הסוחרים בשוק ברמלה מבולבלים מההנחיות
(צילום: רועי רובינשטיין)

התוהו ובוהו סביב הנחיות הסגר לא הסתיים בכבישים הבוקר (שני), אלא גם בעלי העסקים התקשו להבין למי מותר לפתוח והתלוננו שלא קיבלו הוראות מפורשות מהפקחים. בעל דוכן בשוק רמלה הכריז על החנות שלו כמקום להפגנה אך נעצר לאחר שהספיק לסגור. בעל קיוסק מירושלים זעם על המפגינים ותהה מדוע המשטרה לא אוכפת את התקנות לגביהם.
רוב בעלי הדוכנים לממכר מאכלים ושתייה בשוק ברמלה פתחו את העסקים, אך בעלי חנויות הבגדים והחשמל התקשו להבין את ההנחיות. חלקם פתחו את העסק והתווכחו עם הפקחים שהגיעו למקום, אחרים כלל לא הגיעו לשוק היום והותירו את החנות שלהם סגורה. בהיעדר הנחיות מסודרות מטעם הממשלה, הפקחים העירוניים הסתפקו בינתיים בבקשות לסגור את העסקים ולא חילקו לבעליהם דו"חות.
6 צפייה בגלריה
הבלבול בהנחיות - בעלי דוכנים בשוק רמלה פתחו את הדוכן וכתבו הפגנה
הבלבול בהנחיות - בעלי דוכנים בשוק רמלה פתחו את הדוכן וכתבו הפגנה
מסלאווי: "לא מכרתי. הפגנתי"
(צילום: רועי רובינשטיין)
6 צפייה בגלריה
הבלבול בהנחיות - בעלי דוכנים בשוק רמלה פתחו את הדוכן וכתבו הפגנה
הבלבול בהנחיות - בעלי דוכנים בשוק רמלה פתחו את הדוכן וכתבו הפגנה
הדוכן של מסלאווי ברמלה
(צילום: רועי רובינשטיין)
מי שניסה לפתור את הסוגיה באופן יצירתי הוא יעקב מסלאווי, בעל דוכן בגדים ותיק בשוק. הוא פתח את הדוכן ותלה עליו שלט גדול: "הפגנה". בשיחה עם ynet ניסה להסביר את פשר ההחלטה. ״אני חי בתוך עמי, ראיתי אתמול שבחוף הים בתל אביב שמו שלט 'ביבי תתפטר', 'ביבי לך הביתה' ועשו מסיבה. הבנתי מהתקשורת שברגע שיש הפגנה מותר להיות באותו מקום, אז שמתי שלט 'הפגנה' ומותר לי להיות פה כמו שבחוף הים ובבלפור מותר".
לדבריו, אף אחד לא הסביר לו וליתר בעלי העסקים למי מהם מותר לפתוח את העסק הבוקר: "אף אחד לא הסביר או יידע אותנו מה מותר ומה אסור, יש לנו וואטסאפ של השוק שהפקחים נמצאים בו והם יכלו לשלוח לנו שם את ההוראות אבל הם לא שלחו", אמר מסלאווי. "הבוקר הפקח הראה לי שחנויות בגדים צריכות להיסגר, אבל אני בכלל מפגין. אם מותר להפגין בחוף גם לי מותר להפגין פה".
אחרי שמסלאווי הספיק לסגור את החנות ליום העסקים הזה, שוטרים ופקחים עיכבו אותו לחקירה והוא נקנס על סך 5,000 שקלים. לדבריו, "הם החליטו לעצור אותי ולא משנה מה. אני לא מכרתי היום אני הפגנתי".
מעצרו של מסלאווי בשוק הבוקר

6 צפייה בגלריה
דוח שקיבל בעל דוכן בשוק רמלה
דוח שקיבל בעל דוכן בשוק רמלה
הדו"ח שקיבל מסלאווי
משה שלום, בעל חנות למוצרי יופי וטואלטיקה, התלונן גם הוא על המצב. "בדרך כלל אנחנו חיים עם הפקחים בסימביוזה", אמר. "הם גם מבולבלים מההנחיות, זה היום הראשון של העבודה בסגר. אני מאמין המצב ייפתר בדרך טובה. אני לא הולך להתמרד נגד הממסד ולקבל קנסות. אני עסק חיוני, למשל אני מוכר פה צבע מקצועי. אם המספרות סגורות ואשתו של הפקח צריכה לצבוע אני שולח לך את הצבע הביתה".
ניסים, בעל חנות למסכות ובגדים בשוק, סיפר כי בין אם יפתח ובין אם לא, מספר האנשים שמגיעים לשוק היום מצומצם. "אנשים מפחדים לבוא. אין אנשים, אלו שפתחו הגיעו כי משעמם להם בבית. כל מי שיפתח יפסיד כסף, יביא את הפועלים שלו ויפסיד".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען וכפי שניתן לראות בצילום האירוע ממצלמות הגוף, מדובר בבעל חנות בגדים שפתח את העסק בניגוד לתקנות, סירב להזדהות פעם אחר פעם ולכן עוכב.
"במהלך האכיפה השוטר ביצע את תפקידו ונהג כלפיו באדיבות בעוד בעל המקום התלהם וביקש להיעצר. השוטר נאלץ לעכב אותו לתחנת המשטרה לצורך זיהוי ולאחר שזוהה נרשם לחובתו קנס והוא שוחרר. לא נותר אלא להצטער על מתן במה למי שבאופן מודע ופומבי פועל נגד תקנות הבריאות ופוגע במאמץ הלאומי לבלימת הנגיף".
תיעוד ממצלמת הגוף של המשטרה
(צילום: משטרת ישראל)

שמעון סבג, בעל עסק בירושלים, כועס על עוקפי ההנחיות
(צילום: משה מזרחי, שחר גולדשטיין)

6 צפייה בגלריה
שוק מחנה יהודה בירושלים נפתח בצל הקורונה
שוק מחנה יהודה בירושלים נפתח בצל הקורונה
שוק מחנה יהודה בירושלים. ארכיון
(צילום: אלי מנדלבאום)
בירושלים נשמעו כעסים דומים מצד בעלי העסקים על המפגינים במהלך החג. שמעון סבג, בעל קיוסק בעיר, אמנם סגר את המקום כיוון שהוא חושש לבריאותו אבל זועם על מה שראה אתמול.
"ראיתי חבורה של בחורים צעירים שמפגינה ליד הבית של ראש הממשלה וקצינים הכי בכירים במשטרת ישראל עומדים סביבם ולא אוכפים את החוק", אמר. "אני, שנפלה לי מסיכה מהפנים פעם אחת, נתנו לי דו"ח של 500 שקלים. נראה שזה אכיפה בררנית יותר מדי מה שקורה פה בזמן האחרון.
"2,000 אנשים, אחד על השני בלי חולצות, שריקות, צעקות, אלימות זה לא קורונה?", תהה סבג. "איפה בית המשפט העליון שייתן את הדעת על זה? אבל לה להם מותר לעשות הכול בשם הדמוקרטיה".
6 צפייה בגלריה
ההפגנה בבלפור
ההפגנה בבלפור
ההפגנה בבלפור אמש
(צילום: AFP)
6 צפייה בגלריה
ההפגנה בבלפור
ההפגנה בבלפור
"אלפי צעירים מפגינים ולא נקנסים". סבג
(צילום: חיים גולדיטש)
לדברי סבג, אנשים שפתחו את העסקים והתעלמו מההנחיות שכחו מהר מדי את הדיווחים מאיטליה וספרד בתחילת המגפה: "אני מפחד על החיים שלי. אני לא שוכח שלפני כמה זמן היו אלף הרוגים באיטליה, אלף הרוגים בספרד. כל יום אלף הרוגים, לא כל שבוע או חודש. כל יום אלף הרוגים במדינה אחרת. אני מפחד שזה יגיע לפה".
עם זאת, סבג מבין את בעלי העסקים שפותחים בשל הקושי הכלכלי. "מה יעשו המסכנים האלה? יש להם שכירות של 30 ו-40 אלף שקלים בחודש", אמר. "מה יעשו המסכנים האלה? אם לא בעל הבית יוציא אותם אז הממשלה תוציא אותם, אז המדינה תוציא אותם. מאיפה יביאו כסף?"
אף על פי כן, לדעתו, הממשלה ניהלה את משבר הקורונה בצורה מיטבית: "גם היום אנחנו המדינה הכי טובה בעולם, ואני אומר כאחד שטייל הרבה. המדינה שלנו מנוהלת בצורה הכי טובה שיש אבל יש רק קבוצה של אנשים שמושכת לצד הלא נכון".