לצד דחיית המועד האחרון להעברת תקציב המדינה, הפשרה המסתמנת בין הליכוד לכחול לבן כוללת גם דחייה במינוי בכירים במערכת אכיפת החוק, בהם גם פרקליט המדינה ומפכ"ל המשטרה.
כבר תשעה חודשים עברו מאז סיים את תפקידו הפרקליט הקודם, שי ניצן, ועדיין לא מונה מחליף קבוע. בגזרת מפכ"ל המשטרה - ימלא ממלא המקום מוטי כהן שנתיים בתפקיד, מה שגורם לחוסר נוחות בלשכתו ובלשכות הניצבים האחרים.
המשמעות המיידית של דחיית האיוש של תפקיד פרקליט המדינה היא שהסמכויות יישארו בידי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. במובן הרחב יותר, זה עלול לגרום לפגיעה בזכויות חשודים ונאשמים, ובהיעדר הנחיות מתאימות להלך הרוח במדינה ולמצב הציבורי. אלה תחומי האחריות של הפרקליט, וההשלכות מדחיית המינוי.
היועץ המשפטי לממשלה הוא אמנם הראשון בהיררכיה של התביעה הכללית במדינת ישראל, אבל מקום המדינה צברו פרקליטי המדינה כוח, מעמד והשפעה שלעתים לא נפלו מאלו של היועמ"שים. במקרים של יועץ משפטי שנחשב לא דומיננטי, בלט דווקא פרקליט המדינה.
מלבד ניהול ספינת הפרקליטות האדירה, שעוסקת בכל נושא האכיפה במדינת ישראל, וביצוע עבודות המטה הנוגעות לאתגרים מיידיים וארוכי טווח, היעדר מינוי פרקליט מדינה פוגע באיזון עבודתו של היועץ המשפטי לממשלה.
פרקליט המדינה הוא יד ימינו של היועץ המשפטי – הדמות המשלימה והמאזנת. כך למשל, בעת דיונים בקבלת החלטות טקטיות או מהותיות בתיקי ראש הממשלה, חסר בעל סמכות בכיר שלא רק יספק עצות ליועמ"ש אביחי מנדלבליט, אלא יאזן אותו, יעניק לו גיבוי מוסרי ובעיקר יחלוק איתו את האחריות והביקורת, אם קיימת. זאת למרות שהיועמ"ש מוקף במשנים שמסייעים לו ומייעצים לו.
בנוסף, חבר כנסת או שר, או חשוד בעל פרופיל גבוה בתיק תקדימי, שמעוניין לעשות עסקת טיעון עם התביעה הכללית לא ימצא כעת כתובת ביניים שתבחן את בקשתו במקביל ליועמ"ש.
פרקליט המדינה הוא הסמכות המקצועית והניהולית הבכירה, אבל הסמכות שלו חורגת מעבר לגבולות הפרקליטות. הפרקליט הוא זה שמנחה את המשטרה במדיניות ובאכיפת החוק. הוא אישית, בסיוע פרקליטים בכירים, מלווה חקירות חשובות כמו אלה של ראשי ממשלה ושרים. הנחיות פרקליט המדינה מועברות אל פרקליטי המחוזות ולשאר הפרקליטים ומתוות את מדיניות הפרקליטות, ובהמשך גם את מדיניות המשטרה.
היעדר פרקליט מדינה עלול לפגוע בליווי התיקים החשובים וכן מונע פרסום הנחיות חדשות שישפיעו על המדיניות של הפרקליטות והמשטרה.
הפרקליטות מגיעה לכותרות בעיקר בעקבות תפקידה כמאשימה – כמעמידה לדין פלילי, אבל היא גם זו שמגיבה לתביעות אזרחיות נגד המדינה או תובעת בשמה. פרקליט המדינה אחראי להתוות מדיניות תביעה בנוגע לנושאים שעולים על הפרק. כך למשל, בתקופה של "מכות מדינה" כמו ריבוי מקרי אונס, תקיפת קטנים ואחרים – הפרקליט מנחה את הפרקליטים לשנות או לסטות מעט מהחוק היבש ולתת דגש רב יותר לצורך המיידי של החברה.
בתקופות של מתיחות פנימית, כמו גילויי הסתה רבים או אתגרים לאומיים, פרקליט המדינה מנחה את כל זרועות האכיפה של המדינה, לרבות המשטרה, צה"ל ושאר כוחות הביטחון, כיצד לנהוג. בלי פרקליט מדינה, לא ניתן להוציא הנחיות כאלה.
הפרקליטות האזרחית מייצגת את המדינה בבתי משפט בעניינים אזרחיים ומנהליים במטרה להגן על שלטון החוק, האינטרס הציבורי והקופה הציבורית. בשנים האחרונות למשל, פיתח הפרקליט הקודם ניצן את כלי האכיפה האזרחית היזומה. במסגרת זו הפרקליטות מלווה חקירות והליכים פליליים ומפעילה כלים אזרחיים ומנהליים כצעדי אכיפה משלימים. כך למשל התמודדו זרועות אכיפת החוק עם הפשע המאורגן בישראל – שילוב של אכיפה פלילית וחילוט נכסי ראשי ארגוני הפשע.
"כולם מפחדים לטעות, והכי גרוע - לא עוזבים את הכיסא"
בקצונה הבכירה במשטרת ישראל הביעו תסכול רב לאור ההחלטה לדחות את מינוי הבכירים בכמה חודשים. המצב לא נוח גם לשר לביטחון פנים, אמיר אוחנה, שרוצה להיפטר מתפוח האדמה הלוהט הזה - ולהתחיל בבניית סגל הפיקוד החדש של המשטרה באמצעות הניצבים המכהנים.
"המרוץ למפכ"לות התחיל לפני כמה חודשים ועכשיו שוב הכל נעצר", אמר קצין בכיר. "כולם מפחדים לעשות טעויות, מפחדים להתבטא, והכי גרוע – לא עוזבים את הכיסא".
במשטרה סבורים שברגע שיוכרז על המפכ"ל החדש יפרשו חמישה או שבעה ניצבים, וכך ישתחרר פקק גדול בפירמידת הקצונה הבכירה. נכון לעכשיו, כשכולם מבינים שההחלטה על המפכ"ל עדיין פתוחה, וכל אירוע יכול להטות את הכף לכיוון ניצב זה או אחר, כולם נשארים בתפקיד.
גם בסביבתו של ממלא מקום המפכ"ל מתוסכלים מאוד. למרות שאוחנה לא ראה בו עד עכשיו כמי שיכול לקבל באופן רשמי את תפקיד השוטר מספר 1, הרי שהמצב החדש אולי יאלץ את המעורבים להכריז עליו ככזה.
ניצב כהן יסגור בתום התקופה הנוכחית שנתיים בתפקיד, שהם שני-שלישים מקדנציה רגילה של מפכ"ל. "אם היו לו ביצים, אולי הוא היה עותר לבג"ץ ומחייב את הדרג המדיני להכריז עליו כמפכ"ל ולתת לו לסיים עוד שנה את התפקיד כמפכ"ל", אמר ניצב במשטרה לשעבר.