ארצות הברית הצטרפה הערב (יום ב') באופן פעיל ללחץ המופעל על נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו לפרוש מתפקידו אחרי 26 שנה, בצל טענות האופוזיציה כי התוצאות של הבחירות – שהתקיימו בשבוע שעבר ומלכתחילה התנהלו באופן בלתי הוגן – זויפו לטובתו. שעה קלה אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר כי המצב בבלארוס "נורא", הצהיר בכיר בממשל האמריקני כי הנשיא לוקשנקו אינו יכול עוד להתעלם מהקריאות לדמוקרטיה.
הטלטלה בבלארוס – עדכונים אחרונים:
• הרודן: בחירות חוזרות? תהרגו אותי קודם
• 200 אלף הפגינו, לוקשנקו: "תשמרו על בלארוס"
• אחרי שבוע של מהומות: גם פוטין מתערב
אותו בכיר ממשל, שדיבר בעילום שם, גם הפציר ברוסיה שלא להתערב בנעשה במדינה. "רוסיה חייבת לכבד את ריבונותה של בלארוס ואת הזכות של העם בבלארוס לבחור באופן חופשי והוגן את מנהיגיו", אמר.
לוקשנקו, נזכיר, מכונה על-ידי רבים במערב ה"דיקטטור האחרון באירופה". הוא שולט בארצו מאז 1994, ושום מערכת בחירות שנערכה שם מאז לא התנהלה באופן הגון ושוויוני. לקראת הבחירות השנה, שבהן התמודד עם האופוזיציה הגדולה ביותר לשלטונו בצל הכעס על מצבה הכלכלי של המדינה ועל הזלזול שלו במשבר הקורונה, שלח לוקשנקו את כוחות הביטחון לעצור מתנגדי משטר בכירים, בהם מועמדים לנשיאות.
כשוועדת הבחירות הכריזה כי לוקשנקו גרף 80% מהקולות ויריבתו הראשית סבטלנה טיחנובסקאיה זכתה ב-10% בלבד, הודיעה האופוזיציה כי היא אינה מכירה בתוצאות, והמונים ממתנגדי לוקשנקו יצאו לרחובות והתעמתו עם כוחות הביטחון. לפחות מפגין אחד נהרג, עשרות נפצעו, ויותר מ-7,000 בני אדם נעצרו. לפי עדויות של רבים מהם, בימים הבאים הוכו ועברו התעללויות בכלא.
ה"וויתור" של לוקשנקו
ההפגנות בבלארוס נמשכות כבר יותר משבוע, ואתמול הן הגיעו לשיא, כשלפי דיווחים כ-200 אלף איש הפגינו נגד לוקשנקו בבירה מינסק. בתמונות ממינסק אכן נראו המונים ממלאים את הרחובות. היום הצטרפו למחאה עובדים בערוץ הטלוויזיה הממלכתי, ועובדים במפעלים ממשלתיים הכריזו על שביתת מחאה. לוקשנקו עצמו הגיע לנאום בפני פועלים מוחים במפעל במינסק, אבל התקבל בקריאות בוז ו"תתפטר".
הפועלים המוחים שמולם נאם היום לוקשנקו הם עובדי אחד המפעלים הממשלתיים הגדולים בבלארוס – מפעלים שהם גאוות המודל הכלכלי הסובייטי-משהו של המשטר, ושבימים כתיקונם נחשבים לאחד מבסיסי התמיכה שלו. בנאום אמר לוקשנקו לפועלים: "אם מישהו לא רוצה לעבוד ורוצה לעזוב, אף אחד לא יעצור אתכם, אף אחד לא ילחץ עליכם. מחר, אפילו היום, השערים פתוחים. תסלחו לי על דבריי הלא פופולריים, אבל הזמנים הם כאלה שבהם אני צריך לדבר בכנות. תודה לכם, אמרתי הכול. אתם יכולים לצעוק 'תסתלק'". כשסיים את דבריו, בעודו יורד מהבמה, נשמע הקהל קורא לו "תתפטר".
במערב מפרשים את התמונות המגיעות בימים האחרונים מבלארוס כסימנים הולכים וגוברים לכך שלוקשנקו ואנשיו מאבדים אחיזה בשטח. "המספר העצום של בלארוסים המוחים בדרכים לא-אלימות מבהיר שהממשלה אינה יכולה עוד להתעלם מהקריאות לדמוקרטיה", אמר הבכיר בממשל האמריקני שמסר את ההצהרה של ארה"ב הערב. "הצהרותיו של הנשיא לוקשנקו מהיום משקפות את ההבנה הזו, אם כי חלוקת השלטון עדיין אינה נותנת מענה להיעדרן של בחירות חופשיות והוגנות".
לוקשנקו, נזכיר, אותת היום לראשונה שהוא מוכן לעשות ויתורים מסוימים, כשהודיע כי הוא מוכן לשתף גורמים אחרים בשלטון – אך לא להתפטר. הוא הצהיר כי יסכים לערוך בחירות חדשות – אבל רק אחרי שינוסחו שינויים לחוקה. ההערכה היא שכך הוא מנסה לשכך את זעם המפגינים ולהרוויח זמן, בתקווה שעד שיבוצע שינוי כלשהו – המחאה תאבד את המומנטום.
בתוך כך, מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג הדגיש היום כי אף שהברית הצפון אטלנטית ממשיכה לעקוב בדריכות אחר האירועים בבלארוס ומוכנה כל העת להגן על החברות בברית, לא נשקף ממנה שום איום למינסק. "נאט"ו לא עורכת שום תגבור כוחות באזור", הבהיר, בניסיון למנוע התלקחות אזורית בצל המתח בין המערב לבין רוסיה ובלארוס.
האיחוד האירופי מתכוון לדון ביום רביעי הקרוב בתגובתו להתרחשויות בבלארוס, והוא צפוי לקדם נגדה סנקציות. האיחוד נערך גם לשלוח מסר לרוסיה שלא תתערב שם, אחרי שלוקשנקו אמר בסוף השבוע כי מוסקבה מוכנה לשלוח עזרה צבאית לבלארוס אם תתמודד מול איום חיצוני. בבלארוס עוברים צינורות שדרכם מייצאת רוסיה גז ונפט למערבה, ומוסקבה רואה בבלארוס אזור חיץ מול מדינות נאט"ו.