בריטניה החלה היום (ג') במבצע נרחב לחיסון 800 אלף מאזרחיה נגד נגיף הקורונה, והיא הראשונה במערב לעשות זאת. הראשונים להתחסן בממלכה בחיסונים של "פייזר" האמריקנית ו"ביונטק" הגרמנית הם מבוגרים בני 80 ומעלה, עובדי רפואה שנמצאים בסיכון גבוה להיחשף לנגיף ודיירים ועובדים בבתי האבות.
מרגרט קינן, סבתא בת 90 המתגוררת בצפון אירלנד, הייתה האדם הראשון בעולם שקיבל את החיסון של "פייזר" נגד קורונה שלא במסגרת הניסוי. קינן התחסנה בבית החולים המקומי בקובנטרי, מרכז אנגליה, בשעה 06:31 (שעון מקומי) שבוע לפני יום הולדתה ה-91.
"זה כבוד גדול שזכיתי להיות האדם הראשון שחוסן נגד קורונה", אמרה קינן. "זו מתנת יום ההולדת המוקדמת הטובה ביותר שיכולתי לאחל לה, משום שזה אומר שאני סוף סוף אוכל לבלות עם המשפחה והחברים שלי בשנה החדשה, אחרי שהייתי לבד במשך רוב השנה האחרונה".
קינן, או מגי כפי שמכנות אותה חברותיה, הייתה עוזרת בחנות תכשיטים ופרשה לגמלאות רק לפני ארבע שנים. יש לה בת, בן וארבעה נכדים. היא תועדה הבוקר מקבלת את החיסון מהאחות מיי פרסונס, עם מסכה על פניה וחולצת טריקו כחולה. פרסונס אמרה שהחודשים האחרונים היו קשים לכולם, אך כעת היא חשה שיש אור בקצה המנהרה.
גם וויליאם שייקספיר בן ה-81 מווריקשייר היה אחד הראשונים לקבל היום את החיסון. כמו קינן הוא התחסן בבית החולים האוניברסיטאי בקובנטרי, לא הרחק מסטרטפורד על האייבון, העיר שבה נולד המחזאי הנודע שעל שמו הוא נקרא.
ברחבי העולם עוקבים מקרוב אחר מבצע החיסונים בבריטניה, שזכה לכינוי V-Day, תזכורת ל-D-Day, תחילת מבצע הפלישה לנורמנדי והשלב האחרון נגד גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. החיסונים הראשונים הגיעו כבר שלשום לעשרות בתי חולים בממלכה. המטרה היא לחסן בסופו של דבר יותר מ-25 מיליון איש – כ-40% מאוכלוסייתה של בריטניה.
לאחר שיתחסנו הקבוצות שתועדפו ראשונות, מתכננת בריטניה להרחיב את מבצע החיסונים, עם הגדלת אספקת מנות החיסון. התושבים שירצו להתחסן יוכלו לעשות זאת, לפי קבוצות גיל, כאשר תינתן עדיפות למבוגרים.
מניין המתים מקורונה בבריטניה הוא הגבוה ביותר באירופה – יותר מ-61 אלף בני אדם. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון, שחלה בעצמו בקורונה והחלים, מקווה שהמצב ישתפר בעקבות אישור החיסונים של "פייזר" ו"ביונטק" לשימוש, לפני שאושרו על ידי ארה"ב או האיחוד האירופי.
"זה רגע היסטורי", אמר שר הבריאות מאט הנקוק. ראש שירותי הבריאות באנגליה, סימון סטיבנס, אמר כי "יש סיכוי שנסתכל אחורה על היום הזה כנקודת המפנה המכריעה במאבק בקורונה".
בשל בעיות לוגיסטיות, הפצת החיסון של "פייזר" נעשית באיטיות. החיסונים של חברת התרופות האמריקנית חייבים להיות מאוחסנים בקירור בטמפרטורה של מינוס 70 מעלות. במשרד הבריאות הבריטי אמרו שיידרשו כמה שעות בכדי להפשיר כל מנת חיסון לפני שתהיה מוכנה לשימוש. "זה מרתון, לא ספרינט", אמר פרופ' סטיבן פאוויס, מנהל שירות הבריאות הלאומי של בריטניה, על המבצע שצפוי להימשך כמה חודשים.
ארמון בקינגהאם סירב להתייחס לדיווחים ולפיהם המלכה אליזבת בת ה-94 ובעלה הנסיף פיליפ בן ה-99 יהיו בין הראשונים להתחסן כדי לעודד את הציבור שאין סיבה לחשוש. "המטרה שלנו היא להגן על כל אדם באוכלוסייה, וכמובן שגם על הוד מעלתה", אמרה ד"ר ג'ון ריין, מנהלת רשות הבריאות והתרופות של בריטניה, ל-BBC.