נציגים של האיחוד האירופי שהגיעו הבוקר (יום ב') לגבעת המטוס בירושלים, יום לאחר מכרז לבניית 1,257 יחידות דיור מעבר לקו הירוק, נתקלו בפעילי ימין שהטיחו בהם "אנטישמים". הם נאלצו לעזוב את המקום.
השטח שנמצא בין שכונות הר חומה והר גילה הפך עם השנים למוקד מריבה. לטענת הפלסטינים, בנייה בו תהווה חיץ בין השכונות הערביות בעיר ותמנע מהן רצף טריטוריאלי עתידי, בעיקר בשכונת בית צפפה הסמוכה. התוכנית, שאושרה כבר לפני שש שנים נתקעה בגלל לחץ בינלאומי, ורק כעת אמורה לצאת לפועל. המועד האחרון להגשת ההצעות לביצוע המכרז נקבע ל-18 בינואר, יומיים לפני חילופי הממשל בארצות הברית.
במהלך הביקור, שאותו יזמו תנועת שלום עכשיו ועמותת עיר עמים, הגיעו תושבי גבעת המטוס למקום ביחד עם פעילי ימין נוספים כמו תנועת אם תרצו ובראשם סגן ראש עיריית ירושלים, אריה קינג, כדי למחות נגד נציגי האיחוד האירופי. הפעילים קראו לעבר אנשי האיחוד האירופי "אנטישמים, תלכו מכאן" ו"תומכי טרור". לבסוף, אחרי מהומות אך ללא אירועים אלימים, עזבו אנשי האיחוד האירופי את המקום - ובמקום למסור הצהרה בגבעה, עברו למטה האו"ם בארמון הנציב.
ראש המשלחת ונציג הגדה המערבית ועזה של האיחוד האירופי, סוון קון פון-בורגדורף, אמר כי בלי דיאלוג אין התקדמות לשלום והסביר את השיקולים של המשלחת לבוא לשטח בעצמם: "למדנו אתמול בתשע בבוקר על ההחלטה של ישראל לפתוח מכרז לבניית 1,257 יחידות דיור בגבעת המטוס. זו הפעם הראשונה מזה 23 שנה שפרויקט בנייה כזה גדול מאושר באזור שהחוק הבינלאומי רואה כשטח פלסטיני ולכן החלטנו לא רק לפרסם הצהרה, אלא לבוא בעצמנו לראות מה זה אומר. אנחנו מאוד מודאגים מכך שהפרויקט הזה יקודם". בנוסף ציין כי בניית השכונה תפגע ברציפות בין ירושלים לגדה ותקשה על הפלסטינים.
פון-בורגדורף גם התייחס לעיתוי פרסום המכרז: "ההחלטה התקבלה בצומת קריטי, כלומר אחרי שנבחר נשיא ארה"ב חדש. לוח הזמנים מפתיחת המכרז ועד לסגירתו בשבוע ההשבעה נותן את הרושם שהרשויות רוצות לקבוע עובדות בשטח לפני שייכנס הנשיא הבא. זה חשוב להראות אחידות בקהילה הבינלאומית שכל פרויקט כזה, כל בנייה, שאינה תואמת את החוק הבינלאומי, אינה יכולה להתקדם".
נורית ברוכי, תושבת גבעת המטוס במשך 30 שנה, מחתה נגד ביקור המשלחת: "תושבי גבעת המטוס מאז ומעולם פה. אישרו לנו לגור פה. יש לי פה ילדים ונכדים. זה שלנו ולא ניתן לאף אחד אחר להחליט עלינו", אמרה ל-ynet.
גם מירב חגג, אימה של סרן שיר חג'ג' ז"ל, הצטרפה למחאה: "שוב רואים התערבות של האיחוד האירופי. כמו בבתי המשפט שמגנים על מחבלים אנחנו רואים אותם פה היום למנוע בנייה לגיטימית של יהודים בארץ ישראל. אין להם מה להתערב בזה. אנחנו נבנה פה בלי לשאול אותם. מקווה שיציאו את הידיים המטונפות שלהם מדם יהודים מישראל".
המחלוקת סביב השטח קיימת כאמור כבר שנים רבות. עם זאת, בפברואר האחרון הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי אישר בניית כ-4,000 יחידות דיור בגבעת המטוס, בהן אלף לתושבים הפלסטינים ועוד 3,000 ליהודים. בגבעת המטוס יש שתי תוכניות בתוקף: אחת מהן של כ-500 יחידות דיור שנמצאת על אדמות פרטיות של פלסטינים תושבי בית צפפה, חלקן הגדול כבר בנוי. תוכנית נוספת היא ל-2,610 יחידות דיור. המכרז שפורסם אתמול ועורר את הסערה החדשה מתייחס ל-1,257 יחידות הדיור מתוך אותה תוכנית שנייה - וכולן על אדמות מדינה.