באירופה גוברים החששות מהתפרצות מחודשת ומשמעותית של נגיף הקורונה, כזו שתיאלץ להחזיר מחדש הגבלות נוקשות יותר שיפגעו פעם נוספת בכלכלה. מדינות רבות ביבשת מדווחות כעת על עלייה בתחלואה, ובחלקן גם מספרי המאושפזים והמתים מתחילים לעלות.
לפחות שתי מדינות באירופה, צרפת ובריטניה, דיווחו אמש (ה') על שיא חדש במספר היומי של הנדבקים המאומתים. בצרפת דיווחו רשויות הבריאות על מספר עצום של 16,096 נדבקים שאובחנו בתוך יממה אחת, שיא ששובר את השיא הקודם של 13,498. בשמונת הימים האחרונים שברה צרפת ארבע פעמים את השיא הזה.
עד כה אובחנו בצרפת 497,237 נדבקים בנגיף הקורונה, ובנתון זה היא מדורגת שנייה במערב אירופה, אחרי ספרד. ביממה האחרונה מתו בצרפת עוד 52 חולים, ומניין המתים הכולל עומד כעת על 31,511. מספר המתים ביממה האחרונה אולי נמוך מעט מהממוצע של שבעת הימים האחרונים, 59, אך הוא גדול פי ארבעה מהממוצע היומי שהיה באוגוסט, 12 מתים ביממה.
הזינוק בתחלואה מוביל גם לעלייה מחודשת בעומסים שעליהם מדווחים בתי החולים. אתמול חצה מספר חולי הקורונה המאושפזים בצרפת את רף ה-6,000, לראשונה זה כחודשיים. זהו עדיין מספר נמוך בהרבה מזה שהיה בשיא ההתפרצות באפריל, אז היו מאושפזים בצרפת יותר מ-32,000 חולים. כעת נמצאים בטיפול נמרץ יותר מאלף חולי קורונה, מספר שלא נראה כמותו מאז 8 ביוני.
החשש מהתפשטות מחודשת של הנגיף מגביר כעת את האפשרות שהממשלה תטיל הגבלות חמורות הרבה יותר על התושבים, למרות שכבר זמן רב היא מתעקשת שלא יוטל סגר נוסף. צרפת, נזכיר, הטילה את אחד מהסגרים המחמירים ביותר באירופה, בין 17 במרץ ל-11 במאי.
החלטות שאיש לא מבין
ראש הממשלה הצרפתי ז'אן קסטקס אמר היום שהממשלה חייבת לפעול אם ברצונה למנוע חזרה למספרים האסטרונומיים שנראו בשיא ההתפרצות. "זה מרוץ נגד הזמן", אמר בראיון לאחד מערוצי הטלוויזיה בארצו. "הציבור חייב להיות קשוב וערני. אם לא נפעל נוכל למצוא את עצמנו באותה סיטואציה שהייתה באביב".
כבר ביום רביעי הודיעה הממשלה על החזרה של כמה הגבלות, והורתה לכל בתי הקפה והמסעדות בעיר מרסיי להיסגר לשבועיים. רמת הכוננות באזור העיר שלחופי הים התיכון הועלתה לרמה הגבוהה ביותר. גם בפריז ובעשר ערים אחרות הוחלט לסגור את בתי הקפה והמסעדות, אך רק מהשעה 22:00.
ההגבלות במרסיי עוררו את זעמם של הפוליטיקאים המקומיים, שחוששים מהפגיעה הכלכלית שתיגרם לבעלי העסקים. לטענתם, הממשלה מקבלת החלטות מתוך פאניקה. "אין שום דבר בסיטואציה הבריאותית הזו שמצדיק את המהלך הזה. לא אתן שתושביי מרסיי יהיו קורבנות של החלטות פוליטיות שאיש לא מבין", אמרה ראש העיר מישל רובירולה.
באחד מבתי הקפה בנמל הישן של העיר, שבזמנים רגילים מהווה מוקד תיירותי פופולרי, אמר ז'אן פייר קוטנס כי המקרר בפאב שבבעלותו מלא במוצרי מזון שאותם רכש בסוף השבוע האחרון. "מה אני עושה עם כל זה? האם מר מקרון יהיה אחד מאלה שישלמו על ההפסדים?", שאל בכעס.
כאמור, גם בריטניה דיווחה אתמול על שיא יומי חדש של נדבקים: 6,632. המספר הזה ממחיש אמנם שחששות הממשלה מהתפשטות מהירה מאוד של הנגיף מוצדקות, אך ככל הנראה העלייה במספר הנדבקים קשורה גם לעלייה במספר הבדיקות שעורכת הממלכה. ראש מערך הבריאות של אנגליה, ייבון דויל, אמרה כי הנגיף מתפשט בכל קבוצות הגיל וכי מדובר ב"אזהרה חמורה".
רשויות הבריאות באנגליה דיווחו כי באזור זה מתו ביממה הקודמת עוד 40 חולי קורונה, עלייה קטנה לעומת 37 שלשום. בשיא ההתפרצות דיווחה בריטניה כולה על כאלף מתים ביממה. מניין המתים הכולל בבריטניה הוא הגבוה באירופה, 41,902.
יותר מדי הבטחות, פחות מדי מעשים
ביום שלישי, נזכיר, הודיע ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון על הגבלות חדשות בממלכה, בהן סגירת פאבים ומסעדות מהשעה 22:00. זאת בעקבות אזהרות של מומחי בריאות בממשלה ולפיהן אם לא תינקט אף פעולה – מספר הנדבקים היומי עלול להגיע כבר באמצע אוקטובר ל-50,000.
בנאום בפרלמנט שבו הכריז על ההגבלות החדשות, אמר ג'ונסון כי בריטניה נמצאת ב"נקודת מפנה מסוכנת". ג'ונסון הבהיר שלא מדובר בסגר נוסף, אך הזהיר במקביל שאם התושבים לא יצייתו להנחיות החדשות, ייתכן שיהיה צורך להגביר את "עוצמת האש", כלשונו.
הגל השני בבריטניה מעורר כעת מחדש את הביקורת כלפי התנהלותה במשבר של ממשלתו השמרנית של ג'ונסון. עם ההתפרצות הראשונה של הנגיף במרץ, נזכיר, הממשלה בלונדון לא הגיבה במהירות וסירבה תחילה להטיל סגר מחמיר, גם בזמן שהנגיף החל להכות קשות באזורים אחרים באירופה, כמו איטליה.
"לא הגבנו מהר מספיק במרץ", אמר לרשת BBC האפידמיולוג ג'ון אדמונס, חבר בוועדה המדעית שמייעצת לממשלה. "לא למדנו מהטעות שלנו אז, ולצערי אנחנו הולכים לחזור עליה", הוסיף. אחד הכשלים שעליו מצביעים מבקריו של ג'ונסון הוא מערך הבדיקות בממלכה, שאמנם תוגבר לאחרונה אך בריטים רבים התלוננו שהם עדיין מתקשים להזמין תור לבדיקה או שאם קיבלו תור שכזה – הם נאלצים לנסוע מרחקים ארוכים למרכז שבו נלקחת מהם דגימה.
"אנחנו חייבים לשאול מדוע מדינה עם מערכות בריאות, מודיעין ומוסדות כה מוערכים, הייתה כל כך חסרת יכולת במאבק במגפת הקורונה", אמר גאס אודונל, ראש השירותים האזרחיים לשעבר של בריטניה. את האצבע המאשימה הפנה לעבר הפוליטיקאים הבריטים, שלדבריו "הבטיחו יותר מדי, ויישמו פחות מדי".
בדברים שנשא ביום שלישי בפרלמנט, ג'ונסון ניסה להגן מעט על הביקורת שהופנתה כלפיו. "יש הבדל משמעותי בין המדינה שלנו לבין מדינות רבות אחרות בעולם, והוא שהמדינה שלנו שוחרת-חירות... זה מאוד קשה לבקש מהאוכלוסייה הבריטית לציית להנחיות באופן הנדרש", אמר ג'ונסון כשנשאל מדוע נתוני ההדבקה בבריטניה חמורים כעת יותר מאיטליה וגרמניה. נשיא איטליה סרג'ו מטרלה עקץ אתמול בתגובה את ג'ונסון, ואמר שהאיטלקים "אוהבים חירות, אבל חשוב להם גם להיות רציניים".
יותר משאבים, פחות הפרדה
בינתיים, בספרד קראו רשויות הבריאות לתושבי מדריד להיערך ל"שבועות קשים", על רקע החשש מהתפרצות קורונה משמעותית בבירה. אתמול דווחו ברחבי ספרד עוד 10,600 נדבקים חדשים, ובכך חצה רף הנדבקים הכולל במדינה את רף ה-700,000. הוא עומד כעת על 704,209. עוד 84 חולים מתו, ומספר המתים הכולל עומד על 31,118.
המוקד העיקרי של ההתפרצות בספרד הוא כאמור מדריד, שבה כ-6.6 מיליון תושבים. "שבועות קשים עומדים בפני מדריד", אמר שר הבריאות סלבדור אייה. "אנחנו חייבים לפעול בנחישות כדי להשתלט על המגפה".
המחוז שבו שוכנת הבירה צפוי היום להודיע על הגבלות חדשות במדריד, שבה כבר אסורות התקהלויות של יותר משישה בני אדם ויותר מ-850,000 תושבים בכמה שכונות נמצאים כעת תחת סגר מקומי. לתושבים הללו אסור לצאת מהשכונות שלהם, אלא אם יש להם סיבה מוצדקת לכך.
השכונות שנמצאות בסגר הן שכונות עוני, ומאות תושבים הפגינו אתמול במחאה על כך שאין להם יכולת לעבוד מהבית או שאינם יכולים "לבלות" את הסגר בדירות מרווחות יותר. הם התאספו מול הכניסה של כמה מרכזים רפואיים ודרשו גם להפנות משאבים רבים יותר לצוותי הרפואה, שמתקשים לטפל בזרם של החולים. על אחד השלטים שנשאו נכתב: "יותר משאבים, פחות הפרדה".
גם בצ'כיה חוששים מזינוק משמעותי, ואתמול מתו שם עוד 19 חולי קורונה – מספר שיא של מתים ביממה מאז התפרץ שם הנגיף. במדינה שבה 10.7 מיליון תושבים מתו עד כה 567 בני אדם מסיבוכים הקשורים לנגיף.
צ'כיה כבר לא סיפור הצלחה
צ'כיה נחשבה לסיפור הצלחה במאבק בנגיף, ובאפריל היה בה את אחד משיעורי ההדבקה הנמוכים בכל אירופה. היא הצליחה לבלום את הנגיף בגל הראשון בעזרת סגר ושימוש נרחב במסכות. לאחר שיצאה מהסגר בסוף האביב, היא פתחה בתוכנית שכונתה "בידוד חכם", שבמסגרתו פעלו להשאיר בבית רק את אלו שנדבקו. התוכנית נכשלה, וכעת מדווחת המדינה על יותר מאלפיים נדבקים ביממה. בשבוע שעבר מספר הנדבקים הגיע לשיא של יותר מ-3,000.
בעקבות הזינוק הוחלף שר הבריאות הקודם שיזם את התוכנית שנכשלה, והשבוע נכנס לתפקיד הזה האפידמיולוג רומן פרימולה, שבעבר מתח ביקורת על התנהלות הממשלה. הוא קורא אמנם להחמרת ההגבלות, אך הבהיר שכרגע אין מקום לסגר חדש. גם בצ'כיה הוחלט כעת לסגור את המסעדות והפאבים החל מהשעה 22:00, ואירועי ספורט יצומצמו. "צוות המשבר המרכזי", שבעבר פורק וכונס מחדש, מעריך שמספר הנדבקים היומי עלול – בתרחיש הגרוע ביותר – להגיע לבין 6,000 ל-8,000 נדבקים.
פרימולה קרא לתושבי צ'כיה להישמע להנחיות – ולפוליטיקאים קרא להפסיק לריב בינם לבין עצמם. "אני רוצה שהפוליטיקאים יפסיקו את ההתקוטטויות הפוליטיות על מי עשה טעויות ושהעם יגלה משמעת גדולה יותר בכיבוד הצעדים שננקטים. אנחנו לא יכולים לעצור את המגפה הזו בלעדיכם".
אתמול הזהיר המרכז האירופי לבקרת מחלות ומניעתן ממגמה מדאיגה של התפשטות הנגיף בשבע מדינות באיחוד: ספרד, רומניה, בולגריה, קרואטיה, הונגריה, צ'כיה ומלטה. המרכז הביע "דאגה גדולה" מהמצב באותן מדינות בעקבות שיעור גבוה של מאושפזים וחולים במצב קשה.
"המגפה רחוקה מלהיגמר", הזהירה אנדראה אמון, ראש המרכז, ואמרה שאירופה חייבת להיות על המשמר. אמון הוסיפה שעד שיהיה חיסון יעיל, בטוח וזמין, חשוב לשמור על הצעדים שהוכחו כיעילים לבלימת התפשטות הנגיף – בידוד ומערך בדיקות וחקירות אפידמיולוגיות.