279 ילדות שנחטפו בידי חמושים בצפון ניגריה שוחררו היום (ג') ואוחדו עם משפחותיהן. הידיעה על שחרורן ימים ספורים בלבד לאחר החטיפה בסוף השבוע עוררה תגובות נרגשות במדינה, שסובלת בשנים האחרונות משורה ארוכה של מתקפות דומות, שאותן מבצעים ארגונים שונים, בהם גם ארגוני טרור ג'יהאדיסטיים, במטרה לסחוט דמי כופר.
הרשויות המקומיות לא מסרו כיצד בדיוק שוחררו התלמידות במהירות כה רבה, אך לפי מושל מדינת המחוז זמפרה, בלו מטוולה, לשחרור התלמידות סייעו חמושים שלדבריו הביעו חרטה על דרכם, ופועלים כעת עם הרשויות תחת תוכנית שמעניקה להם חנינה. מדבריו לא ניתן להבין אם מדובר בחמושים שהיו חלק מקבוצת החוטפים, שמנתה כ-100 איש, או שלא היו קשורים לחטיפה.
"המתחרטים האלה עובדים איתנו, הם עובדים עם הממשלה", הוא אמר במסיבת עיתונאים הבוקר שבה הכריז על שחרור התלמידות. לצד זאת, ברשת BBC דווח מפי גורמים ברשויות המקומיות כי השחרור נעשה בעזרת תיאום שבוצע בין השלטונות לחוטפים.
עם הדיווח על המתקפה ביום שישי על מעונות בית הספר לבנות בעיירה ז'נגבה נאמר כי מספר התלמידות שנחטפו עומד על 317, אך היום מסרו הרשויות כי רק 279 ילדות שוחררו. לדבריהן, הפער במספרים נובע מכך שכמה ילדות הצליחו לברוח בזמן המתקפה הלילית לשיחים, והן נספרו אז יחד עם החטופות.
לאחר שחרורן הובאו התלמידות לבניין ממשלתי בעיר הבירה של מחוז זמפרה, גוסאו, שם נראו יושבות עטויות חיג'אב באולם גדול. אחד האבות שהגיעו לשם בכה מאושר כשראה את בתו. נראה שרובן לא סבלו מפציעות משמעותיות במהלך החטיפה, אך לפחות 12 מהן פונו לבית חולים על מנת לקבל טיפול רפואי. הילדות, בנות 10 ומעלה, היו ברובן יחפות, ולכמה מהן היו פצעים בכפות הרגליים.
פרידה לוואולי בת ה-15 סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי היא ובנות אחרות נלקחו ליער. לדבריהן החוטפים נשאו את אלו מביניהן של יכלו ללכת. "הם נשאו את החולות שלא יכלו לזוז", היא סיפרה. לדבריה, את חלק מהבנות החוטפים הכו עם הרובים שלהם. "חלקן הלכו ובכו באותו זמן".
ילדה אחרת סיפרה לסוכנות AP על ליל המתקפה. "ישנו כשפתאום שמענו קולות ירי. הם ירו בלי הפסקה. קמנו מהמיטות ואנשים אמרו שאנחנו צריכות לרוץ, שהם גנבים", אמרה. "כולם ברחו ורק שתיים מאיתנו נשארו בחדר".
היא סיפרה כי לאחר שנלכדו החמושים כיוונו את רוביהם לראשי הילדות. "מאוד פחדתי שיירו בי", סיפרה, וציינה כי החמושים ביקשו הנחיות למקום מגוריהם של אנשי הצוות. "הם אמרו לנו שהם ילמדו אותנו לקח".
נשיא ניגריה מוחמדו בוהארי בירך על שחרור הילדות, ואמר כי הוא "מוצף באושר" מההודעה על כך. "אני מצטרף למשפחות לתושבים של זמפרה בחגיגת השחרור של התלמידות הללו שעברו טראומה", הוא מסר. "להיות בשבי זו חוויה מייסרת לא רק עבור הקורבנות, אלא גם עבור משפחותיהם ועבור כולנו".
הנשיא קרא לערנות מוגברת יותר מצד הרשויות על מנת למנוע מתקפות דומות. דברים אלו מגיעים על רקע דיווח שבמקביל לחטיפת התלמידות באישון לילה, כמה חמושים תקפו בסיס צבאי בקרבת בית הספר, כדי למנוע מהחיילים לסייע להן. בוהארי קרא לרשויות המקומיות להימנע מתשלום כופר לחוטפים. "תשלומי כופר רק יעודדו עוד חטיפות", אמר.
במדינת המחוז זמפרה, ובאזורים נוספים בצפון ניגריה, מנסים כאמור ארגונים חמושים לחטוף בשנים האחרונות תלמידות ותלמידים כדי לדרוש כופר תמורת שחרורם וכך להתעשר. בחלק גדול מהמקרים אלו שעומדים מאחורי החטיפות הם פעילי טרור איסלאמיסטים, בעיקר מארגון בוקו חראם הג'יהאדיסטי – השלוחה של דאעש באזור.
המקרה הזכור ביותר בסדרת החטיפות ההמוניות התרחש ב-2014, וזעזע את העולם. מחבלים מבוקו חראם חטפו באותה שנה יותר מ-270 תלמידות בעיירה צ'יבוק. כ-100 מהן עדיין נעדרות. בדצמבר האחרון הסתערו חמושים על בית ספר במדינת המחוז קטסינה בצפון מערב ניגריה וחטפו 344 תלמידים. הם שוחררו אחרי שבוע. הרשויות הכחישו שניגריה שילמה כסף לחוטפים, אך מומחים ביטחוניים באזור הטילו ספק בהכחשה הזאת.
יום לאחר חטיפת התלמידות בזמפרה, בשבת, שוחררו 27 תלמידים שנחטפו בחודש שעבר בבית ספר במחוז קגארה בצפון ניגריה. ב-17 בפברואר הסתערו חמושים על מעונות בית הספר, גם כן באישון לילה. הם חטפו את 27 התלמידים לצד שלושה עובדים ו-12 בני משפחה של העובדים. אחד התלמידים נהרג במהלך ההסתערות על בית הספר.