אם יש ממש בדברים, שפורסמו בעיתון הירדני "ראי אל-יום", הרי שמדובר בהתפתחות רבת-משמעות: סעודיה הסונית היא יריבתה הגדולה של איראן השיעית, בעלת בריתו הראשית של משטר אסד, והיא מבקרת חריפה של השלטון הסורי. ריאד ניתקה את היחסים עם דמשק בשנותיה הראשונות של מלחמת האזרחים, במחאה על התנהלותו הרצחנית של אסד. בשלבים מסוימים לאורך המלחמה, סעודיה אף תמכה ישירות בגורמי אופוזיציה סוריים במאבקם נגד המשטר.
לפי הדיווח בעיתון הירדני, המשלחת הסעודית נפגשה גם עם סגנו של אסד לענייני ביטחון, עלי ממלוק, וסיכמה עם הסורים כי היא תשוב לביקור ארוך יותר אחרי עיד אל-פיטר, שיחול באמצע החודש ומסמן את תום הרמדאן. הדיפלומטים טענו בפני העיתון כי בביקור נתנו הסעודים את ברכתם לחזרתה של סוריה לליגה הערבית, עשור אחרי שחברותה בארגון הושעתה בשל מלחמת האזרחים.
לידיעה על המגעים בין סעודיה לסוריה אין לפי שעה אימות מצד גורמים רשמיים בשתי המדינות, אבל הדיווח מגיע כשברקע חשיפת המגעים שניהלו בחודש שעבר בבגדד נציגי סעודיה עם נציגים מאיראן. לפי דיווחים, השיחות בין שתי היריבות הגדולות נערכו על רקע הכנותיה של סעודיה ליום שאחרי חזרת ארה"ב להסכם הגרעין עם איראן – חזרה שבימים אלה מתנהל עליה משא ומתן בווינה. בהתחשב בכך שהמזרח התיכון כולו צפוי להיות מושפע מהחזרה להסכם, הסעודים אינם רוצים לעמוד מנגד – אלא לנקוט צעדים אקטיביים שיבטיחו את מעמדם וביטחונם.
מועמדים לנשיאות נפסלו: אסד נגד שניים
רק בשבוע שעבר, בריאיון נדיר בטלוויזיה, אמר יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, הנחשב לאיש החזק בממלכה, כי סעודיה רואה באיראן מדינה שכנה ושואפת לקיים איתה יחסים טובים. "אנחנו לא רוצים שהמצב של איראן יהיה קשה", הצהיר בן סלמאן, "להפך, אנחנו רוצים שאיראן תתפתח ושיהיו לנו אינטרסים משותפים זו עם זו, כדי לקדם את האזור והעולם לעבר פיתוח ושגשוג". ביום חמישי בירכה איראן על "שינוי הטון", כלשונה, בהתנהלותה של סעודיה כלפי טהרן. משרד החוץ האיראני מסר כי הוא מקווה ששתי המדינות יצליחו לפעול יחד לשלום.
בשנים האחרונות, ככל שהמלחמה בסוריה הלכה ודעכה וניצחונו של אסד הסתמן יותר ויותר בבירור, החלו מדינות ערביות לחדש את היחסים הדיפלומטיים עם משטרו ברמה זו או אחרת. לאחרונה אפילו הגיעו לדמשק משלוחי חיסונים מאבו דאבי, בירת איחוד האמירויות הנחשבת לבעלת בריתה הנאמנה של סעודיה, וגם מצרים המזוהה עם הציר הסעודי תומכת בהחזרת סוריה לחיק אחיותיה המדינות הערביות.
בתוך כך, נשיא בית המשפט החוקתי העליון בסוריה, מוחמד לחאם, הודיע אתמול כי בית המשפט החליט לקבל את המועמדות לנשיאות של שלושה אנשים בלבד מתוך 51 האזרחים והאזרחיות שהגישו מועמדות לבחירות שייערכו בסוף החודש. השלושה הם הנשיא אסד, עבדאללה סלום עבדאללה ואחמד מרעי. שאר המועמדויות, בהן של כמה נשים, נפסלו בשל אי-עמידה לכאורה בדרישות החוקתיות והמשפטיות. במערב רואים בבחירות לנשיאות סוריה הצגה מוחלטת של משטר אסד, ומבהירים שלא יכירו בניצחונו.