המלכה של בני הזולו בדרום אפריקה, שייווה מנטפומבי דלמיני זולו, מתה בסוף השבוע במפתיע בגיל 65 – חודש בלבד אחרי שהחליפה בתפקיד השליט את בעלה המנוח, המלך גודוויל זווליתיני, שהלך לעולמו במרץ מסיבוכים של סוכרת. גורמים במשפחת המלוכה נאלצו להכחיש שהיא הורעלה וטענו שבשנתיים האחרונות היא סבלה ממחלה, אך לא סיפקו פרטים נוספים על סיבת מותה.
הזולו הם הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בדרום אפריקה: 11 מיליון בני אדם, כחמישית מתושבי המדינה, משתייכים אליה, ורובם חיים במחוז קווזולו-נטאל. למשפחת המלוכה של הזולו אין סמכויות ממשלתיות רשמיות, אבל היא אחראית לשמירה על המסורת והמנהגים של הזולו ושולטת בשטחים בגודל מיליוני דונמים, ומכאן גם בכסף רב.
המלך זווליתיני שימש כמלך הזולו במשך כמעט 50 שנה, ובכך היה למנהיג המלוכני הוותיק ביותר באפריקה. הוא נחשב לאדם כריזמטי, נהג להיפגש עם פוליטיקאים רבי-עוצמה והיה המשפיע ביותר מבין המנהיגים המסורתיים של דרום אפריקה.
למלך היו שש נשים ו-28 ילדים, שְמונָה מהם מהמלכה מנטפומבי שמתה כעת. היא נישאה לו ב-1977, הייתה רעייתו השלישית והוכתרה ל"מלכה הגדולה", תואר שהעיד על מעמדה העתידי. אחרי שהלך לעולמו בחודש מרץ היא מונתה – כפי שביקש בצוואתו – למנהיגה הזמנית של הזולו למשך שלושה חודשים, עד שייקבע יורש קבוע.
אחרי מות המלך היו השערות שבנה של המלכה מנטפומבי – הנסיך מיסוזולו בן ה-46, שתרגום חופשי של שמו הוא "לחזק את בני הזולו" – יירש את הכתר; אולם לפי דיווחים בדרום אפריקה כעת שוררות מחלוקות בתוך משפחת המלוכה, והן עלולות להוביל למאבק ירושה סוער.
עוד לפני מותה של המלכה חשף הנסיך מנגוסותו בותלזי, ראש הממשלה של הזולו, כי אחָיו של המלך המנוח מקיימים ללא סמכות וללא היתר מן המלכה פגישות בנוגע לעתיד המלוכה. מותה של מנטפומבי כעת עלול להגביר את חוסר הוודאות. הנסיך בותלזי הודה שמותה של המלכה הפתיע את קרוביה, אך הדגיש: "אף שכולנו מוכי-אבל, ובצדק, לא יהיה ואקום מנהיגותי בארץ הזולו".
ראש ממשלת קווזולו-נטאל, סיהלה זיקללה, אמר שהידיעה על מותה של המלכה "שוברת לב", ושבהנהגתה שימשה מנטפומבי דוגמה והשראה לנשים. לדבריו היא עזרה לקבור את המנהגים הפטריארכליים והשוביניסטיים שבגינם נחשבו נשים לנחותות ביחס לגברים.
נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה שלח תנחומים למשפחת המלוכה.
המלכה המנוחה הייתה לא רק דמות בכירה בקרב בני הזולו, אלא גם אחותו של מסוואטי השלישי, מלך אסווטיני (לשעבר סווזילנד), שהוא המלך האבסולוטי היחיד כיום באפריקה.