הרשויות בבלארוס טוענות הערב (יום ב') כי הסיבה לכך שהורו אתמול – בצעד שעורר זעם עולמי – למטוס נוסעים של חברת "ריינאייר" שחלף בשמי המדינה לשנות את מסלולו ולנחות במינסק, היא הודעת אימייל שהתקבלה מאנשים הטוענים כי הם משתייכים לארגון חמאס ומודיעים שהטמינו במטוס פצצה. במטוס שהה מתנגד המשטר הבלארוסי רומן פרוטסביץ', ואחרי הנחתת המטוס הוא נעצר. במטוס לא נמצאה שום פצצה, וגורמים במערב מאשימים את בלארוס כי למעשה הייתה זו חטיפה – וכי המטוס הונחת בתואנת שווא של חשש מפצצה כדי לתפוס את פרוטסביץ' ולבוא איתו חשבון.
מטוס הנוסעים של "ריינאייר" היה בדרכו מיוון לליטא, וכשהוא קיבל את ההוראה לנחות במינסק הוא כבר היה קרוב יותר ליעדו בווילנה מאשר לבירה הבלארוסית, עובדה שרק מערערת עוד יותר את הטענה הבלארוסית שהוא הונחת מחשש שיש בו פצצה – שהרי אם אכן היה חשש כזה, מוטב היה להניח לו להגיע לנמל התעופה בווילנה, שהיה קרוב יותר.
הערב ניסו הרשויות בבלארוס לחזק את גרסתן, ולשם כך טען מנכ"ל משרד התחבורה הבלארוסי ארטם סיקורסקי כי ארצו קיבלה הודעת דואר אלקטרוני מפלסטינים הטוענים כי הם אנשי חמאס ומאיימים לפוצץ את המטוס. "אנחנו, חיילי חמאס, דורשים שישראל תפסיק לירות על רצועת עזה", נכתב לדבריו בהודעה ששלחו ה"פעילים". "אנו דורשים שהאיחוד האירופי יפסיק לתמוך בישראל, ואם דרישותינו לא ייענו – פצצה תתפוצץ במטוס מעל וילנה".
דובר חמאס פאוזי ברהום הכחיש בתגובה כי לארגונו יש קשר כלשהו לאירועים, וטען כי חמאס אינו נוקט מעשים מהסוג הזה: "איננו משתמשים בשיטות כאלה, ויכול להיות שמי שאחראים להן הם גורמים חשודים המבקשים להכפיש את חמאס ולפגוע באהדה של העולם לעם הפלסטיני ולהתנגדות הלגיטימית שלו".
פרשת הנחתת המטוס מעוררת היום סערה גדולה בעולם: שורה ארוכה של מדינות באיחוד האירופי זימנו את שגרירי בלארוס אצלן לשיחות נזיפה, וכמה חברות תעופה נערכות בשעות האחרונות להסיט מטוסים שלהן ממסלולם ולהימנע מכניסה למרחב האווירי הבלארוסי מחשש שגורל מטוסיהן יהיה דומה. בכירים באיחוד האירופי יתכנסו הלילה כדי לדון בהטלת סנקציות חדשות על בלארוס, מעבר לאלה שהוטלו על המדינה בעקבות הדיכוי האלים של מחאת ההמונים נגד הרודן אלכסנדר לוקשנקו בשנה שעברה. הם ידונו בין השאר בהטלת הגבלות על התנועה האווירית בשמי בלארוס, והם שוקלים להגביל גם את התנועה על הקרקע בין בלארוס לאיחוד.
לונדון לחברות הבריטיות: "הימנעו משמי בלארוס"
בלארוס, נזכיר, נשלטת ביד ברזל על-ידי לוקשנקו כבר 26 שנה, ורבים מכנים אותו "הרודן האחרון באירופה". אחרי שבאוגוסט שעבר הוכרז ניצחונו השישי ברציפות בבחירות טענה האופוזיציה בתוקף כי הניצחון הושג באמצעות זיופים נרחבים, והמוני בלארוסים יצאו לרחובות למחאת ענק שכמותה לא ידעה המדינה מאז צאתה לעצמאות בתחילת שנות ה-90. כוחות הביטחון של לוקשנקו ניסו לדכא את ההפגנות ביד קשה, ומפגינים נעצרו וספגו מכות בבתי הכלא. בעקבות הדיכוי הטילו מדינות במערב סנקציות על בלארוס, ופעילי אופוזיציה ברחו מהמדינה והחלו לפעול נגד משטר לוקשנקו מן הגולה.
אחד מפעילי האופוזיציה האלה היה רומן פרוטסביץ' בן ה-26, שחי בגלות בפולין. הוא נמנה עם מייסדי NEXTA – ערוץ טלגרם המשמש ככלי תקשורת מרכזי של האופוזיציה בבלארוס, ושסייע בארגון ההפגנות נגד לוקשנקו. אתמול, כאמור, היה פרוטסביץ' אחד הנוסעים בטיסה 4978 של "ריינאייר" מאתונה לווילנה שאולצה לנחות בבלארוס, ולאחר הנחיתה הוא נעצר. עדי ראייה סיפרו כי בדרך לנחיתה במינסק הוא הבין מה הגורל הצפוי לו: הוא מיהר להעביר חפצים לבת זוגו שהייתה איתו במטוס, נראה מבוהל – והצהיר כי צפוי לו גזר דין מוות. אחרי הנחיתה נעצר על-ידי שלטונות בלארוס, ומאז לא נודעו עקבותיו. גם בת זוגו, סופיה ספגה בת ה-23, נעצרה ונעלמה.
סוכנות הידיעות הבלארוסית הרשמית Belta דיווחה אתמול כי נשיא בלארוס לוקשנקו הוא שהורה להנחית את המטוס במינסק, וכי מטוס קרב מסוג מיג-29 המריא כדי ללוות את מטוס הנוסעים בנחיתת החירום. במערב יש הסכמה גורפת שהנחתת המטוס נעשתה כחלק ממזימה של משטר לוקשנקו לעצור את איש האופוזיציה, ושהדיווח על פצצה היה לחלוטין חסר יסוד. באיחוד האירופי קראו הבוקר לפתוח בחקירה בינלאומית של מה שכינו "הנחיתה הכפויה", ושר החוץ האירופי ג'וזפ בורל האשים כי בלארוס סיכנה במעשיה את 170 הנוסעים שהיו במטוס. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הייתה חריפה בהרבה בהודעתה, וכינתה את מעשי בלארוס "חטיפה". היא קראה להטיל סנקציות על האחראים לכך, וציינה כי מנהיגי מדינות אירופה ידונו בעניין בפגישתם היום בבריסל.
הסוכנות האירופית לבקרת תעופה Eurocontrol הודיעה אחר הצהריים כי היא פועלת כעת לסייע לחברות תעופה לעקוף את המרחב האווירי של בלארוס אם הן רוצות לעשות זאת. כמה חברות תעופה כבר הודיעו היום כי בכוונתן להימנע מכניסה למרחב האווירי הבלארוסי, בהן חברות מלטביה, קפריסין, הונגריה ופולין. בריטניה הנחתה את חברות התעופה הבריטיות להימנע מטיסות בשמי בלארוס, והודיעה כי תאסור על חברת התעופה הלאומית הבלארוסית Belavia להיכנס למרחב האווירי הבריטי. יצוין כי הימנעות מטיסה בשמי בלארוס תאריך את טיסותיהן של חברות תעופה ותייקר אותן.
הערב נרשמה שוב תקרית בנמל התעופה של מינסק, כשהרשויות בנמל השעו את העלייה למטוס של חברת לופטהנזה שעמד להמריא לפרנקפורט וערכו בו סריקות, בטענה שקיבלו אזהרה מפיגוע טרור גם לגביו.
3 נעלמו במינסק: "סוכנים חשאיים" ירדו מהמטוס
מנכ"ל "ריינאייר" מייקל אולירי האשים היום כי הנחתת המטוס על-ידי הבלארוסים הייתה לא פחות מאשר "חטיפה במימון של מדינה", והוסיף כי הוא מעריך שסוכנים חשאיים היו בטיסה. החשד שסוכנים כאלה היו במטוס התחזק אחרי שהרשויות בליטא הודיעו כי חמישה נוסעים שעלו לטיסה באתונה לא הגיעו לווילנה אחרי שהמטוס המריא שוב ממינסק: ייתכן מאוד ששלושת האנשים שירדו מהמטוס במינסק מלבד פרוטסביץ' וחברתו ספגה, הם סוכנים חשאיים שכאלה.
רוסיה, שמספקת גב ביטחוני, דיפלומטי וכלכלי למשטר לוקשנקו, מיהרה היום להאשים את המערב בצביעות. מוסקבה ציינה כי בשנת 2013 מטוס שהמריא ממוסקבה ועליו נשיא בוליביה אולץ לנחות באוסטריה בעקבות דיווחים שמדליף המודיעין האמריקני אדוארד סנודן נמצא במטוס.
בתוך כך, שירות החדשות NEXTA של פרוטסביץ' פרסם היום ריאיון עם אמו של פעיל האופוזיציה העצור, ובו היא אמרה שברגע ששמעה דיווחים על התרעת פצצה במטוס – היא ידעה שמדובר במזימה שמטרתה לעצור את בנה. "אני רק רוצה לומר שהבן שלי פשוט גיבור, פשוט גיבור", אמרה האם נטליה פרוטסביץ' בדמעות. "אני באמת מקווה שהקהילה הבינלאומית תתעורר ותפעל למענו. קשה לנו מאוד כרגע".