הרשויות בסין השתלטו היום (ב') על שטח הקונסוליה האמריקנית בעיר צ'נגדו שבדרום-מערב סין. בייג'ינג הורתה לוושינגטון לפנות את המתקן כנקמה על סגירת הקונסוליה שלה בשבוע שעבר ביוסטון, טקסס.
מדובר בהסלמה נוספת במתיחות בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, שהחלה כאשר עובדים בקונסוליה הסינית ביוסטון נראו שורפים מסמכים על גג המבנה. כמה שעות לאחר מכן הורתה ארה"ב לסינים לעזוב את המתקן.
ממחלקת המדינה האמריקנית נמסר כי "אנו מאוכזבים מהחלטת המפלגה הקומוניסטית הסינית. נשתדל להמשיך להגיע אל האנשים באזור חשוב זה באמצעות הקונסוליות האחרות שלנו בסין".
היום הסירה המשטרה את המחסומים שהגבילו את הגישה לקונסוליה בצ'נגדו, ועשרות עוברי אורח עצרו לצלם תמונות וסרטונים. איש אחד עמד מעבר לרחוב והשמיע את ההמנון הלאומי הסיני בטלפון הנייד שלו.
סדין אפור הונח על לוחית סמוך לכניסה וכיסה את הכיתוב באותיות הגדולות: "הקונסוליה הכללית של ארה"ב". הדגל האמריקני שהתנוסס בקונסוליה הוסר.
שגרירות ארה"ב פרסמה סרטון בסינית בחשבון הטוויטר שלה: "הקונסוליה של ארה"ב בצ'נגדו מקדמת בגאווה את ההבנה ההדדית בין אמריקנים לאנשים בסצ'ואן, צ'ונגצ'ינג, גוויג'ואו, יונאן וטיבט מאז 1985. נתגעגע לנצח", נאמר בסרטון.
הקונסוליה בצ'נגדו נפתחה בשנת 1985 והועסקו בה כמעט 200 עובדים, כולל כ-150 עובדים שכירים מקומיים. לא ברור כמה עובדים היו בקונסוליה שנסגרה אתמול, לאחר שדיפלומטים אמריקנים פונו מסין בגלל מגפת הקורונה.
בחודשים האחרונים הגיעו היחסים בין ארה"ב לסין לשפל של עשרות שנים, בין השאר בשל מגפת הקורונה שיצאה מסין אל העולם והפילה מספר שיא של חללים בארה"ב; דיכוי ההפגנות למען הדמוקרטיה בהונג קונג; עיבוי הכוחות של סין בים סין הדרומי; וכליאתם של מאות אלפי מוסלמים אויגורים במחנות מעצר ומחנות ל"חינוך מחדש" בסין.
בשבועות האחרונים, בצל מצבו העגום בסקרים, מרבה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לתקוף את סין. לפי דיווחים בארה"ב החרפת הטון הדרמטית של הממשל נגד בייג'ינג נובעת מהחלטה מושכלת שהתקבלה בקמפיין של טראמפ להפוך את היחסים עם סין לנושא מרכזי בקמפיין בחודשים שנותרו עד לבחירות לנשיאות בנובמבר.