בארה"ב גוברות הקריאות לסילוקו המיידי של דונלד טראמפ מהבית הלבן, בעקבות חלקו-לכאורה בהתפרעויות של תומכיו בגבעת הקפיטול, אך מנגד נשמעו אמש (א') דיווחים על חשש בקרב הדמוקרטים מכך שהליך הדחה נגד טראמפ יפגע ביכולתו של מחליפו, ג'ו ביידן, להתמקד בנושאי המדיניות החשובים לו בימיו הראשונים כנשיא.
ברשת CNN דיווחו אמש כי יועציו של ביידן פועלים מאחורי הקלעים מול יו"ר בית הנבחרים, הדמוקרטית ננסי פלוסי, על מנת למצוא דרך שתמנע את העיסוק בשערוריות הנוגעות לטראמפ ב-100 הימים הראשונים של ביידן בתפקידו. ביידן הבטיח להתמקד בימים אלו בעיקר במאבק בנגיף הקורונה, ובין היתר לחלק במהלכם 100 מיליון חיסונים לאמריקנים.
פלוסי עצמה אמרה הלילה כי תביא להצבעה בבית הנבחרים הצעה שתקרא לסגן הנשיא מייק פנס ולקבינט של הנשיא טראמפ להפעיל את התיקון ה-25 לחוקה, ולהכריז על טראמפ כלא כשיר לכהן כנשיא. היא מתכוונת להעלות את ההצעה כבר היום. אם ההצעה תעבור, לפנס ולקבינט יהיו 24 שעות לפעול לפני שבית הנבחרים יפנה להליך הדחה נגד טראמפ.
להצעה שפלוסי תניח היום בפני חברי בית הנבחרים צריך להיות רוב מלא - ללא אף התנגדות להצעה, שתפיל אותה. במקרה שההצעה לא תעבור היום, פלוסי תעלה אותה להצבעה בפני כל חברי בית הנבחרים, מסגרת שבה היא צריכה לעבור, מאחר שהדמוקרטים מחזיקים ברוב בבית.
"בכל הנוגע לשמירה על החוקה ועל הדמוקרטיה שלנו, אנחנו נפעל בדחיפות", כתבה פלוסי במכתב ששלחה לחבריה הדמוקרטים לבית הנבחרים. "הנשיא הזה מייצג איום מיידי לשתיהן. האימה של המתקפה המתמשכת על הדמוקרטיה שלנו שבוצעה על-ידי הנשיא הזה מתעצמת, וכך גם הצורך שלנו לפעול".
הנשיא הנבחר מצדו נמנע מלהצהיר בפומבי מהי עמדתו בנוגע להליך הדחה נגד טראמפ, ואמר כי זהו תפקידו של הקונגרס להכריע בשאלה, אולם לפי דיווחים הוא אינו נלהב מכך. כעת אבל ברור שהדמוקרטים יפתחו בהליך שכזה בבית הנבחרים, שם יש להם רוב שיאפשר זאת. כ-210 מחוקקים דמוקרטים כבר חתמו על סעיף ההדחה המוצע נגד טראמפ, "הסתה להמרדה", שיוגש היום לאישור בבית הנבחרים. "הרכבת עזבה את תחנת ההדחה", סיפר ל-CNN גורם המקורב לביידן. "ניסיון לעצור אותה ייכשל, ורק יפגע ביחסיו של ביידן עם הפרוגרסיבים ועם רוב הדמוקרטים במפלגה".
לפי הליך ההדחה המוגדר בחוקה, אישור סעיף האישום בבית הנבחרים מעביר את ההליך לסנאט, שם נערך לנשיא "משפט" שבו נדרשת הרשעה ברוב של שני שלישים כדי להביא לסילוק בפועל. אך אפשרות שמעלים כעת הדמוקרטים היא להמתין עם העברת סעיף האישום לסנאט עד לאחר 100 הימים הראשונים של ביידן כנשיא, ורק אז לפתוח את המשפט בסנאט – כלומר זמן רב לאחר שטראמפ יעזוב את הבית הלבן. משפטנים שונים בארה"ב העריכו כי הדבר עשוי להיות אפשרי, למרות שבפועל כבר אין משמעות ל"הדחה".
עם זאת, במקרה של הרשעה יהיה אפשרי, בהצבעה נוספת, למנוע מטראמפ להתמודד לתפקיד ציבורי בעתיד, או להשית עליו הגבלות אחרות כמו שלילת פנסיה והטבות שלהן זכאים נשיאים לשעבר. פלוסי סיפרה לרשת CBS כי ההגבלות הללו מהוות מוטיבציה עבור תומכי הליך ההדחה. יש להדגיש כי למרות שהדמוקרטים השיגו מחדש שליטה על הסנאט, הסיכויים שישיגו את הרוב הדרוש של שני שלישים כדי להרשיע את טראמפ נמוכים ביותר.
את ההצעה לעכב את המשפט בסנאט העלה אתמול המחוקק ג'ים קלייבורן, בעל בריתו הקרוב של ביידן והדמוקרט מס' 3 בבית הנבחרים. "בואו ניתן לנשיא הנבחר ביידן את 100 הימים שהוא צריך כדי להתניע את האג'נדה שלו", אמר קלייבורן ל-CNN. "ואולי נשלח את הסעיפים (של האישום) זמן מה לאחר מכן".
שטראמפ יעלם, ומהר
יש לציין כי על פי הנהלים בסנאט, כל עוד מתקיים משפט הדחה הסנאטורים יכולים להתמקד אך ורק בו, ולא בחקיקה או בנושאים אחרים. לפיכך משפט שכזה בתחילת נשיאותו של ביידן עלול לפגוע ביכולתו לאשר במהירות את מינוי שרי הקבינט שלו או להעביר סיוע כלכלי נוסף לאמריקנים שנפגעו ממשבר הקורונה – כפי שהבטיח לעשות. לפי CNN ביידן צפוי לחשוף בהמשך השבוע תוכנית סיוע שכזו ולבקש מהקונגרס לאשר אותה בהקדם האפשרי.
כשבצד הדמוקרטי ברור כי להליך ההדחה יש תמיכה מקיר לקיר, גם בצד הרפובליקני גוברות אט אט הקריאות לסילוקו המיידי של טראמפ מהבית הלבן, למרות שעד כה רק מחוקק רפובליקני אחד הבהיר חד-משמעית כי יתמוך בהדחה. לקולות הביקורתיים הצטרף אתמול הסנאטור הרפובליקני פאט טומי מפנסילבניה, שקרא לטראמפ להתפטר באופן מיידי. "אני חושב שהדרך הטובה ביותר עבור המדינה שלנו היא שטראמפ יתפטר ויעלם בהקדם האפשרי", אמר טומי בראיון לרשת NBC. הוא כינה את התנהלותו של טראמפ "מזעזעת", וציין כי לדעתו הנשיא יכול לשאת באחריות פלילית בעקבות נאומו לפני ההפגנה של תומכיו בוושינגטון וציוציו השונים באותן שעות דרמטיות ביום רביעי, שבהם שלהב והסית את תומכיו נגד המחוקקים שאישרו באותו זמן את הפסדו בבחירות.
טומי לא אמר במפורש אם יתמוך בהדחה. הוא ציין כי כעת אין די זמן להשלים הליך שכזה, אך הוסיף שמעשיו של טראמפ אכן יכולים להצדיק הדחה – מהלך חסר תקדים שמעולם לא התרחש בארה"ב. טומי מצטרף כעת לסנאטור בן סאס מנברסקה שאמר כי ישקול תמיכה בהדחה ולסנאטורית ליסה מורקובסקי מאלסקה, שקראה גם היא לטראמפ להתפטר מיד. "אני רוצה שיתפטר, אני רוצה אותו בחוץ", אמרה בסוף השבוע. "הוא גרם מספיק נזק".
רובם המוחלט של הרפובליקנים בקונגרס לא מביעים תמיכה בהדחה – כשהטענה המרכזית שהם משמיעים היא שיש כעת להתמקד באחדות ולהימנע מצעדים שיגבירו את להבות המתיחות – אך הגנה של ממש על פעולותיו של טראמפ קשה מאוד למצוא. "הדמוקרטים רוצים לדבר על דברים מגוחכים כמו 'בוא נדיח נשיא' שלא הולך להישאר בתפקיד בעוד תשעה ימים", תקף הסנאטור מרקו רוביו מפלורידה. גם אותו מחוקק יחיד שאמר כי יצביע בעד הדחה, חבר בית הנבחרים אדם קינזינגר מאילינוי, הבהיר שלדעתו מדובר ב"צעד לא חכם", כיוון שהוא יאפשר לטראמפ להציג עצמו כ"קורבן".
החרב של שוורצנגר, וההשוואה לליל הבדולח
ביקורת חריפה השמיע גם בעל בריתו עד לאחרונה של טראמפ, מושל ניו ג'רזי לשעבר כריס כריסטי, שאמר כי מעשיו של טראמפ מצדיקים את הדחתו. "מה שהיה לנו הוא הסתה להתפרעות בקפיטול של ארה"ב. אנשים מתו, ולדעתי אין פה שאלה", אמר כריסטי בראיון לרשת ABC. "אם הסתה להמרדה לא מצדיקה הדחה, אני לא יודע מה כן", הוסיף. הוא מתח ביקורת על הדמוקרטים, כשלדבריו ניסיונם להדיח לפני כשנה את טראמפ בעקבות פרשת אוקראינה-גייט "הוזיל" את הליך ההדחה.
ביקורת נוספת מצד בכיר רפובליקני הגיעה היום ממושל קליפורניה לשעבר ארנולד שוורצנגר, שבעבר התעמת כמה וכמה פעמים עם הנשיא היוצא. בסרטון ממושך שפרסם בטוויטר השווה שוורצנגר בין המהומות בגבעת הקפיטול לאירועי ליל הבדולח בגרמניה ב-1938, וכינה את המהומות "יום של זכוכיות שבורות כאן באמריקה". לדבריו, "ההמון לא שבר רק את חלונות הקפיטול, אלא את הרעיונות שאנחנו לוקחים כמובנים מאליהם. הם לא שברו רק את הדלתות של הבניין שמארח את הדמוקרטיה האמריקנית, אלא רמסו את העקרונות שעל בסיסם הוקמה ארצנו".
שוורצנגר, שנולד באוסטריה ב-1947, חשף כי בילדותו אביו שלדבריו היה אכול רגשות אשמה על הזוועות בתקופת הנאצים נהג להשתכר ולהכות אותו. "הנשיא טראמפ ניסה להפוך תוצאות של בחירות, בחירות הוגנות", הוסיף בהמשך, "הוא רצה לבצע הפיכה בעזרת שקרים שהטעו אנשים. גם אבי ושכניו הוטעו בעזרת שקרים".
בסוף הסרטון שלו הציג שוורצנגר את חרבו של הדמות מסרטו "קונאן הברברי", ואמר כי כמו שלהב החרב מתחזק בהליך חישולה, כך גם הדמוקרטיה האמריקנית תתחזק בעקבות המכה שכעת ספגה. "אני מאמין שלמרות הטלטלה שחווינו באירועים של הימים האחרונים, אנחנו נצא מחוזקים יותר, בגלל שאנחנו מבינים כעת מה אנחנו עלולים לאבד".
המהומות האלימות: גוררים שוטר – ומכים
בינתיים, בארה"ב ממשיכים לעסוק בהרחבה במהומות עצמן ובמצוד אחר המתפרעים שרבים מהם, אולי רובם, טרם נעצרו. אחרי מעצרם של כמה מהדמויות הבולטות של המתפרעים – בהם ג'ייקוב אנתוני צ'נסלי שתועד פורץ לקונגרס בתחפושת פרוותית כשלראשו קרניים וגופו מאופר ומקועקע בכבדות – דווח אמש ששני שוטרים מווירג'יניה הוצאו לחופשה כפויה בעקבות השתתפותם במהומות. גם ביום שישי הוצאו לחופשה שני שוטרים מסיאטל, והרשויות שם בוחנות אם גם הם לקחו חלק במהומות, שהותירו מאחוריהם חמישה בני אדם מתים.
"המחווה הקטנה" של השוטר שנהרג
אחד ההרוגים הוא השוטר בריאן סיקניק, שמת מפצעיו יממה לאחר העימות עם המפגינים. ברשתות החברתיות הופצו אתמול כמה תמונות שגולשים טענו כי הן מראות מפגינים גוררים את סיקניק ומכים אותו, אך כלל לא ברור אם אכן מדובר בשוטר הזה. כך או כך, אלו הם מראות קשים של אלימות, ובארה"ב מדגישים כי ככל שעובר הזמן מתברר כמה אלימה הייתה ההתפרעות, וכי נראה שמניין ההרוגים בה היה יכול להיות גם גבוה הרבה יותר.
טראמפ, אגב, התייחס למותו של השוטר רק אמש, כאשר הורה באיחור רב להוריד את דגל ארה"ב בבית הלבן לחצי התורן – יומיים אחרי שהדבר נעשה בבניין הקפיטול. טראמפ הזכיר אמנם את שמו של סיקניק בהודעה שפרסם הבית הלבן, אך לא הזכיר את המהומות שבהן השוטר מת. בהודעה נכתב כי הדגל הורד לחצי התורן גם בעקבות מותו של שוטר נוסף, אך לפי הדיווחים בארה"ב לא ברור אם סיבת מותו קשורה למהומות, וייתכן ששם קץ לחייו. אמש נערכה בוושינגטון תהלוכה לזכרו של סיקניק. מאות שוטרים השתתפו בתהלוכה, ובתמונות משם כמה מעמיתיו נראו בוכים.
סיקניק, לפי הדיווחים בארה"ב, היה תומך של טראמפ. באתר החדשות USA Today הביאו את עדותה של חברה לשעבר בצוות של ננסי פלוסי, קרולין ברינגר, שסיפרה על הידידות שהתפתחה בינה לבין השוטר. "הוא היה הפרצוף הראשון שראיתי בכל בוקר כשבאתי לעבודה", אמרה. היא סיפרה כי בין השניים נוצרה ידידות למרות העובדה שהחזיקו בעמדות פוליטיות מנוגדות, ובאותה עת – 2016 – הם ידעו להתלוצץ אחד עם השני כשהתווכחו על מי ינצח בבחירות באותה שנה, טראמפ או הילרי קלינטון. כשהגיעה לעבודה בוכייה אחרי ניצחונו של טראמפ, נזכרה, הדלתות של הקפיטול נפתחו עבורה על ידי שני שוטרים, לבקשתו של סיקניק. "קרסתי עליו עם דמעות, וידעתי שהוא תומך של טראמפ. הוא שם את זה בצד ברגע של ניסיון לנחם ידידה, וזו הייתה מחווה קטנה של טוב לב, אבל אחת שנשארה איתי תמיד".
פורסם לראשונה: 23:58, 10.01.21