צוות בינלאומי של מומחים, החוקרים מטעם ארגון הבריאות העולמי את האופן שבו התפרצה מגפת הקורונה בסין, הגיע הבוקר (ד') למעבדת הנגיפים בווהאן – העיר שבה התגלה לראשונה הנגיף בסוף 2019. הביקור נערך בצל הטענות הלא-מבוססות שלפיהן ייתכן שהנגיף דלף מהמעבדה בטעות.
הביקור של המומחים במכון ווהאן לווירולוגיה נמשך כשלוש שעות וחצי. עיתונאים לא הורשו להיכנס יחד עמם למבנה, שהאבטחה בו הייתה כבדה. "מאוד מעניין, יש הרבה שאלות", קראה לעיתונאים בתום הביקור ת'יאה פישר, חברה דנית בצוות המומחים, בעוד רכבה נסע מהמקום.
חבר צוות אחר, הזואולוג הבריטי פיטר דזאק, אמר לעיתונאים כשהגיע למכון כי "אנחנו מצפים ליום פרודוקטיבי מאוד, ניפגש עם אנשי המפתח פה ונשאל אותם את השאלות החשובות שצריכות להישאל". עוד לפני שהגיע לשם אמר דזאק בראיון לרשת "סקיי ניוז" כי הצוות לא שולל כל אפשרות למקור אפשרי של המגפה, גם לא כזו של דליפה מהמעבדה – אפשרות שרוב המדענים שוללים לפי שעה.
"אם ישנו מידע שמצביע לכיוונה של השערה כלשהי, אנחנו נלך בעקבותיו. נלך בכל כיוון שהראיות יובילו אותנו בו", הוא הוסיף בראיון שהתקיים ערב הביקור במעבדה. "הכול על השולחן ואנחנו שומרים על ראש פתוח".
מכון ווהאן לווירולוגיה נחשב לאחת ממעבדות הנגיפים החשובות בסין, ומאז התפרצות נגיף הסארס ב-2003 בנו החוקרים בו מאגר נרחב של מידע גנטי על משפחת נגיפי הקורונה. ההתמקדות הזו של המכון, והעובדה שהוא שוכן באותה עיר שבה התפרצה לראשונה מגפת הקורונה, עוררו ספקולציות באשר לאפשרות של דליפה ממנו – טענות שאותן קידמו גם בכירים בממשלו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ.
לטענות הללו כאמור אין הוכחות, אך מנגד מומחים בעולם הבהירו שגם לא ניתן לשלול אותן, במיוחד לאור העובדה שעד עתה סין לא נתנה להם גישה למתרחש בתוך המכון. חלק מהמדענים דרשו מסין לחשוף פרטים על דגימות של נגיפים שנחקרו במעבדה, על מנת לבחון את הקרבה הגנטית שלהם לנגיף שכעת מתפשט ברחבי העולם.
סין דוחה כמובן את הטענות שמקור המגפה הוא בדליפה מהמכון, ומקדמת גם היא טענות לא-מוכחות באשר למקור ההתפרצות. לפי הטענות שמקדמים בבייג'ינג, הנגיף הגיע אולי מחוץ לסין, במארזים של מזון קפוא. מדענים בעולם שללו את האפשרות הזו. סגנית מנהל המכון בווהאן, המדענית שי ז'נגלי שזכתה בתקשורת העולמית לכינוי "אשת העטלף", בשל מחקריה העוסקים בנגיפים החיים בגופם של עטלפים, פרסמה כמה מחקרים בניסיון להזים את הספקולציות סביב המכון.
בכלי תקשורת בעולם הדגישו את העובדה שז'נגלי עבדה בעבר עם אחד מחברי צוות החוקרים שכעת ביקר שם, הזואולוג פיטר דזאק, אך זה טען בראיון ל"סקיי ניוז" כי לדבר לא תהיה השפעה כלשהי על עבודתו בצוות. "היחסים שלי עם סין, העבודה שלי פה, הקשרים שלי עם מכון ווהאן לווירולוגיה ושי ז'נגלי מאוד מוכרים. והם מאוד מוכרים בגלל שהשקעתי 20 שנים או 15 שנים בפרסום המידע. אני חושב שזה דבר די חשוב מה שעשינו".
צוות החוקרים שהרכיב ארגון הבריאות כולל מומחים מעשר מדינות בתחומים מגוונים – מרפואה ואפידמיולוגיה, דרך וירולוגיה ועד בטיחות המזון. לאחר שסיימו בידוד במשך שבועיים עם הגעתם לסין, חברי הצוות ביקרו בשבוע האחרון בבתי חולים שונים, מרכזי מחקר אחרים וגם בשוק חיות הבר בווהאן שאליו קושרו מקרי ההדבקה הראשונים.
הביקור, שנה שלמה אחרי ההתפרצות, התאפשר רק אחרי חודשים ארוכים של משא ומתן, ונערך בצל התעקשותה של סין לשמור בקפידה על המידע הנוגע לנגיף והחקירה שמנהלים אנשיה שלה בנוגע למקור המגפה – במה שנתפס על ידי רבים בעולם כניסיון להימנע מנטילת אחריות למחדלים שכנראה נעשו בתחילתו של המשבר.
גם כעת מפעילה סין פיקוח רב על פעילותו של צוות החוקרים, ובארגון הבריאות ניסו להפחית את הציפיות בנוגע אליו. בארגון אמרו כי הביקורים שעורך הצוות מאורגנים על ידי השלטונות הסיניים ושהמומחים לא יכולים לקיים מגעים חופשיים עם האזרחים בסין, מסיבות בריאותיות. מבקריו של הצוות הצביעו על העובדה שכבר ביום השני לאחר סיום הבידוד ביקרו המומחים במוזיאון שהקימו השלטונות להנצחת המאבק של ווהאן בקורונה – מוזיאון שבו מוצגים דיוקני ענק של הנשיא שי ג'ינפינג.
בראיון ל"סקיי ניוז" דחה דזאק את הביקורת על הביקור במוזיאון, שגם הוא אורגן על ידי השלטונות. "אנחנו אינטליגנטים מספיק כדי לקרוא מעבר להצגה במוזיאון", אמר. "אנחנו יודעים מה החלק שם של נפנוף דגלים וגאווה לאומית", הוסיף – והדגיש כי העבודה והמפגשים בשטח חיוניים לחקירה. הזואולוג הבריטי טען עוד כי סין "פתוחה" עמם וכי המדענים שם משתפים עם החוקרים את המידע הנמצא ברשותם, כזה שלדבריו "איש לא ראה בעבר".