נשיא צרפת עמנואל מקרון הרגיש בצהריים (יום ה') מקרוב עד כמה גדול תסכולם של הלבנונים מההנהגה שמובילה את ארצם לאבדון כלכלי, ביטחוני ופוליטי. מקרון, שסייר באזור הפיצוץ שהחריב את הנמל בביירות וזרע הרס ברחובות העיר, פגש לבנונים שקראו לעברו לשים סוף לשלטון הפוליטיקאים המושחתים המנהלים את ארצם ושאפשרו לשיטתם – ברשלנותם ובהתנהלותם הכושלת – גם את התרחשות האסון שלשום.
האסון בלבנון – העדכונים האחרונים:
• עשרות נעדרים, דרישה לחקירה בינ"ל
• לבנונים נגד המחווה של עיריית ת"א
• מבוכת חיזבאללה / רון בן ישי
• "מנהיגי לבנון הפכו גן עדן לגיהינום"
• 6 שנים במחסן: "כל ביירות תתפוצץ"
"אני רואה את הרגש בפניכם, את העצב, את הכאב", ענה מקרון לקבוצה אחת של תושבים שפגשה בו. "לכן אני נמצא כאן". הוא לחץ את ידיהם של הלבנונים בעודו פוסע בכבישים המלאים בפיסות בטון מבניינים שקרסו ובזכוכיות מחלונות ראווה שהתנפצו. מספר ההרוגים הרשמי באסון הגיע בצהריים ל-145 ומספר הפצועים עומד על כ-5,000. עשרות בני אדם עדיין נעדרים.
מקרון – עונד עניבה שחורה לאות אבל ומלוּוה על-ידי מאבטחים – הבטיח לתושבים ששוחחו עמו כי ישלח עוד ציוד רפואי וסיוע לארצם. לבנונים שהקיפו אותו קראו "מהפכה" ו"העם רוצה להפיל את המשטר" – קריאה המזוהה עם ימי המהפכות של "האביב הערבי" של תחילת העשור הקודם, ושהושמעה גם בימי מחאת ההמונים נגד הממשלה בלבנון בשנה שעברה.
"צריך כאן שינוי פוליטי", אמר מקרון לתושבים. "הפיצוץ הזה צריך להיות תחילתו של עידן חדש". הוא הוסיף כי ישוב לצרפת "מצויד באמיתוֹת". הממשלה הצרפתית ותורמים גדולים אחרים במערב מדגישים זה שנים שלבנון זקוקה לרפורמה פוליטית וכלכלית עמוקה אם ברצונה לזכות בסיוע כלכלי בינלאומי משמעותי, וגם קודם לכן, בצהריים, עם הגיעו לביירות, הצהיר מקרון כי אם לבנון לא תעבור את הרפורמות הנחוצות, "היא תמשיך לסבול".
אחד התושבים שפגשו אחר הצהריים את מקרון אמר לו: "אנחנו מקווים שהסיוע הזה יגיע לעם הלבנוני ולא למנהיגים המושחתים". גבר אחד קרא לעברו מהקהל: "אדוני הנשיא, אתה נמצא עכשיו ברחוב הגנרל גורו, הוא שחרר אותנו משלטון העותמנים. אתה, שַחרר אותנו מהשלטון הנוכחי!". צרפת, נזכיר, הייתה השליטה הקולוניאלית של לבנון בתחילת המאה שעברה, ובין שתי המדינות יש קשרים תרבותיים ענפים עד היום.
שיחתו של מקרון עם התושבים תועדה ברובע נוצרי ברובו. בקהל היו מי שצעקו: "מקרון, שחרר אותנו מחיזבאללה". רבים מהנוצרים בלבנון, וגם מקרב המוסלמים השיעים והדרוזים, מתנגדים לארגון הטרור השיעי. חיזבאללה, בעל בריתה של איראן, הפך בעשורים האחרונים לכוח פוליטי רב עוצמה, ויושב גם בממשלה הלבנונית.
אחרי שביקר בבית מרקחת שנפגע בפיצוץ אמר מקרון לקהל שהתאסף באזור: "אני מבין את הזעם שלכם. אני לא כאן כדי לכתוב צ'ק פתוח למשטר". הוא הוסיף: "אני מבטיח לכם, הסיוע שלנו לא ילך לידיים מושחתות. אדבר עם כל הכוחות הפוליטיים ואבקש מהם להגיע להסכם חדש. אני נמצא כאן היום כדי להציע להם הסכם פוליטי חדש".
דרישה לחקירה בינלאומית
לבנון, נזכיר, היא מדינה הסובלת משחיתות כרונית, וזה שנים שהיא אינה מצליחה לקדם את הרפורמות שדורשים ממנה גורמים בינלאומיים בתמורה לסיוע כלכלי משמעותי. אשתקד החריף מאוד המשבר הכלכלי של לבנון, ומיליונים יצאו למחות ברחובות. עוד לפני הפיצוץ שלשום התמודדה המדינה עם שיעור עוני הולך וגדל ועם בעיות קשות באספקת החשמל.
ממשלת לבנון צריכה להתמודד כעת לא רק עם הטיפול באסון בשטח, אלא גם עם חוסר האמון המוחלט שהתושבים רוחשים לה ועם החשש שלהם שהיא לא תדע למצות את הדין עם האחראים למחדל. בשל חוסר האמון של הלבנונים במערכות השלטון שלהם קרא היום ארגון זכויות האדם Human Rights Watch לקיים חקירה בינלאומית בנוגע לפיצוץ, ולא להפקיד את החקירה בידי לבנון עצמה בלבד.
"חקירה עצמאית עם מומחים בינלאומיים היא הדרך היחידה שתוכל להבטיח שקורבנות הפיצוץ יזכו לצדק שלו הם ראויים", נמסר מהארגון. גם המנהיג הלבנוני הדרוזי ווליד ג'ונבלט קרא היום לחקירה בינלאומית. "אין לנו שום אמון בממשלה שתחשוף את האמת מאחורי הפיצוץ", אמר.
האזרחים הלבנונים בעצמם מבהירים שהם סקפטיים בנוגע לחקירת האירוע. "המנהיגים שלנו כבר ימצאו איזה שעיר לעזאזל כדי להסיט מעצמם את האחריות", אמר רביע עזר, פועל בניין בן 33 שבא הבוקר לנמל בניסיון להתחיל לתקן מעט מהנזק האדיר. "הפיצוץ הזה היה הכדור האחרון, זה שיהרוג את המדינה. כלום לא ייצא מהחקירה, אף אחד לא מאמין להם".