שבוע וחצי אחרי ההפיכה שבה השתלט צבא מיאנמר על ארצו ושלח למעצר את ההנהגה האזרחית של המדינה, ובראשה את כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י, המחאה נגדו נמשכת, והפעילים עדיין יוצאים לרחובות למרות האיסורים וההגבלות שהטילה החונטה. ביומיים האחרונים גברה המתיחות בין המפגינים לכוחות הביטחון, ושוטרים ירו כדורי גומי, גז מדמיע וגם אש חיה, ולפחות מפגינה אחת נפצעה באורח קשה כשנורתה בראשה.
ההפיכה במיאנמר – עוד כותרות:
• "משחקי הרעב" במיאנמר, חשש ממרחץ דמים
• מיאנמר או בורמה? הפוליטיקה שמאחורי השמות
• סרטון ממיאנמר: הפיכה בזמן התעמלות הבוקר
• ביידן מאיים על מיאנמר: נגן על הדמוקרטיה בעולם
מחאה במיאנמר, שהייתה נתונה במשך עשרות שנים למשטר צבאי ובעשור האחרון התקדמה בהדרגה לעבר דמוקרטיה, איננה דבר מובן מאליו. שני גלי מחאה נגד שליטיה הצבאיים של המדינה, ב-1988 וב-2007, הסתיימו במרחץ דמים שבו נהרגו מאות. כעת נשבעים המפגינים שהפעם הסוף יהיה אחר, וגם הטקטיקות שהם נוקטים לשם כך שונות מבעבר.
אל ההפגנות הנערכות בימים האחרונים בערים הגדולות, בהן יאנגון, מגיעים פעילי מחאה רבים כשהם לבושים בתחפושות צבעוניות שטמון בהן מסר מחוכם או נושאים כרזות שנונות בגנות הדיקטטורה הצבאית. זו דרכם לתת למחאה אופן ססגוני ומשעשע שיבלוט בניגודו החד לשיטות ההפחדה שנוקטת החונטה.
בין המפגינים השבוע נצפו פעילות מחאה לבושות כנסיכות וכמלכות יופי, כשלראשן כתר ולגופן שמלות. "אני לא רוצה דיקטטורה, אני רק רוצה חבר", נכתב על השלט שהחזיקה אחת מהן. מפגינות שהגיעו לבושות בשמלות נשף כינו את עצמן "נסיכות המחאה". להפגנה שנערכה ביום שלישי התייצבו גם חתן וכלה אמיתיים: הם הגיעו לבושים בבגדי החתונה שלהם, כשידיהם משולבות והם אוחזים שלט שעליו נכתב "החתונה שלנו יכולה לחכות, תנועת המחאה לא".
קבוצה אחרת של מפגינים הייתה של גברים מדריכי כושר. הם צעדו ביאנגון חשופי חזה, מציגים לראווה את שריריהם, ובידיהם כרזות עם הכיתוב "שחררו את אונג סן סו צ'י". אחד מהם, פיו קו-קו, סיפר שהוא רוצה "להוסיף שרירים" להפגנות למען הדמוקרטיה. "אני לא רוצה דיקטטורה צבאית", כתב בפוסט בפייסבוק, שאליו צירף תמונות שלו ושל חבריו צועדים עירומים למחצה.
מפגינים אחרים נראו מחזיקים שמשיות צבעוניות כדי להגן על עצמם מהשמש, או נוסעים ברולרבליידס ומניפים דגלים של מפלגתה של סו צ'י, "הליגה הלאומית למען הדמוקרטיה". על גג מכונית אחת נראה גבר מחופש לבאטמן, והוא החזיק שלט שעליו נכתב: "שחררו את מנהיגינו, התנגדו להפיכה הצבאית, כבדו את הצבעתנו". גם מפגין בתחפושת ספיידרמן בא למחות.
להפגנה אחת שנערכה אתמול ביאנגון התייצבו צעירים בפיג'מות, והם הניפו כרזות שעליהן נכתב: "אני לא יכול לישון בגלל ההפיכה". בהפגנה אחרת בעיר, ליד שגרירות יפן, נראו מפגינים משתעשעים בבריכות שחייה מתנפחות, וגם הם הניפו שלטי מחאה. את הרעיון הזה הגה הסטודנט מו מיאט תיינגי, שסיפר: "אנחנו תמיד מנסים לחשוב איך להיות יצירתיים יותר ולקבל תשומת לב בינלאומית גדולה יותר. דור ה-Z שלנו חכם, ונמחה בחוכמה".
המחאה במיאנמר הגיעה היום ליומה השישי, וגם בו נצפו ברחובות נסיכות בשמלות ובחצאיות. חצאיות קצרות לבשו לאות מחאה גם גברים ונערים, והמסר שהעבירו היה: "לא נוריד את החצאיות עד שהדמוקרטיה תחזור". מאות הפגינו היום מחוץ לשגרירות סין ביאנגון, והאשימו את בייג'ינג כי היא תומכת בחונטה הצבאית.
המחאה היצירתית של צעירי מיאנמר שואבת חלק מהרעיונות שלה מהמחאות היצירתיות שקיימו בשנים האחרונות מפגינים למען הדמוקרטיה בהונג קונג ובתאילנד. בין השאר אימצו המפגינים במיאנמר את סימון-המרידה של שלוש אצבעות מונפות, שבסדרת סרטי "משחקי הרעב" שימשה כסמל המהפכה והמרידה נגד השלטון הטוטליטרי בארץ הבדיונית "פאנם".
אמצעים נוספים בעלי משמעות סמלית ששימשו את המפגינים בהונג קונג היו שמשיות ודמותו של "פפה הצפרדע", ובתאילנד אימצו אשתקד המפגינים בובות ברווז מתנפחות, במה שנודע לזמן קצר כ"מחאת ברווזי הגומי".
ההפיכה במיאנמר התחוללה בתחילת השבוע שעבר: הצבא עצר את המנהיגה סו צ'י ובכירים אחרים במפלגתה, בטענה שהבחירות שנערכו בשנה שעברה, ושבהן זכתה המפלגה בניצחון סוחף, היו מוטות ומזויפות. הצעד עורר זעם גדול במערב: בשנים האחרונות הסירו ארה"ב ואירופה עוד ועוד סנקציות ממיאנמר אחרי ששחררה את סו צ'י ממעצר בית של 15 שנה, אפשרה לה להפוך למנהיגת המדינה בפועל – ואותתה כי היא צועדת לעבר הדמוקרטיה. כעת היא נמצאת שוב במסלול התנגשות עם וושינגטון ובריסל.
המנהיגה העצורה סו צ'י בת ה-75 מוחזקת גם כעת הרחק מעיני הציבור ואין יודעים מה בדיוק עלה בגורלה. אחרי מעצרה בבוקר ההפיכה נערך חיפוש בביתה ונמצאו בו שישה מכשירי קשר מיובאים, וכעת היא מוחזקת במעצר באשמת ייבואם שלא כחוק. מעצרה הוארך עד 15 בפברואר, ועורך דינה מסר כי לא הותר לו לפגוש אותה.
היום דווח על גל נוסף של מעצרים שביצעה החונטה הצבאית, ובו נעצר גם יועץ קרוב של המנהיגה המודחת סו צ'י, הנחשב ליד ימינה. ארה"ב מצדה נערכת להטלת סנקציות על המשטר: אתמול אישר הנשיא ג'ו ביידן צו נשיאותי שמורה לקדם עיצומים נגד האחראים להפיכה, וחזר על הקריאה לגנרלים להחזיר את השלטון להנהגה האזרחית.