בצל מבצע החיסונים המגומגם שלו הודיעו היום (ד') האיחוד האירופי וחברות התרופות כי האיחוד סיכם על רכישת 500 מנות נוספות של חיסונים נגד קורונה – 300 מיליון מחברת מודרנה ו-200 מיליון מהחברות פייזר וביונטק. אלא שבינתיים העברת החיסונים שהובטחו לאיחוד עוד לפני כן ממשיכה להתעכב, ובמדינות קומוניסטיות לשעבר במרכז היבשת, בהן פולין והונגריה, כבר קוראים לבריסל במרומז לבחון את האפשרות לקנות חיסונים מרוסיה וסין.
באיחוד האירופי יש כ-450 מיליון תושבים, ואף שמבצע החיסונים בו יצא לדרך כבר לפני כמעט חודשיים, בכל הקשור לשיעור המחוסנים נמצאות 27 מדינותיו בפיגור גדול מאוד אחרי מדינות כמו בריטניה, ארה"ב וישראל. זאת אף שבשטח האיחוד עצמו, ובפרט בבלגיה, מיוצרים רבים מהחיסונים האלה.
בחודש שעבר הודיעו חברות פייזר ואסטרה-זניקה כי ייאלצו לעכב העברת חלק גדול מהחיסונים שהבטיחו לאיחוד, מה שיאט עוד יותר את מבצע החיסונים בו. על נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ועל הצוות שלה נמתחה ביקורת חריפה ברחבי אירופה, בין השאר אחרי שהתברר כי על חלק מחוזי האספקה עם חברות התרופות חתם האיחוד בשלב מאוחר יחסית של המגפה, מה שהפחית את יכולתו ללחוץ עליהן לעמוד ביעדים.
גם היום נמשכו הבעיות. זמן קצר אחרי ההודעה על רכישת 500 מיליון מנות החיסון הנוספות חשפה סוכנות הידיעות רויטרס כי חברת פייזר טרם העבירה לאיחוד האירופי 10 מיליון מנות שהייתה אמורה להעביר לו כבר בדצמבר, וכי התוצאה היא שהאיחוד נאלץ להסתפק לפי שעה בשני שלישים בלבד מהמנות שהבטיחה לו. בצל העיכובים באספקת המנות מחברות תרופות אחרות נאלצו בשבועות האחרונים שלל מדינות, בהן צרפת, גרמניה וספרד, לבטל תורים לחיסונים ואף לסגור מרכזי חיסון.
אורבן: בבריאות אין פוליטיקה
מנהיגי הונגריה, סלובקיה ופולין קראו היום להנהגת האיחוד שלא להסתמך על יצרניות תרופות מהמערב בלבד, אלא לרכוש ולהעביר ל-27 המדינות החברות בו גם חיסונים של יצרנים אחרים, כל עוד הם אמינים ובטוחים. זהו רמז ברור לחיסונים של רוסיה וסין, שתי מדינות שנחשבות לאיום הגדול ביותר על האיחוד האירופי ושמצויות איתו בסכסוכים מדיניים וצבאיים מתמשכים.
"אין חיסון מזרחי וחיסון מערבי, יש רק חיסון טוב או רע", אמר ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן במסיבת עיתונאים בקראקוב עם עמיתיו הפולני והסלובקי. "לא טוב להיות פוליטי מדי כשזה נוגע לבריאותם של אנשים". מנהיגי פולין וסלובקיה הביעו תמיכה בעמדתו של אורבן: השלושה אמרו כי כל עוד החיסונים המוצעים בטוחים ויעילים – אין מקום לערב שיקולים גיאופוליטיים בהחלטה אם להשתמש בהם.
הונגריה, נזכיר, היא המדינה הראשונה באיחוד האירופי – ועד כה היחידה – שהחלה להשתמש בחיסון הרוסי "ספוטניק V". היא עשתה זאת מבלי להמתין לאישור מסוכנות התרופות האירופית. גם בחיסון של חברת "סינופארם" הסינית היא החלה להשתמש.
פולין והונגריה, יש לציין, הן שתי מדינות שמנהיגיהן מרבים להתעמת עם ראשי האיחוד האירופי. לבריסל יש ביקורת חריפה על הממשלות בוורשה ובבודפשט, משום שהן מקדמות צעדים הנתפסים ככאלה השוחקים את הדמוקרטיה, כגון פגיעה בחופש העיתונות ובעצמאותה של מערכת המשפט.
הווריאנט הבריטי משתלט
החשש העיקרי כרגע באירופה הוא מהתפשטות הווריאנטים. לפי הערכות שם, בקרוב מאוד יהפוך הווריאנט הבריטי לזן הנפוץ ביותר של נגיף הקורונה ביבשת. גרמניה הודיעה שבשבועיים האחרונים גדל שיעורם של נשאי הווריאנט הבריטי בקרב החולים בה מ-6% ל-22%, ובסלובקיה, שבה שיעור התמותה מקורונה ביחס לגודל האוכלוסייה הוא הגבוה בעולם, 74% מהחולים הם נשאי הווריאנט הזה.
נשיאת הנציבות האירופית פון דר ליין הודיעה היום כי הנציבות תזרים עשרות מיליוני אירו לתוכנית שמטרתה לשפר את יכולתו של האיחוד לאתר וריאנטים חדשים של הנגיף ולהחיש את אישורם של חיסונים מותאמים המסוגלים להתמודד איתם. היא מסרה כי הנציבות תקצה לפחות 75 מיליון אירו למאמץ לערוך ריצוף גנומי של נגיפי הקורונה ולפיתוח של בדיקות לאיתור וריאנטים חדשים.
לפי מדענים, הווריאנט הבריטי לא רק מידבק יותר מהזן הרגיל של הקורונה שהתפשט בשנה שעברה אלא גם קטלני יותר, אולם לפי שעה נראה כי החיסונים הקיימים יעילים גם נגדו. הווריאנט הדרום אפריקני, לעומת זאת, מראה סימני עמידות בפני החיסון של "אסטרה-זניקה", ועובדה זו מעוררת דאגה. בנורדריין-וסטפליה, מדינת המחוז המאוכלסת ביותר בגרמניה, הרשויות הביעו בימים האחרונים דאגה מכך שחלק מהתושבים אינם מעוניינים להתחסן בחיסון של "אסטרה-זניקה", ומעדיפים לחכות לחיסון של מודרנה ופייזר.
חודשים אחרי כולם: יפן מתחילה
מי שהחלה את מבצע החיסונים שלה רק היום היא יפן, והיא עושה זאת חודשים אחרי שמדינות עשירות אחרות החלו לחסן את אזרחיהן. מבצע החיסונים יוצא לדרך חמישה חודשים לפני המועד שבו אמורה להיפתח אולימפיאדת טוקיו, שנועדה להיערך ב-2020 ונדחתה לקיץ הקרוב בגלל המגפה. לפי סקרים רוב הציבור היפני מתנגד כעת לקיומו של אירוע הענק במדינה בקיץ הקרוב, אבל ממשלת יפן מתעקשת שתעמוד בהתחייבויותיה ותערוך את האולימפיאדה במועד שנקבע בדרך זו או אחרת.
אף שלאחרונה חלה עלייה במספר הנדבקים ביפן, בסך הכול הצליחה המדינה להימנע מהתפרצויות ענקיות כמו אלה שהיכו במדינות עשירות אחרות בעולם, אבל גורלם של המשחקים האולימפיים ושל מיליארדרי הדולרים הכרוכים בקיומם הופך את מבצע החיסונים היפני לקריטי במיוחד. ממשלת יפן מודעת היטב לעובדה שיריבתה סין, שהצליחה למגר את המגפה בשטחה, תארח בשנה הבאה את אולימפיאדת החורף, ועובדה זו רק מגדילה את רצונם של היפנים לעמוד במשימת האירוח.
מבצע החיסונים היפני התעכב בין השאר משום שממשלת יפן ביקשה מיצרנית התרופות פייזר לערוך קודם לכן ניסויים קליניים גם ביפנים, נוסף על החיסונים שביצעה בקרב תושבי שש מדינות אחרות. זהו חלק מהמאמץ של גורמי הבריאות ביפן להפיג את חששות אזרחיהם, שהאמון שלהם בחיסונים מועט.
העובדה שהמבצע מתחיל רק כעת פירושו שיפן לא תוכל להשיג חסינות עדר בקרב 127 מיליון תושביה לפני פתיחת האולימפיאדה ביולי.