נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חשף הלילה (בין חמישי לשישי) תוכנית ענק למאבק במגפת הקורונה ובמכה הקשה שהיא הנחיתה על הכלכלה האמריקנית. סכום התוכנית שביידן מציע עומד על 1.9 טריליון דולר, ומטרתה להאיץ את מבצע החיסונים נגד הנגיף, לספק סיוע כלכלי בהיקפים עצומים לאזרחים ולעסקים המתקשים לעמוד על הרגליים וכן לקדם יעדים דמוקרטיים ארוכי-שנים כמו הגדלת שכר המינימום.
"במהלך המגפה הזו מיליוני אמריקנים איבדו שלא באשמתם את הכבוד שמגיע עם עבודה ותלוש שכר", אמר הלילה ביידן בנאום לאומה מעיר מגוריו ווילמינגטון שבדלאוור. "הם מעולם לא חשבו שהם יהיו מובטלים, שהם יעמדו בפני אפשרות של גירוש, שהם יחכו שעות במכונית בתור לחלוקת מזון, כדי להאכיל את משפחותיהם".
ביידן הודה שהיקף התוכנית שהוא מציע גדול מאוד, ושהיא עשויה לעמוד בפני קשיים בהליך אישורה בקונגרס, אך הדגיש כי חובה לפעול במהירות. "הבריאות של האומה שלנו עומדת על הכף", אמר, "אנחנו חייבים לפעול ואנחנו חייבים לפעול עכשיו". לדברי הנשיא הנבחר, תוכניתו תוכל לא רק לחלץ את ארה"ב מהמשבר הבריאותי ומהמשבר הכלכלי שאליהם היא נקלעה – אלא גם "לבנות גשר אל הצד השני, אל עבר אמריקה טובה יותר, חזקה יותר ובטוחה יותר".
לפי ההצעה שחשף הלילה, תחת הכותרת "תוכנית ההצלה האמריקנית", רוב האזרחים האמריקנים יקבלו מענק כספי ישיר, בסך 1,400 דולר. המענק הזה יצטרף ל-600 הדולר שכבר חולקו כחלק מחבילת הסיוע הקודמת שאישר הקונגרס בסוף השנה שעברה, בהיקף כולל של 900 מיליארד דולר. הדמוקרטים קראו אז להגדיל את המענקים הללו ל-2,000 דולר, כפי שעשה גם הנשיא היוצא דונלד טראמפ, אך הרפובליקנים התנגדו לכך ומנעו זאת.
"נסיים את העבודה של הגעה ל-2,000 דולר בסך הכול", אמר ביידן, שציין כי הסיוע הזה יינתן "לאנשים שזקוקים לו יותר מכל". לדבריו, "600 הדולר שכבר הוקצו פשוט לא מספיקים – הם צריכים לבחור בין תשלום שכר דירה לבין לשים אוכל על השולחן".
התוכנית תכלול גם כ-440 מיליארד דולר בסיוע לעסקים קטנים ותגדיל את הסיוע השבועי הניתן למובטלים מ-300 דולר ל-400 דולר, בתוכנית שתוקפה יוארך עד לספטמבר. עד לחודש זה יוארך גם תוקף האיסור על גירוש דיירים שלא שילמו את שכר הדירה שלהם. ביידן קרא להקצות מיליארדים כדי לסייע לאנשים הללו, כשלדבריו מדובר בכ-14 מיליון אמריקנים. הוא הזהיר שללא הסיוע עלול להיווצר "גל של פינויים" – כזה שעלול להחמיר את היקף ההדבקה בנגיף, כיוון שהמונים ימצאו עצמם מצטופפים במקלטים.
בנוסף מציע ביידן מיליארדים בסיוע לחלוקת מזון למשפחות רעבות. בהקשר זה ציין הנשיא הנבחר כי התוכנית תכלול תמיכה במסעדות שנפגעו במשבר, על מנת שהללו יספקו מזון לרעבים. "נשקיע שלושה מיליארד דולר כדי להבטיח שלאמהות ולילדים קטנים יש את התזונה שהם זקוקים לה", הבטיח.
בתוכניתו קורא ביידן לקונגרס לקדם כמה הצעות שהדמוקרטים מייחלים לאישורן כבר שנים, כמו העלאת שכר המינימום ל-15 דולר בשעה, הגדלת החופשות בתשלום לעובדים ומתן הטבות מס למשפחות עם ילדים. ההצעה האחרונה, כך לפי ההיגיון של תוכנית הסיוע, תאפשר לנשים לצאת לעבודה וכך להמריץ עוד יותר את הכלכלה.
בכל הנוגע למאבק במגפה המשתוללת כעת בארה"ב, כשרק השבוע נרשם שיא מתים בלתי נתפס של יותר מ-4,400 קורבנות ביום אחד, תקצה התוכנית של ביידן כ-415 מיליארד דולר. סכום נכבד יועבר להאצת מבצע החיסונים שמתנהל בארה"ב בעצלתיים. ביידן מתח ביקורת חריפה על האופן שבו ניהל את המבצע ממשל טראמפ, וכינה אותו "כישלון חרוץ".
הוא הבטיח פעם נוספת לחלק 100 מיליון מנות חיסון ב-100 הימים הראשונים שלו כנשיא. "זה יהיה אחד המבצעים המאתגרים ביותר שעמדו בפני האומה שלנו", אמר ביידן. "נצטרך להזיז שמיים וארץ כדי לגרום ליותר אנשים להתחסן, לפתוח מקומות נוספים עבורם לקבל את החיסון, להרחיב את אספקת המנות ולשלוח אותן במהירות האפשרית".
עד כה קיבלו את המנה הראשונה של החיסון רק כ-10.3 מיליון אמריקנים, למרות שממשל טראמפ הבטיח לחסן 20 מיליון איש עד סוף דצמבר. ביידן מציע בתוכניתו להקים מרכזי חיסון נוספים תוך הרחבת שיתוף הפעולה בין הממשל הפדרלי לרשויות המקומיות. אחת הסיבות לאיטיות המבצע כעת היא שהרשויות המקומיות מתקשות למצוא דרך יעילה לחלק את החיסונים שהממשל הפדרלי סיפק להן.
התוכנית תכלול גם מימון להעסקת 100,000 עובדים שיתמקדו בעידוד אמריקנים להתחסן או בביצוע חקירות אפידמיולוגיות לנדבקים. כ-50 מיליארד דולר יוקצו להרחבת מבצעי הבדיקות לאבחון הנגיף, כשהמטרה המרכזית היא לאפשר בכך פתיחה מהירה של בתי ספר – יעד מרכזי שהציב ביידן ל-100 הימים הראשונים שלו כנשיא.
התוכנית השאפתנית של ביידן צפויה להיתקל בקשיים בהליך אישורה בקונגרס, חרף העבודה שהדמוקרטים השיגו מחדש שליטה על הסנאט, לצד הרוב שיש להם כבר בבית הנבחרים. בסנאט הקרוב מאזן הכוחות בין הדמוקרטים לרפובליקנים יהיה 50-50, וקולה של סגנית הנשיא הנבחרת קמלה האריס יהיה שובר שוויון. לפיכך ביידן לא יוכל להרשות לעצמו "עריקות" מהמחנה הדמוקרטי, אם כי בנאומו הלילה הבטיח לנסות להשיג גם תמיכה של רפובליקנים בתוכניתו. "אנחנו צריכים יותר פעולה, יותר שיתוף פעולה בין המפלגות – אנחנו צריכים להתקדם במהירות".
גם משפט ההדחה של הנשיא היוצא דונלד טראמפ, שצפוי להיפתח רק לאחר השבעתו של ביידן ביום רביעי בשבוע הבא, עלול להקשות על ביידן לקדם את מדיניותו. ביידן קרא השבוע לסנאטורים למצוא דרך לערוך את המשפט לצד קידום מדיניותו, כמו גם אישור מינויי השרים שלו. את הכסף לתוכנית מציע ביידן לממן בעזרת הגדלת החוב הלאומי של ארה"ב, שכבר תפח משמעותית מאז שפרץ משבר הקורונה לפני כשנה.