המנדט של נתניהו פקע בחצות - והמאמצים להרכבת ממשלה ממשיכים: נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נפגש הבוקר (יום ד') במשכנו עם יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד. במהלך הפגישה שב לפיד על בקשתו לקבל את המנדט להרכבת הממשלה. בהמשך נפגש הנשיא גם עם יו"ר ימינה ח"כ נפתלי בנט, שאמר עם כניסתו: "בעזרת השם נקים ממשלה טובה לעם ישראל".
- לעיון במכתבו של ח"כ שיקלי לבנט - לחצו כאן
ריבלין הודיע לכל המפלגות כי הן מוזמנות להעביר המלצה עדכנית על מי להטיל את המנדט להרכבת הממשלה עד לשעה 14:00. נכון לעכשיו המליצו על לפיד 51 חברי כנסת, על בנט שבעה. בלוק הימין, שכולל את הליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית, קרא לריבלין להעביר את המנדט להכרעת הכנסת.
מבית הנשיא נמסר כי "עד כה נמסרה עמדת סיעות יש עתיד, כחול לבן, תקווה חדשה, ישראל ביתנו, מרצ והעבודה שממליצות על יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד לקבלת משימת הרכבת הממשלה. יו"ר ימינה ח"כ נפתלי בנט המליץ על עצמו.
בניגוד לסבב הקודם, יו"ר תקווה חדשה ח"כ גדעון סער הודיע כאמור לנשיא המדינה כי הוא ממליץ להטיל את הרכבת הממשלה על לפיד. מהעבר השני, ח"כ עמיחי שיקלי מימינה הודיע כי הוא מתנגד להקמת ממשלת שינוי בראשות בנט ולפיד. "אתנגד לממשלה עם השמאל", כתב ח"כ שיקלי ליו"ר מפלגתו.
שיקלי מנמק לבנט למה הוא מתנגד, אבל ההחלטה אינה סופית - ייתכן שיתייצב מאחורי החלטה של בנט ללכת על ממשלה כזו בהמשך. גורמים בימינה אומרים כי שיקלי פירט את ההתנגדות שלו להקמת ממשלת שמאל, אולם לא הכריע סופית בעניין ולא הודיע כי גיבש החלטה סופית להצביע נגד ממשלה עם לפיד.
בימינה ציינו עוד הבוקר בהתייחס למכתבו של ח"כ שיקלי: "מכבדים את עמדת ח"כ עמיחי שיקלי, שהייתה ידועה לנו. ימינה מחויבת לעשות הכול כדי להקים ממשלה יציבה ומתפקדת כדי למנוע הידרדרות לכאוס של בחירות חמישיות, וכך תעשה".
מטעם ריבלין נמסר: "על פי סעיף 9 לחוק יסוד: הממשלה, מתכוון נשיא המדינה לקבל את החלטתו בדבר המשך תהליך הרכבת הממשלה. בהתאם לאמור בסעיף זה, שוקל נשיא המדינה לזמן בפניו את חברי הכנסת האחרים, המועמדים לתפקיד הרכבת הממשלה, וכן לקבל את עמדתן של כל הסיעות, ככל שיהיו מעוניינות בכך".
מנכ"ל בית הנשיא הראל טובי פנה לנציגי הסיעות השונות בבקשה שיציגו בפני ריבלין בכתב את עמדותיהם, והוסיף כי מלבד בנט ולפיד, "בהמשך היום ייקבעו פגישות נוספות בהתאם לבקשת חברי הסיעות ולשיקול דעתו של הנשיא". בליכוד קראו לנשיא לנהל את הפגישה עם לפיד ובנט בשקיפות מלאה ומול המצלמות כפי שנהג לעשות עד כה.
ח"כ סער, שבחר לא להמליץ על מי מהמועמדים בסבב הקודם, כתב הבוקר לנשיא המדינה ריבלין: "לאחר ששקלנו את השיקולים השונים הגענו לכלל דעה שלעת הזו נכון להמליץ על ח"כ יאיר לפיד, בהקשר של הניסיון להקמת ממשלת אחדות על פי המתכונת של ממשלת חילופים. זאת, בהמשך לשיחות שהתקיימו בנושא זה בין הסיעות בשבועות האחרונים.
"סעיף 13א לחוק יסוד הממשלה מאפשר שמקבל המנדט לא בהכרח יהיה ראש הממשלה הראשון בממשלה כזו. להבנתנו, המלצה על ח"כ לפיד בשעה זו עולה בקנה אחד עם מיצוי האפשרות להקמת ממשלת אחדות ושינוי, מהליך שאת חיוניותו פירטנו במהלך מערכת הבחירות".
ח"כ שיקלי נימק שלושה מישורים להתנגדותו לממשלה עם לפיד והשמאל: "אני מתקשה להשלים עם הפרה סיטונאית של התחייבויות מפורשות שלנו לבוחרינו", כתב, בין היתר לא לשבת עם מרצ ולא להכתיר את לפיד".
במישור הדמוקרטי, לדבריו, "אל לנו לתת יד לשלילת הצבעתם של למעלה ממיליון מצביעי ליכוד, אחים, שותפים לדרך". במישור הלאומי, כתב, "המחשבה לפיה הממשלה הצפויה לקום תוכל לחמוק מעיסוק בסוגיות לאומיות נפיצות, בטעות מרה יסודה".
המנדט של נתניהו פקע
המנדט שניתן לראש הממשלה בנימין נתניהו להרכבת הממשלה פקע בחצות, והגוש שעומד מאחוריו לא צפוי להמליץ לריבלין להטיל את המנדט על בנט - למרות שנתניהו השמיע כוונות כאלה בימים האחרונים. הסיבה לכך היא שבנט סירב להתחייב לא להרכיב ממשלה עם הגוש השני, שרוצה בהחלפת נתניהו, במקרה שהמנדט מהנשיא יועבר לידיו.
מהליכוד נמסר הלילה, דקות ספורות לפני פקיעת המנדט כי "עקב סירובו של בנט להתחייב לממשלת ימין, דבר שהיה מוביל בוודאות להקמת ממשלה בהצטרפות של חברי כנסת נוספים, ראש הממשלה נתניהו החזיר את המנדט לנשיא". ההודעה החריפה של הליכוד מסמנת את הכיוון - ככל הנראה לא ימליצו עליו בפני הנשיא להיות זה שינסה להרכיב את הממשלה.
לפני חודש, בנאום שבו הודיע הנשיא ריבלין על הטלת מלאכת הרכבת הממשלה על נתניהו הוא אמר כי הוא מתרשם שלאף אחד מהמועמדים אין סיכוי ממשי להרכיב ממשלה. "למעשה, אילו החוק היה נתון בידי, הייתי מעביר את ההחלטה בחזרה לנציגי העם, לכנסת ישראל", אמר אז ריבלין. ואולם, ההערכה היא שהנשיא ינסה להימנע בכל זאת מהחזרת המנדט לכנסת, בין היתר מאחר שהדבר עלול להוביל לבחירות נוספות.
מי שפעלו אתמול לאורך כל היום בניסיון לגרום לנשיא ריבלין להעביר את המנדט ישירות לכנסת היו אנשי הליכוד, ששקלו לאורך היום תרחישים שונים. עם זאת, לפי שעה לא נראה כי יש תרחיש שיגרום לנשיא לעשות זאת. לפני קבלת החלטה סופית וממשית, בבית הנשיא צפויים ליצור קשר עם ראשי המפלגות הרלוונטיים, ובהם לפיד שגיבש 45 ממליצים, ובנט, שנחשב לבעל סיכויים גבוהים להרכיב ממשלה - ואף להיות ראשון ברוטציה.
בנט עצמו ממשיך להבהיר לגורמים שמשוחחים איתו כי הוא עדיין מעוניין בהרכבת ממשלת ימין או ממשלת ימין-מרכז. ואולם, במקרה שהמהלך לא יתאפשר ולא תהיה היתכנות להוצאתו לפועל, כפי שהסתמן בשבועות האחרונים - הוא צפוי לפנות לממשלה עם לפיד והגוש שרוצה בהחלפת נתניהו. יו"ר ימינה חותר בכל זאת לקבל את המנדט כדי להגדיל לעצמו את מרחב התמרון וליצור אפשרויות נוספות ויצירתיות להרכבת הממשלה. גורמים בגוש השינוי אמרו כי גם אם יאיר לפיד יקבל את המנדט מהנשיא, לא נראה שהדבר יפגע במגעים להרכבת ממשלה של השניים.
אתמול: ההצבעות המנוגדות בוועדה המסדרת
בתוך כך, בישיבת הוועדה המסדרת שהתקיימה אמש החליט הליכוד לא להעלות להצבעה לפטור מחובת הנחה שני חוקים מרכזיים שאותם התכוונה המפלגה לקדם: החוק לבחירה ישירה לראשות הממשלה והחוק לביטול ממשלת החילופים. יו"ר הוועדה מיקי זוהר לא העלה את החוקים מאחר שלא היה רוב לאישור קידומם בהליך מהיר שלא דורש המתנה של 45 יום מרגע הגשת הצעת החוק.
לחוק לבחירה הישירה לראשות הממשלה היו לליכוד 15 אצבעות מתוך 32 בוועדה המסדרת. רע"מ ותקווה חדשה של גדעון סער התנגדו להצעה, שבקידומה הביע תמיכה יו"ר ימינה נפתלי בנט. מנגד, להצעה לביטול ממשלת החילופים גם נציגי ימינה התכוונו להתנגד.
הרוב של הליכוד היה מוטל בספק בוועדה מראש. לאורך היום ניסו בליכוד לשכנע את רע"מ להצטרף למהלך, אולם המאמצים לא נשאו פרי. דקות לפני ההצבעה המתוכננת הודיע עבאס לליכוד שלא יתמוך בחוק. מוקדם יותר אף הודיע לנציגי הליכוד שאין בכוונתו להמליץ לנשיא על אף אחד מהמועמדים ושינהל מו"מ עם מי שיקבל יותר ממליצים.
חברי הוועדה המסדרת אישרו אמש בכל זאת קידום מהיר ופטור מחובת הנחה לשורת הצעות חוק שהביא הליכוד. רוב ההצעות אושרו בתמיכת אנשי תקווה חדשה, אל מול התנגדות של שאר חברי הגוש שרוצה בהחלפת נתניהו - ובהם חברי מרצ, העבודה, כחול לבן, יש עתיד ובהצעות מסוימות גם ישראל ביתנו.
בין הצעות החוק שאושרו להליך מזורז נמנית הצעת החוק לפסילת ראיה שמטרתה למנוע שימוש בראיה שהושגה באופן לא-חוקי, הצעת חוק התובע הכללי שמטרתה הפרדת תפקידי היועץ המשפטי לממשלה, הצעת החוק לביטול ההתנתקות שנוגעת לארבעת היישובים שפונו ביהודה ושומרון ב-2005 ושכניסת ישראלים לשטחם נאסרה, וגם הצעת חוק לפסקת התגברות על בג"ץ והצעה להסדרת ההתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון.
פורסם לראשונה: 08:32, 05.05.21