ישראל מרכינה ראש ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה: טקס הזיכרון הממלכתי לזכר יותר מ-4,000 חללי פעולות האיבה בארץ ובחו"ל נערך בצהריים (רביעי) בהר הרצל, בנוכחות נשיא המדינה ראובן ריבלין וראש הממשלה בנימין נתניהו. בנאומו אמר ראש הממשלה: "אנחנו מתקדמים מאוד בהליך התכנוני של היכל ההנצחה המיוחד לנפגעי פעולות האיבה כאן בהר הרצל. ממשלת ישראל מחויבת למשימה החשובה הזו, ונגשים אותה".
הוא הבטיח: "זו תהיה אחת ההחלטות הראשונות שתובא לאישור הממשלה הבאה שתקום". עזיז צראפי, בן זוגה של מרים צראפי שנהרגה בפיגוע בקו 405 בדרך לירושלים, התפרץ לדבריו: "בלי פוליטיקה עכשיו! תתבייש! איפה היית 40 שנה". נתניהו השיב: "לא פוליטיקה. יקירי נפשנו, נפגעי פעולות האיבה, הם חלק מסיפור התקומה הלאומית".
צראפי הסביר לאחר הטקס מדוע חש צורך להתפרץ לדברי נתניהו: "האנדרטה שבנינו במקום הרצח נגנבה. אני פניתי לכל המדינה, אף אדם לא עונה. לא עונים. הם רוצים אותך בזמן בחירות. לכן הכעס שלי ולכן הכאב שלי". לדבריו, המחאה הייתה ספונטנית, "כאב לי בטקס. זה הורג אותי מה אני יכול לעשות".
את הקדיש בטקס לחללי פעולות האיבה הקריא בנימין הורגן, בן זוגה של אסתר הורגן, שנרצחה באכזריות בדצמבר 2020 ביער ריחן ליד ביתה שבשומרון. את אבוקת הזיכרון הדליקה מרים פולד, אלמנתו של ארי פולד, שנרצח במתחם רמי לוי בגוש עציון. הזמר והחייל יהונתן מרגי ביצע את "שיר למעלות".
שעתיים קודם לכן, ב-11:00, נשמעה ברחבי הארץ צפירה של שתי דקות. בתום הצפירה חלף מטס של חיל האוויר מעל בית העלמין הצבאי והיכל הזיכרון בהר הרצל. לאחר מכן נערך טקס האזכרה הממלכתי לחללי מערכות ישראל בהיכל הזיכרון, וכן טקסי האזכרה ב-52 בתי העלמין הצבאיים ובאתרי ההנצחה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו קישר בדבריו בטקס לחללי מערכות ישראל מוקדם יותר, בין 73 שנות העצמאות לישראל, לבין מלחמת יום כיפור בשנת 1973 ו-73 חללי אסון המסוקים.
"איזה מרחק עצום עשינו משנת 73' ההיא, בה נפלה וחרבה ארצנו, לשנת 73' - זו של תפארת עצמאותנו. השרשרת שנותקה חוברה מחדש. מגיני ההווה אומרים למגיני העבר 'שנית מצדה לא תיפול'. וכדי שמצדה שנית לא תיפול, כדי שמדינת ישראל לא תהיה אפיזודה חולפת בתולדות עמנו, עלינו להיאחז בארצנו במלוא כוחנו ונחישותנו", אמר ראש הממשלה.
נתניהו שלח בנאומו מסר מרומז לאיראן על רקע המתיחות הביטחונית: "קרבות 73' וההקרבה העצומה של לוחמינו, סללו את הדרך לשלום עם מצרים. אבל הם גם לימדו אותנו לקח בל יימחה - אסור לנו אף פעם להישאר אדישים לאיומי המלחמה וההשמדה של מבקשי נפשנו". בטקס השתתפו גם יו"ר הכנסת יריב לוין, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, הרבנים הראשיים לישראל ובכירים נוספים.
בתחילת הטקס בהיכל הזיכרון הדליק את אבוקת הזיכרון לופז אליהו, בנו של טוראי יעקב אליהו ז"ל, לוחם אצ"ל שנפל בעין כרם כשעלה על מוקש ב-18 ביולי 1947. לאחר מכן גלעד פסטרנק, שנפצע במבצע "צוק איתן" כשפיקד על פלוגה בחטיבת הנח"ל, קרא תפילת "יזכור". פסטנרק קיבל צל"ש על פועלו בקרב וכיום משמש כקצין אג"מ ביחידה 828. אחריו אמר קדיש אוהד טהרלב, אביו של סמל אלחי טהרלב ז"ל שנהרג בפיגוע דריסה בצומת עפרה ב-6 באפריל 2017.
במקביל, שר הביטחון בני גנץ השתתף בטקס האזכרה שנערך בחלקה הצבאית בבית העלמין קריית שאול. גנץ פנה בדבריו למשפחות השכולות ואמר: "מי שלא חווה שכול, אינו יכול להבין את עוצמות הכאב. אבל כולנו כאחד מחבקים ועוטפים אתכם באהבה ובהוקרת תודה לאומית וגם אישית".
הבוקר נערך בהיכל הזיכרון טקס הקראת שמות הנופלים במערכות ישראל. במטה השב"כ נערך טקס זיכרון לחללי השירות וחללי מערכות ישראל. ראש השב"כ נדב ארגמן אמר בטקס: "נזכור תמיד את אותם אנשי שירות, עמיתים להגנה על ביטחון ישראל, שמאז קום המדינה ועד היום מסרו את נפשם במערכה המתמשכת על הגנת הבית".
בחלקת המשטרה בבית העלמין הצבאי בהר הרצל נערך טקס האזכרה לזכרם של 1,521 חללי משטרת ישראל. המפכ"ל רב-ניצב קובי שבתאי אמר בטקס: "דווקא ביום שבו אנו מתייחדים וזוכרים את מחיר השמירה על דמותה וביטחונה של החברה, עלינו להישיר מבט מפוכח אל עבר העתיד, אל עבר התקוות והאיומים המונחים לפתחנו, ולהבין שמשטרה חזקה היא ערובה לחברה חזקה ומשגשגת".
אירועי יום הזיכרון נפתחו אתמול בטקס בבית יד לבנים בירושלים במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו. ב-20:00 נשמעה צפירה של דקה ואז נערך הטקס הממלכתי בכותל המערבי במעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין והרמטכ"ל אביב כוכבי. ב-13:00 יתקיים בהר הרצל טקס הזיכרון לנפגעי פעולות האיבה. ב-20:00 ייערך בהר הרצל טקס הדלקת המשואות, הנועל את יום הזיכרון ופותח את חגיגות יום העצמאות.
לפי משרד הביטחון, מספר חללי מערכות ישראל משנת 1860 ועד היום, עומד על 23,928. מיום הזיכרון אשתקד נוספו 43 חללים למניין הנופלים ו-69 נוספים נפטרו כתוצאה מנכותם והוכרו במהלך השנה כחללים. לפי הביטוח הלאומי, 4,176 ישראלים וישראליות נרצחו בפעולות האיבה באותה התקופה.
פורסם לראשונה: 10:40, 14.04.21