דונלד טראמפ לא ממהר לפנות את הבית הלבן, ומסרב בינתיים להודות בהפסד. אבל הנשיא הנבחר ג'ו ביידן צפוי להתחיל כבר עתה בעיצוב הכוורת שלו, בבחירת האנשים שיסייעו לו להתמודד עם המכשולים הרבים שמולם עומדת ארצות הברית - ובראשם מגפת הקורונה.
ארה"ב בוחרת 2020: כל הכתבות בעמוד המיוחד:
בלי לומר "הנשיא הנבחר": ברכת נתניהו לביידן
נשים, שחורים, צעירים - וקצת מזל: כך נבחר ביידן
כך עשויה להיראות העברת השלטון בארה"ב
עוד לפני נאומו הלילה, עוד לפני הכרזת הרשתות על ניצחונו ולמעשה גם זמן רב לפני הבחירות עצמן, סקר צוות המעבר של ביידן את המועמדים האפשריים לתפקידים החשובים. באתר "פוליטיקו" צוין כי בימים הקרובים יציג הצוות לנשיא הנבחר את אותם מועמדים פוטנציאליים, כשביידן צפוי להתמקד תחילה במשרות שנוגעות לבריאות הציבור ולכלכלה, ובהן שרי האוצר והבריאות.
אבל איוש המשרות לא צפוי להיות פשוט. באתר האמריקני נכתב כי ביידן צפוי להתמודד עם כמה חזיתות בו-זמנית. דמוקרטים רבים מצפים ממנו למנות את הקבינט המגוון אי פעם, ובכלל זאת נשים רבות לתפקידי מפתח - לאחר שקמלה האריס כבר עשתה היסטוריה כשנבחרה לסגנית הנשיא. עד כה כל שרי ההגנה ושרי האוצר היו גברים לבנים, בממשל הבא זה עשוי להשתנות.
לאנשי העסקים בוול סטריט ובעמק הסיליקון, שהעבירו כסף רב לקמפיין הדמוקרטי בישורת האחרונה, יש סדר עדיפויות משלהם, וכך גם לרפובליקנים כמובן. בסנאט הרוב הרפובליקני צפוי להישאר - לפחות בתקופה הקרובה - ולחלק מהתפקידים הבכירים נדרש אישור של הסנאט. במקרה כזה הדבר יגביל את האפשרויות של ביידן ולכן קטנים הסיכויים שלתפקידים אלו ייבחרו מועמדים שנוטים לשמאל. ב"פוליטיקו" צוינו כמה מהמועמדים לתפקידים הבכירים. הנה חלק מהרשימה.
שר ההגנה: מישל פלורנוי, תת שר ההגנה למדיניות בכהונה הראשונה של ברק אובמה, היא המועמדת הבולטת להובלת הפנטגון. היא הייתה מועמדת לשרת ההגנה הראשונה בהיסטוריה האמריקנית גם ב-2012.
בתחילת אותה שנה, כשראש הממשלה בנימין נתניהו איים בהפצצת איראן, הגיעה פלורנוי לכינוס באוניברסיטת תל-אביב והעניקה ראיונות במאמץ לשכנע את הציבור הישראלי שפעולה מקדימה של ישראל תפגע בהצלחת הסנקציות. היא ניסתה להרגיע ולהבטיח שהפנטגון נקט את כל הפעולות הנדרשות כדי להעניק לאובמה את האופציה להחליט על פעולה צבאית.
בהזדמנות אחרת נשאלה על חילוקי הדעות בין ארצות הברית של אובמה לישראל של נתניהו בנושא האיראני והשיבה שמערכת היחסים בין שתי המדינות היא כמו היחסים בין בני זוג נשואים - לפעמים יש מחלוקות, אבל המחויבות של ארה"ב לישראל בלתי ניתנת לערעור.
מועמדת אפשרית אחרת לתפקיד היא הסנאטורית מאילינוי תמי דאקוורת', בעבר טייסת מסוקים במשמר הלאומי של צבא ארצות הברית שאיבדה את רגליה כשמסוקה הופל במהלך מלחמת עיראק. לפני שנתיים הפכה לסנאטורית הראשונה שילדה במהלך כהונתה. מועמד אופציונלי נוסף הוא ג'ק ריד, שמכהן מאז 1997 כסנאטור מטעם רוד איילנד.
מזכיר המדינה: המועמדת המובילה לתפקיד היא סוזן רייס. ביידן צפוי להקדיש את מרבית תשומת הלב בתחילת כהונתו למאבק בקורונה ולמשבר הכלכלי, ולכן לתפקיד שר או שרת החוץ שלו הוא צפוי לבחור מישהו עם ניסיון קודם במחלקת המדינה - ואין כנראה גבר או אישה עם ניסיון גדול יותר מזה של רייס. היא כיהנה בעבר כיועצת לביטחון לאומי של אובמה, כשגרירת ארצות הברית באו"ם וגם כיועצת למדיניות חוץ ויועצת לענייני אפריקה.
אבל התנגדות רפובליקנית - בעיקר עקב פרשת רצח שגריר ארה"ב בלוב ב-2012 - עלולה לפגוע בסיכויים של רייס. זו גם הייתה הסיבה שהובילה אותה לוותר על התפקיד ב-2013, בתחילת הכהונה השנייה של אובמה. אחרי נאום ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס, בניסיון לסכל את הסכם הגרעין עם איראן, אמרה רייס כי "נאומו הרסני ליחסים בין שתי המדינות".
מועמד נוסף שמכיר היטב את מחלקת המדינה הוא וויליאם ברנס, בעבר תת-מזכיר המדינה לעניינים מדיניים ושגריר ארצות הברית לרוסיה. הוא נחשב לאיש שירות החוץ המעוטר ביותר. עוד אפשרויות, לפי "פוליטיקו": הסנאטור מדלאוור כריס קונס והסנאטור מקונטיקט כריס מרפי.
המועמדת המובילה לתפקיד שרת האוצר היא הכלכלנית לאל בריינרד ממועצת הנגידים של הפד (הבנק המרכזי האמריקני), וגם אליזבת וורן - שהתמודדה מול ביידן בפריימריז הדמוקרטיים - נחשבת כאופציה. הפייבוריט לתפקיד שר המשפטים הוא דאג ג'ונס, שהפסיד בבחירות בשבוע שעבר את מקומו בסנאט.
תפקיד משמעותי אחר הוא השגריר באו"ם - והמועמדת המובילה מוכרת מאוד בישראל. וונדי שרמן, שהובילה את שיחות הגרעין עם איראן בתקופת ממשל אובמה בתפקידה כתת מזכירת המדינה, נחשבת כפייבורטית.
מועמד אחר הוא עוד אחד שהתמודד מול ביידן בפריימריז - פיט בוטיג'ג', בעבר ראש העיר סאות' בנד שבאינדיאנה. בוטיג'ג', המועמד השני שהתמודד לנשיאות מקרב קהילת הלהט"ב, ניצח בבחירות המקדימות באיווה, אבל בהמשך פרש מהמרוץ.