מאות בני אדם נפצעו ולפחות אדם אחד נהרג במהומות שפרצו הלילה (בין שני לשלישי) בקירגיזסטן, במחאה על תוצאות הבחירות לפרלמנט וטענות לאי-סדרים רבים בהליך ההצבעה – שבה ניצחו מפלגות המקורבות לנשיא סורונבאי ג'נבקוב. בעקבות המחאה הנרחבת הסכימו השלטונות לבטל את תוצאות הבחירות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המפגינים שהתעמתו עם כוחות הביטחון הצליחו לפרוץ לבניין הפרלמנט ולמוסדות שלטון נוספים בבירה בישקק, והצליחו אף לשחרר את הנשיא הקודם, אלמאזבק אטמבייב. אטמבייב נידון השנה למאסר ממושך באשמת עבירות שחיתות. הוא היה זה שסייע לנשיא הנוכחי ג'נבקוב, שהיה בעבר בן חסותו, לרשת אותו ולעלות לשלטון ב-2017 – אך מאז יחסיהם עלו על שרטון.
ג'נבקוב עצמו קרא הבוקר למפגינים נגדו להפסיק את המחאה, ומסר שהורה לכוחות הביטחון שלא לפתוח לעברם באש. הוא הביע נכונות לאפשר את ביטול תוצאות הבחירות ועריכתן מחדש, ולפי דיווחים במדינה בהמשך הודיעה ועדת הבחירות המרכזית על ביטול התוצאות. מנגד, הנשיא תקף את התנהגות המפגינים ואמר שמדובר בניסיון לתפוס את השלטון בכוח. הודעתו הגיעה לאחר שהמחאה התפשטה מהבירה לערים נוספות בקירגיזסטן.
המהומות בבישקק פרצו לאחר שאמש התברר כי בבחירות מפלגות אופוזיציה רבות לא עברו את שיעור ההצבעה הנדרש כדי להיכנס לפרלמנט, שעומד על 7%. לפי רשת BBC, מתוך 16 מפלגות שהתמודדו בבחירות רק ארבע עברו את אחוז החסימה – שלוש מתוכן מקורבות לנשיא ג'נבקוב.
לאחר פרסום התוצאות הללו דרשו במשותף 12 מפלגות מהאופוזיציה לבטל את התוצאות ולקיים בחירות חוזרות, וטענו לאי-סדרים חמורים בהליך ההצבעה. "כולנו ראינו רמה אמיתית של היעדר החוק בקמפיין הבחירות וביום הבחירות", מסרו. המפלגות טענו בין היתר שעל הבוחרים הופעל לחץ לתמוך במפלגות מסוימות וחלקם אף הופחדו או קיבלו שוחד.
"דיברנו עם כל מפלגות האופוזיציה והחלטנו ליצור קואליציה משותפת", אמרה קלרה סורוקולבה, מנהיגת מפלגת הרפורמה. היא מסרה כי כלל מפלגות האופוזיציה דורשות מוועדת הבחירות המרכזית לקיים בחירות חוזרות בתוך חודש.
בממשלה אמרו כי במהומות בבירה נפצעו כמעט 600 בני אדם ונהרג אדם אחד. המשטרה בבישקק הצליחה אמש לפזר את אלפי המפגינים שיצאו לרחובות, אך בהמשך הם חזרו לכיכר המרכזית בעיר ופרצו למבנה שמכונה בקירגיזסטן "הבית הלבן", ובו שוכנים הפרלמנט ומשכן הנשיא.
סרטונים שהופצו ברשתות החברתיות הראו את המפגינים מטפסים על הגדרות מסביב למתחם. אחרים הצליחו לפתוח את השער הראשי שלו. לפי BBC הצילומים מראים גם את המפגינים בתוך משרדו של הנשיא ג'נבקוב, שממנו הם זרקו החוצה ניירות ומסמכים. במבנה פרצה שריפה שכובתה במהירות.
המפגינים פרצו למבני שלטון נוספים בבישקק, ובהם מטה הוועדה הארצית לביטחון לאומי, משם הם שחררו כאמור את הנשיא לשעבר אלמאזבק אטמבייב. הם השתלטו גם על משרדי ראש עיריית בישקק ומינו מפקדים מטעמם לשירותי הביטחון הלאומיים והתביעה הכללית.
לא ברור כמה כוח יש לאותם פעילי אופוזיציה שמונו מטעם עצמם לתפקידים ממשלתיים, אך סימן להתרופפות האחיזה של הנשיא ג'נבקוב בשלטונו הגיע הבוקר כאשר דובר משרד הפנים הודיע כי קורסן אסאנוב, פוליטיקאי מהאופוזיציה ובכיר לשעבר בשירותי הביטחון, מונה לשר הפנים בפועל. הדובר ציין כי שר הפנים המכהן שכעת לכאורה הוחלף, קשאר ג'ונושאלייב, לא הגיע הבוקר לעבודה.
בלשכתו של הנשיא גנבקוב ניסו להבהיר שהנשיא עדיין אוחז בשלטון, ומסרו כי הוא "שולט במצב ומביע אמון שהכוחות הפוליטיים יציבו את האינטרסים של המדינה מעל האינטרסים שלהם עצמם".
הבוקר דיווחה התקשורת המקומית במדינה על עצרות פוליטיות בכמה ערים נוספות, כאשר תומכיו של ג'נבקוב מתאספים בעיר הדרומית אוש, העיר השנייה בגודלה במדינה. בעצרת שם קרא אחיו של הנשיא לשמור על אחדות ועל סדר.
במדינה המרכז אסייתית מתגוררים כ-6.5 מיליון תושבים והיא נחשבת מקורבת מאוד לרוסיה. יש לה היסטוריה ארוכה של אי-יציבות פוליטית, וב-15 השנים האחרונות שני נשיאים הופלו בה בהפיכות.
פורסם לראשונה: 09:30, 06.10.20