הכריזה עם סיומן שלוקשנקו – ששולט במדינה ביד ברזל מאז 1994 ומכונה במערב "הרודן האחרון באירופה" – זכה בניצחון מוחץ פעם נוספת. האופוזיציה טענה שהוא זייף את התוצאות.
יותר מ-13,000 איש נעצרו במהלך ההפגנות, חלק כבר שוחררו. היום הודיעו השלטונות במדינה כי עוד 186 מפגינים נעצרו אתמול, אחרי שביום ראשון נמסר כי נעצרו 713 בני אדם. ראשי האופוזיציה נעצרו, ברחו מהמדינה או גורשו ממנה. לוקשנקו השביע את עצמו בחודש שעבר לכהונה נוספת בטקס חשאי. האיחוד האירופי וארה"ב סירבו להכיר בשלטונו.
כמה מדינות במערב הטילו סנקציות על פקידים במשטר, אך נמנעו מלהעניש את לוקנשקו עצמו. נראה שהדבר השתנה כעת, ואתמול אמרו גורמים דיפלומטיים, ששמרו על עילום שם, כי שרי החוץ של האיחוד האירופי הסכימו להכניס את שמו של לוקשנקו לרשימת הסנקציות של האיחוד, הכוללת כעת את שמותיהם של כ-40 פקידים אחרים בבלארוס. באירופה נמנעו עד עתה מפגיעה בלוקנשקו עצמו מתוך תקווה שיצליחו לשכנע אותו לקיים דיאלוג עם האופוזיציה, ולפתור את המשבר בדרכי שלום.
על רקע הלחץ הזה של המערב, לוקשנקו נקט בתחילת השבוע צעד שנראה היה שמטרתו להרגיע דווקא את הרוחות: הוא נפגש ביום ראשון בבית סוהר במינסק עם ראשי האופוזיציה שנעצרו במהלך המחאה. לפי סוכנות הידיעות הממלכתית, "בלטה", בפגישה לוקשנקו שוחח עם העצורים על שינויים בחוקת המדינה.
"אי אפשר שהחוקה תיכתב ברחוב", צוטט לוקשנקו בסוכנות הידיעות, בהתייחסות להפגנות נגדו. "אני מנסה לשכנע לא רק אתכם, אלא את כל החברה, שצריך לראות את הדברים בצורה רחבה יותר". לשכתו של לוקשנקו מסרה ש"הנשיא רוצה לשמוע את הדעה של כולם", והוסיפה שהמשתתפים הבטיחו שלא לחשוף את תוכן השיחה.