בזמן שבאירופה ובאזורים נוספים בעולם ממשיכים להתמודד עם התפרצויות קשות של נגיף הקורונה והווריאנטים השונים שלו, ומטילים בשל כך הגבלות חדשות, באנגליה הורשו היום (ב') מיליוני תושבים לצאת מהבתים, במסגרת גל הקלות בסגר שהוטל שם בתחילת השנה. במסגרת גל ההקלות מורשים תושבי אנגליה לצאת בחופשיות מהבתים שלהם ולהתקהל במקומות פתוחים בקבוצות של עד שישה אנשים, משני בתי אב שונים. גם פעילויות ספורט במקומות פתוחים אפשריות כעת.
הפעימה הבאה בתוכנית היציאה ההדרגתית מהסגר שיזמה ממשלתו של בוריס ג'ונסון תיעשה לכל המוקדם ב-12 באפריל, אז ייפתחו מחדש חנויות לא-חיוניות ותתאפשר פעילות של אתרי נופש ואירוח במקומות פתוחים. פעילות באתרים הללו במקומות סגורים תתאפשר לכל המוקדם ב-17 במאי.
גם שאר האזורים שמהם מורכבת הממלכה המאוחדת – סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד – נקטו צעדים דומים בימים האחרונים. בוויילס הגבלות התנועה על התושבים הסתיימו כבר בשבת, ואלפים מהם נהרו לחופים ולמוקדי טיולים בהרים. העובדה שמזג האוויר באנגליה התחמם היום צפויה להביא מראות כאלו גם שם.
ההקלות בבריטניה התאפשרו בזכות ירידה דרמטית בנתוני התחלואה בשטחה בשבועות האחרונים. הממלכה, שספגה את המכה הקשה ביותר של המגפה באירופה, עם יותר מ-126,000 מתים, מדווחת כעת על מספרים נמוכים מאוד של נדבקים: אתמול היא דיווחה על 3,872 נדבקים שאובחנו ביממה אחת, הנתון הנמוך ביותר מזה כחצי שנה.
מאחורי הירידה הזו עומד מבצע החיסונים המוצלח בבריטניה, שהקצב שבו הוא מתנהל הוא הרביעי במהירותו בעולם – אחרי ישראל, איחוד האמירויות וצ'ילה. שיטת החיסונים הבריטית חריגה יחסית, והרשויות בה פועלות להעניק את המנה הראשונה – וכך גם הגנה ראשונית חלקית – לכמה שיותר מתושבי הממלכה, בעוד שאת המנה שנייה הן דוחות לתקופה של עד 12 שבועות. עד כה קיבלו את המנה הראשונה בבריטניה יותר מ-30 מיליון בני אדם, ויותר מ-3 מיליון גם את המנה השנייה. הממלכה מקווה לחסן את כל בני ה-18 ומעלה במנה ראשונה עד יולי.
לצד ההקלות, בלונדון חוששים כעת כי הגל השלישי שמתפשט ברחבי אירופה עלול להגיע אליה בתוך שבועות ספורים, וג'ונסון קרא הבוקר לבריטים להקפיד על זהירות. "אנחנו חייבים להישאר זהירים. ההדבקה הגוברת והווריאנטים החדשים מסכנים את מבצע החיסונים שלנו, אמר ראש הממשלה הבריטי. "למרות ההקלות, כולם צריכים להיצמד לכללים. תזכרו: ידיים, מסכה, מרחק – ותבואו להתחסן כשמגיע תורכם".
בינתיים, בעברה שני של התעלה שוקלים כעת הגבלות מחמירות יותר כדי לבלום את גל התחלואה הקשה שמתחולל בצרפת. כמו רוב מדינות האיחוד האירופי, צרפת לא עומדת ביעד החיסונים שלה, ועד כה קיבלו רק 11.45% מהצרפתים לפחות מנה אחת של החיסון (לעומת 43.79% מהבריטים).
שר הכלכלה בממשלה בפריז, ברונו לה מאירי, אמר היום בריאיון לרדיו הצרפתי כי המצב בארצו מידרדר ושלפיכך "כל האופציות נמצאות על השולחן" – אם כי הוא קרא לדחות עד כמה שאפשר את החמרת ההגבלות, מחשש למכה אנושה נוספת על הכלכלה. בצרפת חל כבר עתה סגר חלקי על 19 אזורים שונים, בהם גם המחוז שבו שוכנת הבירה פריז, לצד עוצר לילי ארצי.
למרות הזינוק בתחלואה, הנשיא עמנואל מקרון נמנע בשבועות האחרונים מהטלת סגר כללי. ההתעקשות הזו מביאה עליו ביקורת, ובשבוע שעבר הוא הגן על העמדה הזו. "צדקנו כשלא הטלנו סגר בסוף ינואר", אמר מקרון, "אין לי חרטה ואני לא מודה בכישלון". הוא הבהיר שהוא מעוניין לשקם את הכלכלה הצרפתית ולכן לא תומך בהשבתה נוספת של המשק.
צרפת מדווחת בימים האחרונים על רבבות נדבקים חדשים בכל יממה, כשאתמול עמד המספר הזה על 37,014. בבתי החולים במדינה מאושפזים כעת יותר מ-27 אלף חולי קורונה, והרופאים מדווחים על עומסים קשים – במיוחד באזור פריז.
אתמול עשרות רופאים יצאו בחריפות נגד הנשיא מקרון במכתבים שפרסמו בשני עיתונים שונים. הרופאים טוענים שההגבלות בפריז ובמוקדי התחלואה האחרים לא יבלמו את הווריאנטים, והזהירו שהם חוששים מ"קטסטרופה רפואית" בשבועות הקרובים. "כשבמחלקה יש רק מיטה אחת פנויה, אבל שני חולים שיכולים להפיק ממנה תועלת, צריך להחליט מי מהם יאושפז (וכנראה ישרוד) ומי לא יאושפז (וכנראה ימות). לשם אנחנו הולכים", כתבה קבוצת רופאים אחת בעיתון "לה מונד".
גם בגרמניה השכנה מתמודדת כעת הקנצלרית אנגלה מרקל עם ביקורת ותסכול גוברים בצל העלייה בתחלואה ומבצע החיסונים המקרטע. רק כעשירית מהאוכלוסייה הגרמנית התחסנה עד כה. הבוקר דיווחו רשויות הבריאות בה על 9,872 נדבקים חדשים ביממה, ו-43 מקרי מוות.
בריאיון נרחב שהעניקה אמש מרקל לתאגיד השידור הציבורי בארצה, ARD, היא הודתה פעם נוספת שממשלתה עשתה כמה וכמה טעויות לאורך הדרך – בין היתר בהכרזה על סגר בחג הפסחא וביטולו זמן קצר לאחר מכן – וטענה כי אחת הסיבות לכך הייתה נטייה לדקדקנות יתר.
"ייתכן שאנחנו מאוד פרפקציוניסטים לעתים, ורוצים לעשות את הכול בצורה הנכונה, בגלל שברור שכל מי שעושה טעות צריך תמיד להתמודד עם המון ביקורת ציבורית", אמרה הקנצלרית, שפורשת ולא תתמודד מחדש על ההנהגה בבחירות בספטמבר הקרוב. "אבל יש צורך גם בגמישות רבה יותר. אני מאמינה שזו תכונה שאנחנו כגרמנים צריכים ללמוד מעט יותר, לצד הנטייה שלנו לפרפקציוניזם", הוסיפה. "אנחנו צריכים להראות גם קצת אומץ ועוצמה".
בראיון הביעה מרקל תסכול מכך שכמה מושלי מדינות מחוז, חלקם ממפלגתה שלה, התנגדו להגבלות מחמירות יותר כדי לבלום את הנגיף והווריאנטים שלו. למרות הקשיים, היא הביעה ביטחון שתצליח לעמוד ביעד שהציבה, לספק לכל אדם בוגר בגרמניה חיסון עד סוף הקיץ, והתעקשה שהמצב בארצה טוב יותר מבמדינות שכנות.
מזרחה יותר, בהונגריה, מתמודדים עם התפשטות קשה אף יותר של הנגיף, ושיעור התמותה במדינה ביחס לגודל אוכלוסייתה הוא מהגבוהים בעולם. בימים האחרונים מתים בממוצע כ-200 חולי קורונה הונגרים בכל 24 שעות. במדינה שבה חיים 9.8 מיליון איש מניין המתים הכולל במגפה חצה כבר את רף ה-20,000.
בהונגריה מוטלות כעת הגבלות נוקשות במסגרת מאמצי ממשלתו של ויקטור אורבן לבלום את התחלואה, והרשויות מסרו כי פתיחה מחדש של בתי העסק ובתי הספר תתאפשר מרגע שכרבע מהאוכלוסייה תתחסן נגד הנגיף. אולם היום אמר שר משאבי האנוש ההונגרי, שאחראי גם על מערכת הבריאות במדינה, כי ייתכן שפתיחה נרחבת של המשק תדרוש רף התחסנות גבוה אף יותר – כמחצית מהאוכלוסייה. השר, מיקלוס קסלר, אמר שהיעד הזה יושלם רק בסוף מאי או תחילת יוני.
עד כה קיבלו 1.9 מיליון הונגרים מנת חיסון אחת נגד קורונה, וכמעט 700,000 קיבלו גם את המנה השנייה. הונגריה, בניגוד לרוב מדינות האיחוד האירופי, מחסנת במהירות יחסית את אוכלוסייתה, ועושה שימוש גם בחיסונים הסיניים והרוסיים, לצד החיסונים המערביים.
הגבלות חדשות הוטלו לפנות בוקר גם על שני מיליון איש בעיר בריזבן שבמזרח אוסטרליה, במסגרת סגר-בזק שהוכרז בעקבות התפרצות קטנה – אך כזו שמדאיגה מאוד את הרשויות המקומיות – של הזן הבריטי של הנגיף, הנחשב למידבק מאוד. הרשויות במדינת המחוז קווינסלנד, שבריזבן היא בירתה, הודיעו על הסגר הפתאומי בעקבות גילוי של עוד ארבעה נדבקים בזן הבריטי, מה שמעלה את מספר הנדבקים שהתגלו בעיר, מאז יום שישי האחרון, לשבעה בסך הכול.
הסגר יימשך שלושה ימים, ובמהלכו יידרשו התושבים בעיר להישאר בבתים החל מהשעה 17:00. הם יוכלו לצאת החוצה רק לצורך עבודות חיוניות, קבלת טיפול רפואי, רכישת מזון והתעמלות. גם בתי הספר לא יפעלו במהלך ימי הסגר, שצפוי להסתיים ממש לפני תחילת חופשת חג הפסחא.
"זו החלטה מאוד קשה", אמרה ראש ממשלתה המקומית של קווינסלנד, אנסטסיה פלשצ'וק. "חג הפסחא והחופשות בבתי הספר מתקרבים, אבל בואו נעשה את זה עכשיו – ובואו נעשה את זה נכון". פלשצ'וק הזכירה את סגר-הבזק שהוטל על בריזבן בתחילת ינואר: "זה עבד מאוד טוב בפעם האחרונה".
סגרי-בזק דומים הוטלו על ערים נוספות באוסטרליה בחודשים האחרונים, ולצד שמירה על הנחיות הריחוק החברתי ומערכת מהירה ויעילה של חקירות אפידמיולוגיות מדינת היבשת הצליחה לבלום כמה וכמה התפרצויות. מתחילת המגפה היא דיווחה רק על 29,200 נדבקים ו-909 מקרי מוות.
בתוך כך, בצ'ילה קרא בלילה האחרון הנשיא סבסטיאן פיניירה לדחות בעקבות הזינוק בתחלואה את הבחירות שתוכננו לחודש הבא לתפקידי חברים באסיפה המכוננת, שמטרתה לנסח חוקה חדשה, ולתפקידי ראשי הערים והמושלים המקומיים. פיניירה קרא לקיים את הבחירות הללו באמצע מאי, ואמר כי היה לו קשה לקבל את ההחלטה לתמוך במהלך שכזה. "אבל אנחנו חייבים לעשות את זה", אמר – תוך שהוא מדגיש את הצורך "להגן על החיים והבריאות של כולם".
צ'ילה, שבה מתגוררים כ-19 מיליון תושבים, מתמודדת כעת עם עומסים קשים בבתי החולים, וביחידות הטיפול הנמרץ התפוסה הגיעה כבר ל-95%. אתמול דיווחו הרשויות במדינה על 7,300 נדבקים חדשים, וזהו היום הרביעי ברציפות שמספר הנדבקים החדשים בה חוצה את ה-7,000.
למרות הזינוק בתחלואה בצ'ילה, יש לציין כי לפחות בנתוני התמותה מצבה טוב בהרבה ממדינות אחרות באמריקה הלטינית, כמו ברזיל, מקסיקו, פרו, קולומביה וארגנטינה. עד כה מתו בצ'ילה יותר מ-22 אלף חולי קורונה.
בעקבות הזינוק בתחלואה הוטל בסוף השבוע סגר מחמיר באזורים רבים במדינה הדרום-אמריקנית, וכעת ליותר מ-80% מאוכלוסייתה, כולל בבירה סנטיאגו, מותר לצאת מהבית רק פעמיים ביום על מנת לרכוש מוצרים חיוניים – ובסוף השבוע גם לשם כך אסור להם לצאת החוצה. התעמלות בשטח פתוח מותרת רק בין 7:00 ל-8:30 בבוקר.
ההתפשטות המדאיגה של הנגיף בצ'ילה עומדת בניגוד למבצע החיסונים המוצלח המתנהל בשטחה. עד כה קיבלו מנה אחת לפחות של החיסון שישה מיליון צ'יליאנים, ו-3.2 מיליון קיבלו שתי מנות. צ'ילה משתמשת בחיסונים של פייזר לצד החיסונים של סינובאק הסינית, ומתכוונת לחסן עד 80% מאוכלוסייתה עד סוף יוני.
במערכת הבריאות המקומית הביעו דאגה מהווריאנטים השונים של הנגיף שהתגלו בקרב הנדבקים, כמו הזן הברזילאי. "הזנים החדשים שמגיעים לצ'ילה מדאיגים מאוד, יש לנו עכשיו למעשה מגפה אחת שרוכבת על מגפה אחרת", אמר ד"ר סינמה אגילרה, אפידמיולוג שחבר בוועדה המייעצת לממשלה בסנטיאגו בנוגע למאבק בקורונה.
אגילרה טוען כי אחת הסיבות האפשריות לזינוק בתחלואה היא מסרים סותרים ששלחה לתושבים הממשלה לאור מבצע החיסונים המוצלח: "בזמן שבמשרד הבריאות קראו שוב ושוב לאנשים לשמור על עצמם, שר הכלכלה פתח בתי קזינו, מכוני כושר ובתי קולנוע". מומחים אחרים סבורים כי גורם נוסף לעלייה בתחלואה הוא היתרים שהעניקה הממשלה בצ'ילה לנופשים, היתרים שאפשרו לתושבים לעבור מאזורים שונים במדינה לאזורים אחרים.
ברוסיה הודיע אחר הצהריים משרד הבריאות כי העניק אישור להשתמש בגרסה חדשה של החיסון "ספוטניק V", גרסה שלטענת הרוסים מספקת הגנה מספקת מפני הנגיף במנה אחת בלבד. רוסיה העניקה לגרסה הזו את שם המותג "ספוטניק לייט", ובשבוע שעבר אמרה כי השלימה את הניסויים הקליניים בה. לדברי מוסקבה, החיסון החדש יוכל לספק פתרון זמני עבור מדינות שסובלות מהתפרצויות חמורות ומעוניינות להגדיל במהירות את קצב ההתחסנות שלהן. במקביל לרישום החיסון החדש, קרן ההשקעות הממשלתית ברוסיה, RDIF, הודיעה היום כי הגיעה לסיכום עם חברה סינית לייצור של 60 מיליון מנות של "ספוטניק V" בשטח סין. קרן ההשקעות הרוסית, שאחראית על שיווק החיסון ברחבי העולם, אמרה שהייצור בסין צפוי להתחיל במאי.
פורסם לראשונה: 14:16, 29.03.21