באנגליה יצאה היום (ו') לדרך רשמית פסגת ה-G7 – ועידת שבע הכלכלות הדמוקרטיות הגדולות בעולם – שהיא האירוע הדיפלומטי הגדול ביותר המפגיש מנהיגים רמי דרג זה עם זה מאז פרוץ מגפת הקורונה. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שארצו מארחת את הוועידה, בירך את ששת מנהיגי המדינות שהגיעו לכינוס – מארה"ב, קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה ויפן – והשיק איתם מרפקים כחלופה ללחיצות ידיים, עדיין תחת הנחיות הקורונה.
המשך ההתמודדות עם הנגיף צפוי לעמוד בראש סדר היום של הוועידה, ובמהלכה צפויים מנהיגי ה-G7 להתחייב לתרום יחדיו לפחות מיליארד חיסונים נגד קורונה למדינות המתקשות להשיג חיסונים שכאלה. כבר אתמול, בפגישה בין ג'ונסון לבין נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, הבטיח ביידן שוושינגטון תעביר 500 מיליון חיסונים, וג'ונסון הבטיח עוד 100 אלף. צרפת וגרמניה מתכוונות לתרום כל אחת כ-30 מיליון מנות.
המנהיגים מקווים לנצל את הוועידה כדי להמריץ את הכלכלה העולמית ולאותת שהעולם צועד בדרך חזרה לשגרה, אחרי שנה וחצי של מאבק בנגיף. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הצהירה בפתח הוועידה כי היא מקווה שהכינוס יראה לעולם ש"אנחנו לא חושבים רק על עצמנו", ונשיא צרפת עמנואל מקרון בירך על תרומת החיסונים האמריקנית והצהיר שאירופה צריכה לפעול באותה הדרך.
חשיבות גדולה במיוחד נודעה לוועידה גם משום שהיא פותחת את מסעו הדיפלומטי הראשון של נשיא ארה"ב ביידן מעבר לים מאז כניסתו לבית הלבן לפני כחמישה חודשים. ימי ממשלו של דונלד טראמפ, שהנהיג את מדיניות "אמריקה תחילה", התאפיינו במתיחות בין מנהיגי היבשת לוושינגטון, וטראמפ ניהל כמה עימותים דיפלומטיים וכלכליים עם בעלות ברית מסורתיות של ארה"ב באירופה. ביידן הבטיח שתחת הנהגתו יחוזקו בריתות מסורתיות שכאלה, וכבר אתמול, בפגישה איתו, הכריז ראש הממשלה הבריטי ג'ונסון כי הגעת ביידן היא משב רוח רענן.
פגישתם של ביידן וג'ונסון הייתה מחויכת למדי, והם הרבו להדגיש את השותפות הבלתי ניתנת לערעור בין מדינותיהם, אולם בפני השניים עדיין מונחות מחלוקות שעליהם לנסות ללבן: ביידן ידוע בין השאר כמתנגד חריף של פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי (הברקזיט) – מהלך שג'ונסון תמך בו נחרצות – והנשיא האמריקני גם הביע דאגה מכוונותיה של בריטניה לגבי עתידה של צפון אירלנד, סוגיה שמעוררת בימים אלה מתיחות בין לונדון לאיחוד. ג'ונסון ביקש אתמול להמעיט בהשפעת המחלוקות עם וושינגטון בעניין זה, ואמר שארה"ב, בריטניה והאיחוד מתנהלים ב"הרמוניה מוחלטת" בחיפוש אחר פתרון לסוגיה.
ביידן כבר חושב על פוטין
הוועידה בקרביס ביי שבדרום-מערב אנגליה נפתחה היום בתמונה הקבוצתית של שבעת המנהיגים, שצולמה תחת שמיים אפורים. בהמשך ייפגשו המנהיגים עם המלכה אליזבת השנייה ועם בכירים אחרים במשפחת המלוכה.
היום צפויים ראשי ה-G7 לאמץ באופן רשמי את ההחלטה על קביעת רף מינימלי של מס תאגידים עולמי – 15% – בעקבות הסכם ברוח זו שגיבשו שרי האוצר שלהם לפני כשבוע. קביעת המינימום נועדה למנוע מחברות למצוא מקלטי מס ולהשתמש בכלים אחרים כדי לחמוק מתשלום מסים, ואישור המהלך ייחשב ניצחון לממשל ביידן, שהציע לקבוע רף מינימלי כזה, בין השאר כדי לממן מיזמי תשתיות.
המנהיגים צפויים להקדיש דיונים גם לסוגיית האקלים, ומאות מפגינים התאספו כבר היום בזירת הכינוס כדי להפגין בקריאה להם לפעול ביתר שאת כדי להגן על הסביבה. כמה מהמפגינים השיטו מול החוף בובות מתנפחות בדמותם של ביידן וג'ונסון. כינוס ה-G7 מרכז סביבו שלל פעולות מחאה נוספות, וגם ארגונים פלסטיניים מתכוונים לקיים מחר הפגנת אלפים נגד ישראל במקביל לוועידה, הפעם ליד מעונו הרשמי של ראש ממשלת בריטניה ברחוב דאונינג בלונדון. הם מתכוונים לדרוש ממנהיגי ה-G7 "לשים קץ לפשעי המלחמה של ישראל".
אתמול גנבה את ההצגה, במידה רבה, רעייתו הדומיננטית של נשיא ארה"ב, ג'יל ביידן: הגברת הראשונה טיילה ביומה הראשון בבריטניה כשהיא לובשת ז'קט שמילה אחת רקומה על גבו באותיות גדולות – LOVE ("אהבה"). כשנשאלה על הסיבה לכך השיבה: "ובכן, אני חושב שאנחנו מביאים אהבה מאמריקה. זו ועידה עולמית, ואנחנו מנסים להביא אחדות ברחבי העולם". אוהדיו של ביידן בארה"ב ובאירופה ראו גם במעשה הזה סמל לשינוי קו ברור מימיו של ממשל טראמפ: רבים השוו את הכיתוב על חולצתה של ג'יל ביידן לכיתוב שהופיע על חולצת הגברת הראשונה מלניה טראמפ כשזו ביקרה ב-2018 במתקן שבו הוחזקו ילדי מהגרים בטקסס. על החולצה ההיא הופיע הכיתוב "ממש לא אכפת לי, ולכם?", והכיתוב עורר סערה.
ועידת ה-G7 היא גם הופעתה הרשמית הראשונה בזירה הבינלאומית של קארי סימונדס, רעייתו הטרייה של רה"מ הבריטי ג'ונסון ואם בנו. היא נישאה לו באופן רשמי – בטקס סודי – רק לפני שבועיים. לשכתו של ג'ונסון בן ה-56 פרסמה בסוף השבוע תמונה שבה נראית סימונדס בת ה-33 אוחזת את התינוק ווילפרד וצועדת על החוף עם ג'יל ביידן. מלבד הטיול על קו המים עם סימונדס, ביידן הצטרפה גם לדוכסית קייט, רעייתו של הנסיך וויליאם, והשתיים ביקרו ילדים והאכילו איתם ארנבים.
ועידת ה-G7 תימשך שלושה ימים, ואחריה, ביום שני, יגיע ביידן עם המשלחת שלו לבריסל, לפסגת נאט"ו. לאחר מכן, ביום רביעי, יקיים את פגישתו הראשונה כנשיא עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הפגישה תיערך כשברקע המתיחות העמוקה בין וושינגטון למוסקבה בשורה של סוגיות, בהן מתקפות הסייבר הרוסיות על ארה"ב, הניסיון הרוסי להתערב בבחירות האמריקניות, איומיו של הקרמלין על אוקראינה, הסיוע הרוסי לבשאר אסד בסוריה – וכליאתו של מנהיג האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני. שלשום, מעט אחרי הגיעו לבריטניה לקראת ועידת ה-G7, נאם ביידן לפני חיילים אמריקנים המוצבים בממלכה, ושלח אזהרה פומבית לפוטין: "אני נפגש עם פוטין כדי ליידע אותו במה שאני רוצה שהוא יידע", אמר, והחיילים הריעו לו.