פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, אמר אחר הצהריים (יום ג') בתדרוך היומי בנושא המאבק בנגיף, כי "יש ירידה בכמות הבדיקות. יש גם מצב באוכלוסייה שבמסגרתו אנשים חוששים להיבדק מכל מיני סיבות. זה מטריד אותי ויוצר אפקט של תחלואה חבויה".
גמזו המשיך והזהיר את הציבור: "אני רוצה להצליח בנושא מניעת ההתקהלויות ואני אומר לאזרחי ישראל - אם אתם לא מצליחים למנוע מעצמכם להתקהל, אז אולי אין ברירה אלא להטיל סגר". הוא הדגיש: "זה עומס לא פשוט. אני מנסה לתת ביטחון לממשלה ותקווה לציבור שעדיין אפשר ללכת בדרך הזאת. סגר - משמעותו עוד חצי מיליון מובטלים".
באשר לטענות בדבר "אי-הספיקה" בבתי החולים, אמר פרופ' גמזו כי כעת אין מצוקה מסוג זה. "לי חשוב כאן, בכל המסע הזה, גם אמון הציבור", אמר פרופ' גמזו. "לכן אמרתי 'חבר'ה, הם לא קורסים'. יש מצוקה, יש קושי, אבל אנחנו לא באי-ספיקה. יש בירושלים קושי, נכון, צריך לווסת. בצפון אין קושי, ברמב"ם יש מחלקה קטנה אז צריך לדחוף והם פותחים עוד מחלקה. צריך לווסת בכל הארץ. אני צריך את הזמן הזה, כי אם אין לי את הזמן הזה - אז מחר נטיל סגר".
הוא התייחס למצב שבו נמצאות "הערים האדומות", בהן בני ברק, אלעד, ביתר עילית ומודיעין עילית: "הערים האלה לא ממש מנוהלות עד הסוף. צריך לעשות שם הרבה יותר עבודה וזה לא קורה מהר. אם התחלואה תמשיך לגדול - בסוף יהיה סגר במודיעין עילית". לדבריו, העבודה בערים הללו היא "קריטית".
פרופ' גמזו הדגיש כי הוא "פחות מודאג" מנושא ההתקהלויות במקומות פתוחים כגון חופי הים - אלא במקומות סגורים, כגון מסעדות.
"אנחנו לא מצליחים להסביר לישראלים ולא מצליחים ליצור אכיפה והרתעה, ויש כאן באמת בעיה", הוסיף גמזו, "במיוחד בהתקהלויות ובהפרתן. אני, יחד עם מנהלת האכיפה שהוקמה לפני 10 ימים, מנסים לפעול יותר בנחישות הן במטה האכיפה, הן ברשויות המקומיות והן בקרב הציבור".
פרופ' גמזו המשיך: "הציבור ובעלי העסקים צריכים להבין שעסק שעובר על מגבלת ההתקהלות - ייסגר. אני רוצה לומר את זה בצורה מאוד ברורה".
לדבריו, כי בשל המצב ב"ערים האדומות", הוא "צריך את מערך האשפוז חזק לעוד כמה שבועות, כי כל מה שתיארתי זה לא 'זבנג וגמרנו'. מצטער, אני לא קוסם. אני לא בא לחסל את הקורונה ביום או יומיים. הקסם היחיד שאני יכול להציע הוא להימנע מהסגר, כי אני רואה את השבר הכלכלי-חברתי".
הוא המשיך ואמר כי מוטלת עליו "אחריות עצומה למצוא את נקודת הזמן" ליציאה מהמשבר, אך מדינת ישראל "עדיין לא שם. ישראל עושה מאמץ עילאי להוריד את התחלואה - מה שלא קורה במדינות אחרות".
ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור, סיפקה הבהרות בנוגע להנחיות החדשות: "אדם שהגיע לבדיקה בגלל שהיה לו מגע עם חולה - לא משנה מה תוצאת הבדיקה - חייב להשלים את ימי הבידוד. זאת נקודה קריטית. אם נבדוק אתכם מוקדם וזה יהיה מוקדם מדי, כך שהווירוס לא מתגלה בבדיקה - חייבים להשלים את ימי הבידוד".
ד"ר אלרעי-פרייס הוסיפה: "עד היום, ההנחייה לבידוד הייתה תקפה למי שגר בבית עם חולה מאומת. היום אנחנו אומרים שאם בחקירה האפידימיולוגית נמצא שהיה מגע מסוכן - משרד הבריאות ימליץ להיבדק".
ההנחיה, לפי ד"ר אלרעי-פרייס, "נועדה למנוע מצב שבו אנשים ייצאו כשהם חולים ולא מבודדים. זה חשוב". היא המשיכה ואמרה כי לאחר החקירה האפדימיולוגית, "נזהה מי נמצא בסיכון יותר גבוה להידבק - ועליו נמליץ לבדיקה".
בתשובה על שאלת מדיניות הבדיקות אמרה ד"ר אלרעי-פרייס: "המדיניות לא השתנתה, היא פשוט התרחבה בהתאם למה שאנחנו יודעים מהספרות והניסיון שלנו עם המחלה, בהתאם לגישה החדשה שמטרתה לקטוע את שרשראות ההדבקה".
לדבריה, "אם קודם היה ברור שאנחנו בודקים אנשים עם סימפטומים - היום אנחנו יודעים שזה כבר מאוחר מדי ואנחנו רוצים לאבחן אותם לפני שמופיעים הסימפטומים. מדיניות הבדיקות מתעדכנת כל הזמן בהתאם".