בהשתוללות הקורונה בהודו אין סימנים לדעיכה, והיום (שבת) דיווחה המדינה על יותר מ-400 אלף נדבקים ביממה אחת – שיא עולמי מחריד. לפי הרשויות ההודיות, בתוך 24 שעות נמנו 401,993 נדבקים חדשים ו-3,525 מתים נוספים מהנגיף, ובכך הגיע מספר הנדבקים הכללי בהודו ליותר מ-18 מיליון ומספר המתים הרשמי ל-211,853. לכול ברור שמסיבות בירוקרטיות גם הנתונים האלה חלקיים בלבד, ושבפועל במדינת הענק הזו, שגודל אוכלוסייתה כ-1.4 מיליארד בני אדם, מספר הנדבקים בנגיף והמתים ממנו גבוה בהרבה. זה 10 ימים רצופים שהודו מדווחת על יותר מ-300 אלף נדבקים חדשים מדי יום.
הודו, נזכיר, מתמודדת זה כשבועיים עם עומס אדיר על מערכת הבריאות שלה: בבתי החולים אוזל שוב ושוב המקום, כך שחולים נאלצים להמתין כשהם שוכבים על מיטות במדרכות ובכבישים בסמוך למוסדות הרפואיים, ולצוותי הרפואה יש מחסור גדול בחמצן, עד שבחלק מבתי החולים נאלצו השבוע להורות למבקשי-טיפול שלא להגיע אליהם אם אין באפשרותם להביא איתם מכל מלא בחמצן מהבית. כמו לאורך כל השבוע, מהודו ממשיכות להגיע תמונות של שריפת גופות במתקני שריפה מאולתרים שהוקמו, בין השאר בפארקים ובמגרשי חניה, אחרי שבמשרפות המסורתיות שבהן נפרדים מהמתים אזל המקום.
גם היום נראו חולי קורונה ויקיריהם הנואשים מגיעים לבתי החולים בבירה ניו דלהי למרות האזהרות ממחסור במיטות אשפוז. אחד החולים, ויג'אי גופטה בן ה-62, שמתקשה לנשום וזקוק בדחיפות לעזרה, נדחה על-ידי בית החולים הפרטי "משפחה קדושה" אחרי שכל 385 המיטות שם נתפסו. בעודם ממתינים איתו מחוץ לבית החולים דנו בני משפחתו וחבריו בשאלה מה לעשות כעת: "אנחנו נמצאים כאן מסביבות שש בבוקר, מחפשים מיטה", סיפר ידידו רג'קומר קהנדלוואל. "לאן נלך?".
מודי מנחם ומתפלל: מה יעלה בגורלו?
בצל העומס האדיר על מערכת הבריאות שלה ממשיכים לפקוד את הודו מחדלי ניהול איומים: 16 חולי קורונה ושני אנשי צוות נספו בשריפה שפרצה אתמול בבית חולים ליד העיר אחמדאבד. התאונה הזו מצטרפת לתאונה איומה מהשבוע שעבר, שבה נהרגו 22 חולי קורונה בבית חולים בעקבות דליפה חמורה ממכל החמצן שהיה אמור להנשים אותם. גם היום, כמו בתחילת השבוע, שלח ראש הממשלה נרנדרה מודי תנחומים למשפחות ההרוגים, ולציוץ שפרסם בטוויטר צירף תמונות שבהן הוא נראה מתפלל במקדש סיקי בניו דלהי.
בהודו הולכת וגוברת בימים האחרונים הביקורת על מודי ועל מנהיגיה האחרים של המדינה, בשל העובדה שבמשך שבועות אפשרו לקיים פסטיבלים המוניים, טקסים דתיים רבי-משתתפים ועצרות פוליטיות גדולות, שבהן השתתפו אפילו הם עצמם, למרות שברקע כבר ניכר כי מספר הנדבקים בנגיף הולך וגדל. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה בסוף השבוע כי צוות מדענים-מייעצים שהוקם על-ידי ממשלת מודי הזהיר את מנהיגי המדינה כבר בתחילת מרץ שזן חדש ומידבק בהרבה של קורונה הולך ומתפשט במדינה, אותו זן שכעת מוכר בעולם בשם "הווריאנט ההודי".
את המידע חשפו לסוכנות חמישה מדענים שהיו חלק מהצוות, ולדבריהם למרות האזהרות הממשלה הפדרלית לא נאותה להטיל הגבלות חריפות כדי לעצור את התפשטות הנגיף, ובמקום זה אפשרה למיליונים להשתתף באירועי הענק. רוב המשתתפים לא עטו בהם מסכות. אסון הקורונה שפוקד כעת את הודו הוא המשבר הקשה ביותר שאיתו התמודד מודי מאז עלייתו לשלטון ב-2014, ובעולם ממתינים לראות איזו השפעה תהיה לכך על עתידו הפוליטי.
אחרי ששורה של מדינות בעולם אסרו בימים האחרונים על מטוסי נוסעים מהודו לנחות בשטחן, בסוף השבוע הטיל גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגבלות על הבאים מהודו: הוא אסר כמעט על כל מי שאיננו אזרח ארה"ב להגיע מהשטח ההודי. הממשלה האוסטרלית, שאסרה נחיתת מטוסי נוסעים מהודו קודם לכן השבוע, הודיעה כי תאסור את כניסתו לאוסטרליה של כל מי ששהה בהודו ב-14 הימים האחרונים, גם אם מדובר באזרח אוסטרלי או בתושב אוסטרלי. היא הזהירה כי מי שיפר את ההוראה – ייקנס ואולי אם יישלח לכלא. מדינות אחרות שהטילו הגבלות על טיסות להודו וממנה אליהן הן בריטניה, גרמניה, איטליה, סינגפור, קנדה וניו זילנד.
כל בני ה-18 זכאים לחיסונים. אבל אין
בהודו מקווים שמבצע החיסונים של המדינה יעזור לעצור את הטרגדיה המתחוללת. עד כה חוסנו בה כ-10% במנה ראשונה, אבל רק כ-1.5% קיבלו את המנה השנייה – זאת אף שהודו היא אחת מיצרניות החיסונים הגדולות בעולם. החל מהיום, 1 במאי, זכאי כל הודי שמלאו לו 18 להתחסן, אבל המחסור בחיסונים והיעדר היכולת הכלכלית של הרוב המוחלט של ההודים להרשות לעצמם טיפול במרפאות פרטיות פירושם שבפועל רק חלק קטן מהאוכלוסייה יזכה להתחסן בקרוב.
כמה ממדינות המחוז שמהן מורכבת הודו כבר הודיעו כי אין להן די מנות חיסון לחסן אפילו את אוכלוסיית בני ה-45 ומעלה, שהייתה זכאית לחיסון עד כה, ואם כן – ודאי שלא יוכלו לחסן את 600 מיליון ההודים שגילם 44-18.
המתכונת שבה מתנהל מבצע החיסונים של הודו צפויה להבליט את חוסר השוויון האדיר בין תושביה: מוסדות הבריאות הממשלתיים מתחרים עם מוסדות פרטיים על חיסונים באותו השוק, ומכיוון שהמוסדות הממשלתיים משלמים פחות על מנות – ליצרניות התרופות משתלם יותר למכור חיסונים למגזר הפרטי, שבו מטופלים רק אזרחים אמידים יחסית. צעירה הודית אחת שכן יש לה אפשרות להשיג את החיסון היא מגה סריבסטבה בת ה-35, והיום, עם פתיחת מבצע החיסונים בפניה, היא מיהרה להגיע לאחת משלוש המרפאות הפרטיות בניו דלהי שמחסנות כעת צעירים. "חצי מהמשפחה שלי נדבקה בקורונה, אז כולם רוצים שנתחסן", סיפרה. "החיסון לא יגן עלינו לחלוטין, אבל הוא יבטיח שגם אם נידבק – נחלים".
לעובדה שהודו סובלת ממחסור בחיסונים עלולות להיות השלכות בינלאומיות, משום שמעבר לחיסונים שהתכוונה לשמור לתושביה שלה – הודו הבטיחה לייצא חיסונים לתוכנית COVAX של האו"ם, המספקת חיסונים למדינות מבודדות ונחשלות שאינן מסוגלות להשיג בעצמן חיסונים. בהודו מייצרים מדי חודש 70 מיליון מנות של החיסון של "אסטרה-זניקה", שכמו זה של "פייזר" מחייב קבלת שתי מנות לצורך פיתוח חסינות מקסימלית.
אחר הצהריים מסרה הודו כי קיבלה 150 אלף מנות של החיסון הרוסי "ספוטניק V" מידי רוסיה, וכי מוסקבה תשלח לה עוד מיליוני מנות.
100 מיליון מחוסנים בארה"ב, דיסנילנד נפתח
עם העלייה במספר הנדבקים בהודו חצה בסוף השבוע מספר הנדבקים בקורונה בעולם מאז תחילת המגפה את הרף של 150 מיליון. קרוב ל-3.2 מיליון בני אדם ברחבי העולם כבר מתו מהנגיף. לא רק הודו תורמת למספר הגדל-במהרה של נדבקים, אלא גם ברזיל, שבה שיעור המתים לנפש הוא כעת אחד הגבוהים בעולם – 189 מתים לכל 100 אלף איש.
אתמול דיווחה ברזיל על עוד 2,600 מתים בתוך יממה, והשבוע היא חצתה את רף 400 אלף המתים מאז תחילת המגפה. ביקורת חריפה נמתחת שם על הנשיא ז'איר בולסונרו, שלאורך המגפה נתפס כמי שמזלזל בה, בין השאר כשכינה את הקורונה "שפעת קטנה" ונאבק בהחלטתם של מנהיגי מדינות המחוז של ברזיל להטיל סגרים. בולסונרו, הנחשב בעיני רבים לאיש ימין קיצוני, המשיך השבוע להגן על התנהלותו מול המגפה ואמר: "לא טעיתי בכלום".
מספר המתים מקורונה בברזיל הוא השני בגובהו בעולם, כשרק ארה"ב מקדימה אותה. בארה"ב חל בשבועות האחרונים שיפור דרמטי במצב הודות למבצע החיסונים שמתקדם בצורה נאה, ואתמול הודיע הבית הלבן ש-100 מיליון מ-330 מיליון תושבי ארה"ב כבר קיבלו את שתי מנות החיסון וזוכים כעת להגנה המרבית שהחיסונים יכולים להעניק. כ-55% מהאוכלוסייה הבוגרת בארה"ב קיבלו לפחות מנה אחת, כך שהם נהנים לפחות מהגנה חלקית.
הודות לשיפור המשמעותי במצב, עוד ועוד ערים ומדינות בארה"ב מסירות הגבלות, ובמהלך שנתפס כצעד סמלי חשוב נפתח בסוף השבוע פארק השעשועים דיסנילנד בקליפורניה – יותר מ-400 ימים אחרי שהמגפה אילצה אותו להיסגר. מבלים עמדו אתמול בתור בכניסה לפארק, חלקם כשלראשם אוזני מיקי מאוס: "זאת התחושה הכי טובה בחיים", העידה מומי יאנג-ווילקינס בת ה-55, שהביאה את ילדיה ליום כיף אחרי תקופה ארוכה של הסתגרות.