האור שעלה הבוקר (יום ד') על ביירות חשף מחדש את ממדי ההרס שגרם הפיצוץ האדיר שפקד את הנמל בדרום העיר אמש. לאורך כל הלילה המשיכו כוחות ההצלה לחפור בהריסות בחיפוש אחר פצועים וניצולים, אבל החושך שירד על העיר – הסובלת זה חודשים ארוכים מקשיים באספקת החשמל בצל המשבר הכלכלי של לבנון – הקשה עליהם את המשימה. לפי שעה עומד מספר ההרוגים הרשמי על יותר מ-100, אבל לכול ברור שהוא עתיד לעלות. מספר הפצועים עומד על קרוב ל-4,000.
האסון בלבנון – עדכונים אחרונים:
• לכודים בהריסות: "כמו פצצת אטום"
• 2,750 טונות במחסן: זה החומר שהתפוצץ
• טראמפ: "זה נראה כמו התקפה"
• כומר ברח בתפילה: סרטונים מהאסון
השריפות באזור הפיצוץ נמשכו לאורך כל הלילה, וחלקן טרם כובו. תושבים המומים, בוכים ופצועים, נראו מהלכים ברחובות ומחפשים אחר קרוביהם. ההמולה גדולה כל כך, עד שהלבנונים מתקשים לאסוף מידע על הנעדרים, ובאינסטגרם נפתח חשבון מיוחד שבו הם משתפים את תמונותיהם ופרטיהם של קרובים וחברים שנעלמו בפיצוץ, בתקווה להשיג מידע על גורלם.
ראש העיר ביירות, ג'מאל איתני, ביקר הבוקר בזירת האסון וסקר את ההרס. "זה כמו אזור מלחמה", אמר. "אין לי מילים. זו קטסטרופה עבור ביירות ולבנון". הוא העריך כי שיקום האזור יעלה מיליארדי דולרים. ראש הצלב האדום הלבנוני, ג'ורג' כתאני, סיפר שהצלב האדום מתאם כעת עם משרד הבריאות את הקמתם של חדרי מתים משום שבבתי החולים אזל המקום.
ההלם ניכר הבוקר גם בעיתוני לבנון. "אפוקליפסה", זעקה כותרת העיתון בצרפתית L'Orient-Le Jour, ובשער העיתון "אל-אחבאר" הופיעה תמונת הנמל ההרוס עם המילים: "הקריסה הגדולה".
רה"מ: האחראים ישלמו על זה
נשיא לבנון מישל עאון הודיע אמש כי האסון אירע כתוצאה מפיצוץ של 2,750 טונות של אמוניום חנקתי – חומר המשמש לדישון אבל גם להכנת פצצות – שאוחסנו בנמל במשך שש שנים מבלי שננקטו סביבן אמצעי אבטחה ראויים. שלטונות לבנון טרם הודיעו באופן חד-משמעי ממה נגרם הפיצוץ, אבל סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת שמקור ביטחוני וכלי תקשורת מקומיים אמרו שהוא החל בעבודות ריתוך שבוצעו במחסן בנמל. הנשיא עאון הודיע על כינוס ישיבת קבינט מיוחדת היום, וראש הממשלה חסן דיאב הבטיח למצות את הדין עם האשמים באסון ואמר שהם ישלמו "מחיר כבד".
שגרירות ארה"ב בביירות הזהירה כי סכנה נשקפת לשוהים בעיר גם מגזים רעילים ששוחררו לאוויר בפיצוץ, והיא קראה לתושבים להישאר בבתים ולעטות מסכות.
שר הבריאות, חמד חסן, אמר הלילה לסוכנות הידיעות רויטרס: "יש הרבה נעדרים. אנשים שואלים את רשויות החירום על יקיריהם וקשה לחפש בלילה כי אין חשמל". לבנון, נזכיר, מתמודדת עם בעיות חשמל כרוניות, אבל בצל המשבר הכלכלי הכבד שהיא גוררת איתה עוד מהשנה שעברה גבר בחודשים האחרונים באופן מיוחד הקושי שלה לספק חשמל באופן רציף לתושביה, ורבים בביירות מעבירים לילות שלמים בעלטה וללא מיזוג אוויר בימי הקיץ החמים.
אמש צוטטו בכלי התקשורת הזרים דיווחים של רשת "אל-ערבייה" הסעודית שלפיהם הפיצוץ אירע במחסן נשק של חיזבאללה, אולם לדיווח הזה אין שום ביסוס משמעותי לפי שעה. אף כי לא ניתן לשלול לחלוטין את האפשרות שזה מה שאירע, יש לזכור שסעודיה היא יריבה מרה של חיזבאללה ושל איראן, פטרוניתו של הארגון, ויש לה אינטרס לקשור את חיזבאללה לפיצוץ.
הפיצוץ אמש אירע שלושה ימים לפני שבית הדין של האו"ם יקבע – מחרתיים – מה דינם של ארבעה אנשי חיזבאללה החשודים שעמדו מאחורי רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי ו-21 בני אדם אחרים בפיצוץ משאית תופת בביירות ב-2005. החיסול ההוא אירע במרחק של כשני קילומטרים מהנמל שבו התרחש אתמול האסון.
מאגרי המזון נהרסו
גורמים בישראל, נזכיר, מיהרו אמש להבהיר כי לישראל אין שום קשר לפיצוץ. הממשלה בירושלים אף הציעה דרך גורמים מתווכים להעביר ללבנון סיוע הומניטרי. גם איראן, בעלת בריתו הראשית של חיזבאללה, הציעה להעביר סיוע כזה. הצעה דומה הגיעה מקפריסין, שהפיצוץ בנמל נשמע אתמול עד אליה, אף שהיא שוכנת במרחק 160 קילומטרים מביירות.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הפתיע הלילה רבים כשבתדרוך בבית הלבן אמר שהאסון בביירות "נראה כמו התקפה איומה" ושבכירי מערכת הביטחון בארה"ב סבורים ש"פצצה כלשהי" גרמה לו. לטענה הזו אין גיבוי ממקורות נוספים, ובהמשך הלילה נשמעו גורמים אמריקניים רשמיים כמי שסותרים את חוות הדעת של טראמפ.
הפיצוץ אמש מעלה דאגה לגבי יכולתה של לבנון לספק כעת את הצרכים המיידיים של רבים מתושביה. בפיצוץ נהרסו לכל הפחות כמה מאות בתים, ולבנונים רבים נותרו ללא קורת גג, דווקא בשיאו של המשבר הכלכלי הפוקד את ארצם. האסון מעלה גם את השאלה המדאיגה כיצד תוכל לבנון להמשיך לייבא סחורות חיוניות כעת כשהנמל הראשי שלה הרוס.
ייבוא הסחורות הוא צורך קיומי עבור לבנון, והיא תלויה בו מאוד. כ-80% מאספקת החיטה של המדינה מיובאת מחו"ל, ומעריכים שכ-85% ממאגר הדגנים של לבנון היה מאוחסן במחסנים בנמל שכעת עומדים הרוסים. בלבנון מדווחים שכל החיטה שאוחסנה שם זוהמה ואינה ראויה כעת לשימוש.