מספר הנדבקים מקורונה בהודו הגיע היום ליותר מ-20 מיליון בני אדם מתחילת המגפה – בהם 3.45 מיליון חולים פעילים. ביממה האחרונה דיווחו הרשויות על 357,229 נדבקים ועל 3,449 מתים נוספים מהניף. מומחים העריכו השבוע שמספר הנדבקים בפועל גבוה בהרבה מהנתונים הרשמיים. לפי חלקם, סביר להניח שמספר הנדבקים האמיתי הוא פי 5 עד 10.
המומחים, והאופוזיציה, ממשיכים לקרוא לממשלה הפדרלית של נרנדרה מודי להטיל סגר ארצי - ואומרים שאין מנוס מכך. הממשלה - שסופגת כעת ביקורת אדירה על שאפשרה לקיים אירועים ועצרות פוליטיות בהשתתפות מאות אלפים שלא עטו מסכות – מתנגדת לסגר וחוששת מפגיעה קשה בכלכלה. עם זאת, כמה מדינות מחוז הודיות הטילו הגבלות
מקומיות משלהן.
"הדרך היחידה לעצור עכשיו את התפשטות הקורונה היא סגר מלא, חוסר המעש של הממשלה הורג חפים מפשע", אמר רהול גנדי, מנהיג מפלגת הקונגרס מהאופוזיציה. ד"ר אנתוני פאוצ'י, היועץ הראשי של הבית הלבן במשבר הקורונה, המליץ להטיל סגר כללי בהודו – ולהגביר את הקצב של מבצע החיסונים. "המצב בהודו חמור בצורה יוצאת דופן", אמר.
הסגר הארצי הראשון בהודו, שהוטל במרץ 2020, גרם למשבר הומניטרי בקרב עובדים שמקבלים שכר יומי. לפי הערכות כ-75 מיליון איש ירדו אל מתחת לקו העוני כתוצאה מהסגר.
הממשלה הפדרלית של מודי תולה כעת תקוות רבות במבצע החיסונים שלה, ומאמינה שהרחבת המבצע תסייע לבלימת הגל השני והקטלני שמכה במדינה. כ-1.35 מיליארד תושבים חיים בהודו. עד כה רק 9.5% קיבלו זריקה אחת לפחות של החיסון לקורונה.
למרות שבהודו דווח ביממה האחרונה על 350 אלף נדבקים חדשים - בממשל מנסים לגלות אופטימיות זהירה, מכיוון שבשבוע שעבר כבר הגיע מספר הנדבקים היומי ליותר מ-400 אלף. על רקע האזהרות שהמגפה תמשיך להשתולל בהודו בשבועות הקרובים, יש מי שמקווה ששיאו של הגל חלף. לאב אגרוואל, בכיר במשרד הבריאות, אמר לכתבים: "אם מנתחים את מספר המתים והנדבקים היומי, יש סימנים ראשוניים מאוד של התקדמות בכיוון הנכון. אבל מדובר בסימנים ראשוניים מאוד - צריך להמשיך לנתח אותם".
בעקבות התפשטות הקורונה - בהיקפים חסרי תקדים - הופסקה פעילותה של ליגת הקריקט הפופולרית של הודו. "אלה זמנים קשים, במיוחד בהודו, ובשעה שאנחנו מנסים לעודד ולעשות דברים חיוביים, להשעות כעת את הטורניר זה דבר הכרחי", נמסר בהודעת הליגה.
התקווה האחרונה: בתי חולים עותרים לבית המשפט
בדלהי, שבה חיים כ-20 מיליון איש, מדווחים על 20,000 נדבקים חדשים ביום – אך גם שם ההערכה היא שמספר הנדבקים בפועל גבוה בהרבה. בשבועיים האחרונים סובלת דלהי ממחסור חמור בבלוני חמצן ובמיטות אשפוז. מדלהי, וממקומות אחרים בהודו, מגיעים דיווחים קורעי לב על חולים שנואשים למכונות הנשמה וגוססים מחוץ לבתי החולים.
בשיא הגל השני של המגפה הפך בית משפט בניו דלהי לתקוותם האחרונה של בתי חולים רבים, שסובלים ממחסור בבלוני חמצן – ומתקשים להנשים את חולי הקורונה שמאושפזים במצב קשה. כשגורמי הממשל מתווכחים מי האחראי למחדל, החולים נחנקים למוות.
בית המשפט העליון של דלהי עורך כמעט מדי יום דיונים במתכונת וירטואלית, כדי לשמוע עתירות של בתי חולים שמתמודדים עם עומסים אדירים. העתירות מוגשות בשם הזכות החוקתית להגנה על חיי אדם. בדיונים משתתפים גם גורמים בממשל המקומי ובממשל הפדרלי. עורכי הדין אומרים שההתערבות של בית המשפט מצילה חיים.
בראשון, כמוצא אחרון, פנה בית החולים "סיטראם בהרטיה" בדלהי לבית המשפט: בית החולים היה צריך להנשים 42 חולי קורונה שמאושפזים במצב קשה, ונשאר לו מלאי חמצן שמספיק ל-30 דקות בלבד. השופטים בבית המשפט העליון בדלהי הורו לממשלה המחוזית שם לספק בלוני חמצן בהקדם, והם הגיעו כעבור כמה שעות.