עשב חרוך, כמה עצים באופק וסלילים אחדים של גדרות תיל ניבטים מבעד לחריץ קטן בחומה המגינה על שׁוּחה בקו החזית של נגורנו קרבאך. לתעלה הזו נכנסים – משמרת אחרי משמרת – חיילים ארמנים המבקשים לשמור על השליטה של בני עמם במובלעת הארמנית באזרבייג'ן, ולהשקיף על אויביהם האזרים החונים בשטח סמוך, כ-100 מטרים משם, שבו שולט הצבא של באקו.
המלחמה בקווקז – סיקור נרחב ב-ynet:
• נשיא נגורנו קרבאך: ישראל שותפה לרצח עם
• המלחמה בקווקז והמשחק הכפול של איראן
• טורקיה, הקרבות - והמחיר לישראל
• לוחמים להשכרה: סורים בקרבות בקווקז
זהו אחר הצהריים רגוע יחסית בחלק זה של קו החזית, אבל במקומות אחרים נמשכת גם כעת הלחימה בין ארמניה לאזרבייג'ן, המאשימות זו את זו בהפרה של הפסקת האש שסוכמה בשבת, הפסקת האש השנייה שקורסת בתוך שבוע וחצי.
כשהחיילים הארמנים עומדים בחוץ, בשמש, הם שומעים לפתע את רעש המל"טים האזריים – וממהרים לתפוס מחסה. "המל"טים האלה מזהים עצם שזז, מתקרבים אליו – ומתפוצצים", אומר ארמן אסטריאן בן ה-18, אחד החיילים. "זה פוגע במטרה ומפזר רסיסים". לדבריו, רוב ההרוגים עד כה בצד הארמני של המלחמה נהרגו בתקיפות מל"טים. בכירים ארמנים, נזכיר, מאשימים שמל"טים לצבא האזרי מספקת גם ישראל, ושהיא מעלימה עין מהשימוש שבאקו עושה בהם למטרות תקיפה.
יותר מ-800 בני אדם כבר נהרגו בסבב הלחימה הנוכחי, שפרץ בסוף ספטמבר ושהוא החמור ביותר בחבל נגורנו קרבאך מאז תום המלחמה שם ב-1994, מלחמה שבה נהרגו יותר מ-30 אלף איש. סביר להניח שמספר ההרוגים בסבב הנוכחי גבוה בהרבה, משום שאזרבייג'ן מדווחת מהצד שלה רק על אזרחים שנהרגו, ולא על חיילים שנפלו.
ארמני יהדוף כל אחד
אחרי שרעש המל"ט נעלם והיחידה מקבלת אישור שהשטח פנוי, החיילים יכולים לשוב למלא את משימתם בחוץ. אחד מהם, עם קלצ'ניקוב בידו, עולה למשמרת. הוא מטפס כמה מדרגות ונכנס לעמדת תצפית צרה ומבוצרת – חלל שבו יכול לעמוד לכל היותר אדם אחד. עיניו של החייל נעוצות בשטח האויב. "הלילה שבין שבת לראשון היה מתוח יחסית, אבל רוח הלחימה והמורל של הצוות גבוהים", אומר ולדימיר נזלוחניאן, מפקד היחידה.
השוחה שבה חונים החיילים, שוחה שצורתה V, נבנתה עוד בימי הלחימה של תחילת שנות ה-90, כשאזרבייג'ן וארמניה היו שתיהן מדינות שזה עתה יצאו לעצמאות אחרי עשרות שנים שבהן השתייכו לברית המועצות. בעשורים שחלפו מאז נמשך העימות ביניהן על השליטה בחבל, ששוכן בתוך אזרבייג'ן אבל רוב תושביו ארמנים.
עומקה של התעלה המבוצרת שבה שוהים החיילים הוא כשלושה מטרים, וקירותיה עשויים אדמה ובוץ. חלק ממנה ממוגן גם באמצעות חיפוי של צמיגים. מעקי בטון מרפדים את הדרך המובילה אל בונקר מאבן, שבו יכולים החיילים לנוח בין המשמרות על מיטות ברזל עם מזרנים ושקי שינה. בחוץ, מגבות וחולצות טריקו מתייבשות בינתיים על חבלים דקים. בתוך הבונקר, מקדש קטן משקיף על ארגזי נשק, ואפשר למצוא בו צלב ארמני ותפילות כתוּבות על קלף קטן.
לנדרוש גגהמיאן בן ה-61, לבוש מדי צבא, מספר שנלחם נגד אזרבייג'ן גם בשנות ה-90. עכשיו הוא אינו חייב עוד במילואים, אך הוא החליט להתנדב, ולשם כך הגיע מהבירה הארמנית ירבאן. "אף אחד לא יכול לנצח חייל ארמני", הוא קובע במבט חודר. "כשארמני עומד איתן על רגליו, הוא יהדוף כל אחד".
ירי הפגזים נמשך, שרי החוץ ימריאו לוושינגטון
בינתיים, המאמצים הבינלאומיים להביא להפסקת אש נמשכים. ארמניה ואזרבייג'ן הודיעו היום כי שרי החוץ שלהן ייפגשו ביום שישי הקרוב בוושינגטון עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בניסיון לשים סוף ללחימה, אחרי שניסיונותיה של רוסיה לכונן הפסקת אש נכשלו.
לדברי גורמים בנגורנו קרבאך, גם היום נמשכו ירי הפגזים והלחימה הערה באזורים הדרומיים של אזור הסכסוך. אזרבייג'ן מצדה דיווחה שכוחות ארמניים הפגיזו את האזורים האזריים טרטר ואגדם. הכוחות הארמניים בנגורנו קרבאך דיווחו היום על עוד 43 הרוגים בצד שלהם.
נשיא ארמניה, ארמן סרקיסיאן, שב והאשים היום את טורקיה כי בסיוע שלה למאמץ המלחמתי של אזרבייג'ן היא מערערת את היציבות בדרום הקווקז. בריאיון לערוץ הטלוויזיה France 24, כשעלתה האפשרות שרוסיה, שאיתה יש לארמניה הסכם הגנה, תתערב בלחימה, הצהיר סרקיסיאן כי הוא אינו מעודד התערבות צבאית כזו, והזהיר שהתערבות שלה ושל מדינות אחרות יכולה להוביל ליצירתה של "עוד סוריה", הפעם בקווקז.
רוסיה, נזכיר, התגייסה ב-2015 לצדו של נשיא סוריה בשאר אסד בשיא מלחמת האזרחים בארצו, וסייעה לו לחזור ממצב כמעט אבוד לניצחון במלחמה. כעת היא ממשיכה להחזיק כוחות גדולים בסוריה.