אחרי שורת התלבטויות, כיפופי ידיים ועלייה ניכרת בתחלואה זה התחיל: החל מהשעה 14:00 בצהריים (יום ו') הוטל על אזרחי המדינה סגר כללי שצפוי להימשך לפחות שלושה שבועות. בדיוק ביום שבו נרשם שיא במספר חולי הקורונה שנזקקים לתמיכה נשימתית, ערב ראש השנה תשפ"א, נפרסה משטרת התנועה בכוחות מתוגברים בצירים מרכזיים בכבישי הארץ והציבה 38 מחסומים במבצע שנקרא "אחריות מנצחת".
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אמר לאחר שנפרסו המחסומים כי "ברגעים אלה, כשנכנס לתוקפו הסגר ואנו מתכנסים בבתינו, עשרות אלפי שוטרים ושוטרות פרוסים ברחבי הארץ, עבורנו. כדי לדאוג לביטחון האישי שלנו, לבריאותנו".
הנשיא הוסיף כי שוחח עם ממלא-מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, "שממלא את התפקיד כבר תקופה ארוכה כל כך ללא תואר רשמי אך בכל הכוח, המקצועיות והנחישות הנלווים לניסיונו ולתבונתו. הודיתי לו ודרכו לכל שוטרי ישראל על פעילותם המסורה והנחושה למעננו. תודה לכם השוטרים והשוטרות, חג שמח ושנה טובה".
ברחבי ירושלים לא נרשמה תכונה יוצאת דופן. נדמה כי ההכנות לסגר הובילו רבים מתושבי הבירה להצטייד לקראת ההגבלות וערב החג מבעוד מועד. קופות שתוגברו בעובדים על מנת לעמוד בלחץ אפשרי נותרו מיותמות מקונים.
שלמה אליפור, שהגיע לסופר בשכונת תלפיות, סיפר: "לא נלחצנו מהסגר, פשוט עשינו את הקניות מוקדם יותר השבוע ובאנו היום להשלמות אחרונות לערב החג. כנראה כולם חשבו שיהיה עומס בסוף השבוע ולכן בחרו לעשות את הקניות מוקדם יותר. אני חושב שכאן בירושלים אנשים ישמרו על ההנחיות ויישארו בבתים אלא אם כן יהיו חייבים לצאת".
יוסי חמו, תושב ירושלים שאף הוא הגיע לסופר בתלפיות, אמר: "השנה הכול השתנה, הכול מאוד מוזר, אין אנשים בכלל. אני שמח שזה המצב כי ככה הקניות ילכו יותר מהר. זה גם ערב חג וגם לפני הסגר ואין פה פיצוץ של אנשים, כנראה שאנשים עשו בשכל והגיעו לקניות כבר בתחילת השבוע".
איתמר לוי העיד כי הוא מתכוון לחגוג עם הוריו ערב ראש השנה. "הייתי בטוח שיהיה פה טירוף, אבל אין כמעט אנשים. כנראה שבגלל המצב עם הקורונה אנשים מעדיפים לעשות משלוחים ולא להגיע פיזית לסופר".
מוחמד וג'מיל, קצבים בסופר רמי לוי בגבעת שאול, סיפרו: "באנו היום אחרי כמה ימי עבודה עמוסים מאוד, חשבנו שהיום יהיה השיא והופתענו לגלות שכמעט אין אנשים. הסופר ריק, אנשים בטח רוצים תירוץ לקראת הסגר שיהיה למה לצאת כי לצאת לעשות קניות מותר". גם בסופר הזה המון סחורה נותרה ללא דרישה.
באשקלון נרשמה תנועה ערה במרכזי הקניות, אבל לא יוצאת דופן בהתייחס לערב ראש השנה בשנים קודמות. רונן שרביט, תושב העיר, הגיע לפני כניסת הסגר לסניף רמי לוי. "לצערנו אנחנו עושים את ארוחת החג בבית. מצד שני, לא לצערנו, לא צריך להחליט אם עושים את ערב החג אצל ההורים שלי או אצל חמותי".
רונן הצטייד במנגל קטן שמתאים גם לשימוש במרפסת בבית ומתאים לבילוי עם אשתו וארבעת ילדיהם. "אני אפנק קצת את הילדים, נעשה להם קצת 'על האש'. זה טוב להיות עם המשפחה והילדים". כמו אחרים, גם רונן בחר להקדים את הקניות לחג: "כבר שלשום התחלנו והיום עשינו השלמות. קנינו יותר בשר גם בגלל החג וגם בגלל הסגר. בפעם הקודמת פחדנו שלא נוכל לצאת מהבית, עכשיו זה השתנה".
סיגלית אבן חיים, סגנית מנהלת סניף רמי לוי בעיר, סיפרה כי היא מותשת מהימים האחרונים. הבוקר, כך היא אומרת, היה מעט יותר שקט. "ברגע שהודיעו על סגר היה קצת לחץ, אבל עכשיו זה התמתן ויש את הפינישים האחרונים. הבאנו תגבור ועבדנו בכל המרץ".
רומי סלוצקי, אם לארבעה בנים מקיבוץ כרמיה, סיפרה כי תבלה את החג בחיק המשפחה הגרעינית. "אנחנו מנסים לארגן לו"ז בבית, למזלנו בקיבוץ יש מרחב של דשא וככה אפשר לנשום. הסגר הראשון היה מלחיץ אבל עכשיו אני יותר רגועה. קניתי מפות לחג ועבודות יצירה שיהיה משהו לילדים".
שמעון בוחבוט מכפר יונה בחר לבלות עם הנכדים והילדים לפני הסגר. הבוקר הוא עשה קניות במתחם ליד אשקלון. "קניתי קצת מתנות לילדים ולנכדים, זה לא משהו מיוחד. אנחנו רגועים וקונים רק מה שצריך, לא משתוללים. אין לחץ, קונים רגיל, הכול בסדר, עם ישראל חי ובועט".
מרכזי הקניות של היישוב ירכא רגילים להיות עמוסים מאוד בתקופות של חגים, אולם לפני שמוטל סגר בכל המדינה - העומס הבוקר היה כבד אף יותר. כבר בשעה מוקדמת היה קשה למצוא חניה באזור במרכזי הקניות הגדולים. בירכא שעד לאחרונה התאושש ממכה כלכלית לא קטנה בעקבות ההכרזה עליו כיישוב "אדום"', דואגים ליישם את כל ההנחיות.
בין אלפי הקונים פגשנו את כרמן שחושבת דווקא כי הסגר מוצדק. "לא ייתכן שמדינה מתקדמת כמו ישראל, עם רפואה מתקדמת, מגיעה למקום הראשון בעולם בתחלואה. הסגר הזה למשך שלושה שבועות ואפילו חודש מוצדק, לא יקרה כלום אם נוותר על חתונה, על מסיבה או על יום הולדת".
גם אריה ואלונה שוסטימוב הגיעו לירכא לקניות אחרונות לפני הסגר. "סגר שני עם הילדים לא פשוט, אבל עברנו את פסח אז נעבור גם את זה. אנחנו נהיה בחג רק המשפחה הגרעינית וזהו, באנו לכאן כדי לעשות קניות ולהתאוורר קצת לפני החג".
"אגיע לפה עוד כמה פעמים בזמן הסגר"
בסניף רמי לוי בנתניה לא חזרו הבוקר המראות של נהירה המונית כפי שאירע בסגר הקודם בפסח. מדפי נייר הטואלט היו מלאים יחסית וגם ביצים וחלב אפשר היה לרכוש בלי שום בעיה. שוער העבר אבי איבגי סיפר כי הגיע לסניף הקרוב לביתו, אך הוא אינו מתכוון לקנות יותר ממה שתכנן. "זה פחות מקילומטר מהבית שלי, אז אני מאמין שאגיע לפה עוד כמה פעמים בזמן הסגר", סיפר איבגי.
הוא הוסיף: "לכל דבר מתרגלים, גם למגפה הזאת לצערי הרב התרגלנו. צריך לדעת להתמודד עם המצב הקיים, ואני חושב שאנשים נכנסו לפרופורציות. זה לא הטירוף שהיה בהתחלה, תמיד כשמשהו חדש קורה זה נראה כאילו העולם התהפך, אבל לא".
אליס, תושבת העיר שנכנסה לסניף ויקטורי, סיפרה: "הסגר לא מפחיד אותי, אני עובדת חיונית אבל כל הסגר הזה והקורונה נראים לי הזיה. אנשים חולים לא יודעים שהם חולים, ולפי דעתי משהו פה לא תקין. לפי דעתי בסוף 80% מהתושבים יחלו בקורונה ולא יקרה כלום. צריך לפתוח את הכול ולהישמר כמה שיותר, להפסיק לשגע את כל העולם".
במקביל, תנועת "הדגלים השחורים" ארגנה הבוקר מיצג בכיכר רבין שבו נטען כי הסגר נכפה על אזרחי המדינה בגלל ראש הממשלה בנימין נתניהו. "הקורונה היא לא הבעיה בישראל- אלא ניהול כושל של נאשם בפלילים בתפקיד ראש הממשלה שעסוק מבוקר עד ערב במשפטו, הטבות מס ומטוסים פרטיים", אמרו בתנועה. "ישראל היא המדינה הראשונה שנכנסת לסגר שני, היא גם היחידה בעולם שמנהיג אותה נאשם בפלילים".
משטרת התנועה התפרסה כאמור בכוחות מתוגברים ברחבי הארץ כדי להתמודד מול אלה שמבקשים להפר את הנחיות הסגר הכללי. המשטרה אף פרסמה את מפת המחסומים שהוצבו בכבישים הראשיים המובילים לערים, אולם נמסר כי ייתכנו שינויים במיקומם לפי הצורך.
7,000 שוטרים וחיילים נערכו בסך הכול לתת מענה בצירים ברחבי הארץ לקראת הסגר. במשטרה הדגישו כי לא מדובר במאבק מול הציבור אל נגד הנגיף וכי הם מודעים לעובדה שרבים ינסו לנוע ממקום למקום ערב החג: "יהיה הרבה שיקול דעת והרבה הסברה ואיפה שצריך תהיה גם נחישות", אמרו במשטרה.
את עיקר המאמצים יפנו במשטרה כדי לפזר התקהלויות, אולם גם מול בודדים נערכים לתת מענה. "אנחנו מבינים שאם מישהו רוצה לרמות אפשר לעשות את זה", אמרו במשטרה. "אפשר לצאת לפני ולחזור אחרי וכל ההתחכמויות. אבל חשוב לאנשים להבין לשמור על ההנחיות - לא כי הם מפחדים ממשטרת ישראל אלא כי הנגיף הוא זה שמפחיד". ממלא-מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, יעקוב מקרוב אחר היערכות הכוחות".
בשבוע האחרון רשמה המשטרה 8,935 דו"חות בגין התקהלויות ואירועים המוניים בניגוד לתקנות, הפרת חובת הבידוד וחובת עטיית מסכה במרחב הציבורי וכן בעקבות פעילות בתי עסק בניגוד לתקנות. כמו כן נערכו 132 שימועים שבסיומם נסגרו 29 בתי עסק שהפרו את התקנות.
במקביל, בשבוע החולף נבדקו על ידי המשטרה 6,383 חולים מאומתים, כ-10,700 חייבי בידוד וכן יותר מ-2,319 אוטובוסים ורכבות. בביקורות אלו נרשמו 208 דו"חות בגין הפרות בידוד, מתוכם 37 ביממה החולפת.
שר הביטחון בני גנץ קיים הבוקר הערכת מצב במפקדת אלון של פיקוד העורף לקראת כניסת הסגר. גנץ אישר את תוכניות הפיקוד לפריסת הכוחות בערים, בדגש על שינוי אופן התפעול של מערך הבדיקות שיתמקד ב-30 יישובים ויעבוד תחת מדיניות של הפניות מקופות החולים או מחקירות אפידמיולוגיות.
השר גנץ קיבל עדכון על אודות הרחבת מאמצי קטיעת שרשרת ההדבקה שלפי התוכניות צפויים לגדול כבר בשבוע הקרוב. במקביל עודכן גנץ בפינוי המואץ למלוניות הקורונה בשבועת הקרובים על רקע הסגר, תקופת החגים והחזרה הצפויה של חסידים מאומן שבאוקראינה.
הגבלות הסגר
לפי התקנות שאושרו, מהיום ב-14:00 בצהריים ועד 1 באוקטובר לפחות יחולו הגבלות על יציאה מהבית. נאסר על אדם לשהות במקום שאינו מקום מגוריו, למעט הצטיידות במוצרים חיוניים, תרופות, מוצרי היגיינה, אופטיקה, מוצרים לתחזוקת הבית, תקשורת ומוצרים רפואיים וקבלת שירותים חיוניים.
יציאה מהבית תתאפשר למרחק של עד קילומטר ממקום המגורים. במסגרת זו ניתן לשהות בפארקים וגני שעשועים המצויים בטווח קילומטר מהבית. כמו כן מותרת שהייה בחופי הים לטובת פעילות ספורטיבית בלבד ובמסגרת טווח הקילומטר. מותרת יציאה ממקום המגורים לפעילות ספורט של יחיד או עם אנשים המתגוררים באותו מקום שלא באמצעות כלי רכב ממונע.
עוד יותרו יציאה של אדם עם מוגבלות למרחק של יותר מקילומטר עם מלווה אחד שלא באמצעות כלי רכב ממונע, סיוע לאדם שיש לו קושי או מצוקה שדורשת סיוע, קבלת טיפול רפואי, יציאה לפעילות של מסגרת חינוך מיוחד או נוער בסיכון, יציאה למסגרות רווחה, טבילת אישה במקווה, תרומת דם, השתתפות בברית או בהלוויה, יציאה של בני משפחה מקרבה ראשונה לאזכרה לחללי מלחמת יום הכיפורים, חזן שקיבל אישור להשתתפות בתפילות בימים הנוראים, יציאה לטובת הליך משפטי ויציאה לטובת טיסה לחו"ל עד שמונה שעות ממועד הטיסה.
לאורך תקופת הסגר יחולו בכל המדינה מגבלות התקהלות של צבע "אדום" לפי תוכנית הרמזור. מגבלות אלו קובעות כי בכל מקרה לא ניתן להתקהל יותר מ-10 אנשים בתוך מבנה ולא יותר מ-20 אנשים בשטח פתוח.
הגבלות ההתקהלות יחולו בכל מקום שבו מותרת שהייה במסגרת מגבלת הקילומטר מהבית, וכן במסגרת מקומות העבודה. ככלל, יש להימנע ככל הניתן מהתקהלויות. בכל התקהלות שמתקיימת יש להקפיד על מרחק של שני מטרים מאנשים אחרים, עטיית מסכה ושטיפת ידיים בסבון ומים.
בנוגע לתפילות נקבע כי הגבלות ההתקהלות מאפשרות לקיים בתקופת הסגר עם מספר של עד 20 מתפללים במקום פתוח ועד 10 במקום סגור. נסיעה ברכב פרטי מותרת עד שלושה אנשים כולל הנהג ואוטובוסים יפעלו עד 50% תפוסה. בזמן הסגר מערכת החינוך תהיה סגורה, פרט לחינוך המיוחד.
במבנים של משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות והמועצות הדתיות תוגבל השהייה במשרדים ל-50% ממצבת העובדים. במגזר הפרטי יפעלו מקומות העבודה לפי מגבלות התו הסגול. לאורך כל ימי הסגר לא יפעלו מקומות המסחר, התרבות, הבילוי, הפנאי ותיירות הפנים. מסעדות יוכלו להפעיל שירות משלוחים.
לפי נתוני משרד הבריאות המעודכנים, ביממה החולפת אובחנו עוד 5,238 נדבקים חדשים בנגיף הקורונה. מספר החולים המונשמים הגיע לשיא של 153, לאחר שעלה ב-10 מאז חצות.
מפרוץ המגפה אובחנו בארץ 176,933 חולים, ו-1,169 חולים נפטרו. 577 חולים מאושפזים במצב קשה. בימים שני עד חמישי אובחנו בישראל 20,117 נדבקים חדשים.
פורסם לראשונה: 12:58, 18.09.20