ארבעה ימים אחרי הבחירות לנשיאות ארצות הברית, רשתות הטלוויזיה האמריקניות עדיין משתהות הערב (שבת) בהכרזה על המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן כמנצח, אף שבכולן מדגישים כי סיכוייו של הנשיא דונלד טראמפ להדביק את הפערים ממנו קלושים ביותר. ביידן נמצא על סף ניצחון בפנסילבניה, שתספיק לבדה כדי להביאו אל היעד של 270 אלקטורים, המספר הדרוש לניצחון בבחירות, והוא מוביל גם בג'ורג'יה, אריזונה ונבאדה, שלוש מדינות שדי לו בניצחון בשתיים מהן כדי להיבחר לנשיא.
אף שטראמפ ממשיך להבטיח להיאבק משפטית בתוצאות ולטעון שהן זויפו והוטו בדרכי מרמה לטובת יריבו הדמוקרטי, מהמחנה הרפובליקני נשמעו בסוף השבוע גם קריאות הרגעה. מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונל, שנראה כי הוא בדרך לשמור על תוארו, אמר כי הוא מאמין שתהיה העברה מסודרת ולא-אלימה של השלטון אם טראמפ יוכרז כמפסיד. כשנשאל אם תהיה העברה כזו השיב: "כמובן. הייתה לנו העברת שלטון מסודרת מאז 1792 מדי ארבע שנים, עברנו הלאה, לממשל חדש". עם זאת, יצוין כי מקונל, יריבם המר של הדמוקרטים, מנפק בימים האחרונים גם הצהרות העולות בקנה אחד עם טענותיו של טראמפ לשחיתות, כגון "כל קול חוקי חייב להיספר, וכל כל לא-חוקי חייב שלא להיספר".
על רקע הבטחתו של טראמפ להמשיך "להילחם ולא לוותר" נזכרים כעת בארה"ב בסירובו של קודם לכן השנה להתחייב שהשלטון יעבור בצורה מסודרת אם יפסיד. ביידן התייחס בקיץ לאפשרות שטראמפ יסרב להתפנות מהבית הלבן, ורמז שבמקרה כזה יהיה צורך לשלוח את הצבא כדי להוציאו משם. התרחיש הזה נשמע קיצוני ביותר ומאוד לא סביר גם עכשיו, אבל התבצרותו של טראמפ בעמדתו וסירובו להכיר בהפסד גורמת לאמריקנים לכל הפחות להרהר באפשרות שיתממש.
ביידן, נזכיר, צבר לפי רשת "פוקס ניוז" וסוכנות הידיעות AP כבר 264 אלקטורים, משום ששתיהן זקפו לו כבר ניצחון באריזונה, המחלקת 11 אלקטורים. מכיוון שכדי לזכות בנשיאות צריך מועמד לצבור 270 אלקטורים, ביידן רחוק לפיהן רק 6 אלקטורים מהיעד. רשתות אחרות, לעומת זאת, נזהרות עדיין מלקבוע שהוא ניצח באריזונה, ולכן אצלן הוא מוביל 214-253 במאזן האלקטורים, וזקוק לעוד 17.
על כל פנים, הוא קרוב מאוד להשיג הרבה יותר מזה. בפנסילבניה, שמחלקת 20 אלקטורים, מוביל ביידן ב-0.5% אחרי ספירת 96% מהקולות, ועל סמך מאפייני הקולות שטרם נספרו ההערכה היא שהם יהיו דמוקרטיים ברובם. בנבאדה, שמחלקת 6 אלקטורים, מוביל ביידן ב-1.8% אחרי ספירת 93% מהקולות, וההערכה היא שהוא בדרך לניצחון גם שם. באריזונה, שכאמור מחלקת 11 אלקטורים וש"פוקס" ו-AP כבר זקפו לזכותו, הצטמצם יתרונו של ביידן ל-0.9% מהקולות אחרי ספירת 97%, אבל ההערכה היא שטראמפ יתקשה מאוד כבר להדביק שם את הפער.
להישג גדול במיוחד מבחינתו קרוב ביידן בג'ורג'יה, שמחלקת 16 אלקטורים ושלא בחרה במועמד דמוקרטי לנשיאות כבר 28 שנה, מאז ביל קלינטון ב-1992. אחרי ספירת 98% מהקולות מוביל שם ביידן ב-0.1%, או ליתר דיוק בקצת יותר מ-7,000 קולות. בשל הפער הקטן הזה כבר ברור שתיערך ספירה חוזרת, אבל ספירות שכאלה מביאות בדרך כלל לכל היתר למעבר של כמה מאות קולות מצד לצד, ולכן כל עוד ישמור ביידן על פער של כמה אלפים, סביר להניח שהוא ינצח שם.
אם ביידן ינצח בכל המדינות שבהן הוא מוביל כרגע ויפסיד רק בצפון קרוליינה, המדינה היחידה שבה הוא נמצא כרגע בפיגור אחרי טראמפ מבין מדינות המפתח שטרם התקבלה בהן הכרעה, הוא ינצח את טראמפ במניין האלקטורים 232-306 - בדיוק התוצאה שבה גבר טראמפ על הילרי קלינטון ב-2016. על כל פנים, יש הסבורים שביידן עדיין יכול לנצח גם בצפון קרוליינה, שמחלקת 15 אלקטורים ושבה הוא נמצא כעת בפיגור 1.5% אחרי ספירת 95% מהקולות. ההכרעה משם תגיע במהלך השבוע.
כך או כך, לפי הדיווחים, בארה"ב כבר נערכים לבית לבן דמוקרטי. בשעות האחרונות, לקראת ההכרזה על ניצחונו, הורחבו הגבלות הטיסה באזור ביתו של ביידן בווילמינגטון שבמדינת דלאוור, לבקשת השירות החשאי. במקביל דיווח "ניו יורק טיימס" כי צוותו של ביידן כבר מאיץ את התוכניות שלו לתקופת העברת השלטון לידיו מידי הממשל הרפובליקני. לפי הדיווח הזה, ייתכן שראשוני הבכירים שיאיישו את הבית הלבן יוכרזו כבר השבוע.
ב"ניו יורק טיימס" מדווחים כי הקבינט של ביידן עשוי להיות מהמגוונים בהיסטוריה, ומזכירים שביידן עצמו הצהיר כי קבינט כזה צריך לכלול גברים, נשים, להט"בים, סטרייטים, אנשי מרכז, אנשים מהצד השני של המפה הפוליטית, שחורים, לבנים ואסייתים. ביידן הסביר זאת בכך ש"יש משמעות לכך שאתה נראה כמו כל המדינה, כי כל אחד מביא נקודת השקפה מעט שונה".
עוד ב-ynet על הבחירות בארה"ב:
• הכוכבת שגייסה את הקהילה השחורה למהפך בג'ורג'יה
• למה לנבאדה לוקח כל כך הרבה זמן לספור?
• מעוזי הקורונה של ארה"ב הצביעו לטראמפ
• "סיפורי אימה"? הטענות הכוזבות בנאום טראמפ
דרך אגב, אף שהבחירות טרם הוכרעו רשמית, שני מנהיגים מהעולם כבר מיהרו לברך את המועמדים, כל אחד מועמד אחר. ראש ממשלתה הימני של סלובניה יאנז יאנשה מיהר לברך את דונלד טראמפ על "ניצחונו", וראש ממשלת פיג'י פרנק באינימרמה שלח ברכות לביידן.
טראמפ כועס, בסביבתו יש שמודים: "זה נגמר"
אמש הבהיר טראמפ בהודעה דרך הקמפיין שלו שהוא מתכוון להמשיך להילחם: "אנחנו מאמינים שהעם האמריקני ראוי לשקיפות מלאה בנוגע לכל ספירת הקולות, ושזה כבר לא נוגע לשום מערכת בחירות ספציפית. העניין כאן הוא טוהר תהליך הבחירות שלנו כולו. מההתחלה אמרנו שכל הקולות החוקיים חייבים להיספר וכל הקולות הלא חוקיים חייבים שלא להיספר, ובכל זאת נתקלנו בהתנגדות לעיקרון הבסיסי הזה מצד דמוקרטים בכל פינה. נמשיך בתהליך הזה בכל הדרכים שהחוק מאפשר לנו כדי להבטיח שלעם האמריקני יהיה אמון בממשל שלנו. לעולם לא אוותר על המלחמה עבורכם ועבור ארצנו".
קודם לכן דיווחו ב-CNN שבסביבת טראמפ מספרים כי הוא מרוגז מאוד מההתרחשויות וחש שאין די אנשים המתייצבים לימינו. לדברי הרשת, בקרב בעלי בריתו של טראמפ גוברת התחושה שמישהו יצטרך להסביר לנשיא שייתכן שזמנו בתפקיד מגיע לסיומו. לפי הדיווח, הם טרם החליטו מי צריך לעשות זאת, אך הועלה הרעיון שבתו איוונקה ובעלה ג'ארד קושנר יקבלו על עצמם את המשימה.
רשת "פוקס ניוז" דיווחה אתמול כי לטראמפ אין לפי שעה כוונה להכיר בהפסד, וכי הוא מקבל מיועציו עצות סותרות בנושא. חלקם סבורים שהדבר הנכון כעת הוא להודות בהפסד, ואילו אחרים סבורים שעליו להיאבק משפטית. מקור אחד ל"פוקס" שטראמפ "עשוי בסופו של דבר להודות בהפסד. הוא פשוט לא שם עדיין".
בדיווח נוסף ב-CNN, אמש, אמרו מקורות המקורבים לבית הלבן כי יש בכירים שם ובקמפיין של טראמפ שכבר מתחילים בשקט להרחיק עצמם מהנשיא, כדי להגן על האינטרסים שלהם. "זה נגמר", אמר יועץ בכיר בממשל על המרוץ. הוא סיפר גם שיש בסביבתו של טראמפ מי שמודאגים ממה שיעשה הנשיא: "אלוהים, מי יודע". הוא הודה כי שלל בכירים בקמפיין ובבית הלבן נענעו את ראשיהם אחרי הצהרותיו השקריות של טראמפ ביום חמישי, שבהן טען שוב שגונבים ממנו את הבחירות. CNN מדווחת עוד שיועץ אחר בקמפיין העיד שטראמפ נותר יותר ויותר לבדו בטענותיו שהבחירות נגנבו ממנו.
המועמד הרפובליקני לנשיאות לשעבר מיט רומני הצטרף אמש לרשימת המעטים המבקרים את טראמפ מתוך מפלגתו-שלו על הצהרותיו שלפיהן "גונבים" ממנו את הבחירות. "לנשיא יש זכות לבקש ספירה חוזרת", כתב בטוויטר, "אבל הוא שוגה כשהוא אומר שהבחירות מזויפות, מושחתות או נגנבות – והוא גורם בכך נזק לחירות כאן וברחבי העולם, מחליש את המוסדות העומדים ביסודה של הרפובליקה ומשלהב בפזיזות יצרים הרסניים ומסוכנים". רומני היה המועמד לנשיאות ב-2012, ובשנים האחרונות הוא נמנה עם מעט המבקרים של טראמפ בתוך המפלגה הרפובליקנית.
טראמפ ניצל "גל אדום"
חלק גדול מהמאבק המשפטי שטראמפ מתכנן, נזכיר, נשען על ההצבעה בדואר: מדינות ארה"ב נותנות לרבים מתושביהן כבר שנים את האפשרות להקדים ולהצביע בשבועות שלפני יום הבחירות הרשמי, בין השאר באמצעות שליחת טופס ההצבעה שלהם בדואר. השנה, בצל מגפת הקורונה והרצון של בוחרים להימנע מהסכנה שבהצטופפות בקלפיות, הרחיבו רוב המדינות את האפשרות הזו, ומספר שיא של מצביעים נתנו את קולם דרך הדואר.
בדיוק כפי שחזו הסקרים, ביום הבחירות עצמו אפשר היה לראות שרוב המצביעים בדואר היו דמוקרטים, ואילו רוב המצביעים בקלפיות היו רפובליקנים. הפער הזה נובע כנראה בין השאר מכך שדמוקרטים נוטים לחשוש יותר מהנגיף. ההבדל בדפוסי ההצבעה של שני הצדדים יצר חוסר איזון לא שגרתי גם באופן שבו פורסמו התוצאות: מכיוון שבחלק מהמדינות והמחוזות בארה"ב נוהגים לספור ראשית את הקולות שניתנו בקלפי ביום הבחירות הרשמי, ורק אחר כך את הקולות שהגיעו בדואר בשבועות שלפני כן, במקרים רבים בליל הבחירות פתח דונלד טראמפ פער ראשוני גדול ומתעתע, אבל ככל שהתקדם הלילה והחלה ספירת ההצבעות מהדואר יתרונו הצטמצם ובחלק מהמקרים גם נמחק.
עיתונאים ופרשנים בארה"ב הזהירו במשך שבועות וחודשים מתרחיש שבו טראמפ ינצל "גל אדום" (רפובליקני) של קולות בראשית הלילה כדי להכריז על ניצחונו, ואז כשיגיעו הקולות מהדואר והדמוקרטים יצמצמו את הפער ("גל כחול"), יטען שהבחירות נגנבות ממנו בדרכי מרמה. זה בדיוק מה שהוא עשה בליל הבחירות: במסיבת עיתונאים בבית הלבן יצא טראמפ והכריז כי ניצח בבחירות אף שהספירה הייתה באותה העת בעיצומה, ובסדרת ציוצים בהמשך היום טען כי מעשה הגניבה-כביכול נמשך, ושהדמוקרטים עמלים על זיוף קולות, למשל בפנסילבניה, כדי למחוק את יתרונו המוקדם בדרכים לא כשרות.