החוקרת הבריטית-אוסטרלית ד"ר קיילי מור-גילברט, שישבה שנתיים בכלא האיראני בגין ריגול ושוחררה בסוף השנה שעברה במסגרת עסקה סיבובית שבה לפי דיווחים זרים הייתה מעורבת גם ישראל, סיפרה בריאיון ראשון לתקשורת האוסטרלית כי במהלך שהותה הכפויה באיראן הוחזקה בבידוד למשך שבעה חודשים, עברה התעללות נפשית וגם שקלה להתאבד.
סרטון תעמולה של איראן נגד מור-גילברט לפני שחרורה מהכלא

5 צפייה בגלריה
קיילי מור גילברט אוסטרלית בריטית עצורה ב איראן אוסטרליה
קיילי מור גילברט אוסטרלית בריטית עצורה ב איראן אוסטרליה
ד"ר מור-גילברט. "אמרתי לעצמי 'אין לי מה להפסיד'"
(צילום: AFP)
בריאיון ל"סקיי ניוז אוסטרליה" סיפרה מור-גילברט כי בזמן שהותה בבידוד הוחזקה בתא שגודלו ארבעה מטרים, בלי שירותים ובלי טלוויזיה, וכי עם השומרים יכלה לתקשר רק באמצעות טלפון. "את מאבדת לגמרי את השפיות", תיארה את החוויה הזו. "זה כל כך מזיק, הרגשתי כאב נפשי. חשבתי לעצמי – אם אוכל אז אתאבד". מור-גילברט אמרה שהכליאה בבידוד נועדה ללא ספק לשבור אותה, וסיפרה שספגה מכות מהשומרים.
אחרי תשעה חודשים בכלא נשפטה מור-גילברט ל-10 שנות מאסר, ואת מחאתה על כך ניסתה להביע בסדרה של שביתות רעב. היא סיפרה שבאחד המהלכים הנועזים ביותר מצדה אף ניסתה לברוח: "יום אחד אמרתי לעצמי, 'יודעת מה? אני הולכת לעשות את זה. אין לי מה להפסיד'. על החומות היו דוקרנים של גדרות תיל, אז פשוט לקחתי איתי כמה גרביים, לבשתי אותם על הידיים ואז נאחזתי בדוקרנים, בתקווה שהם לא חדים מדי".
5 צפייה בגלריה
כלא ה נשים אווין טהרן איראן
כלא ה נשים אווין טהרן איראן
כלא אווין בטהרן. מהגג אפשר לברוח אל העיר הסמוכה
(צילום: AFP)
מור-גילברט, שהוחזקה בכלא אווין הידוע לשמצה, סיפרה בריאיון כי אם הייתה מגיעה אל גג הכלא הייתה יכולה לרדת דרך החומות ולברוח אל העיר הסמוכה, אולם היא החליטה שלא להמשיך בבריחה משום שהייתה לבושה במדי כלא, לא ידעה לדבר את השפה המקומית וחששה מההשלכות שיהיו למעשיה אם תיתפס.

הליכי גירושים מהבעל הישראלי

מור-גילברט, מרצה בתוכנית ללימודי האיסלאם באוניברסיטת מלבורן, הגיעה לכנס אקדמי בעיר האיראנית קום הקדושה לשיעים בספטמבר 2018, כשהייתה בת 31. בתום הכנס, כשעמדה לשוב לביתה באוסטרליה, נעצרה על-ידי קציני מודיעין איראנים בגין ריגול, ואחר כך כאמור נידונה ל-10 שנות מאסר. במשך חודשים ארוכים כשלו כל מאמציה של אוסטרליה להביא לשחרורה.
5 צפייה בגלריה
מוראדי קיילי מור גילברט פחריזאדה
מוראדי קיילי מור גילברט פחריזאדה
המחבל האיראני מוראדי, ד"ר מור-גילברט ומדען הגרעין פחריזאדה. עסקה סיבובית
(צילום: AP, AFP)
בנובמבר האחרון הודיעו לפתע כלי התקשורת באיראן כי מור-גילברט שוחררה מהכלא ויצאה בדרכה חזרה לאוסטרליה, בתמורה לשחרורם של שלושה איראנים שהוחזקו בכלא במקום כלשהו בחו"ל. בתקשורת האיראנית תוארה אז מור-גילברט כ"מרגלת למען הציונים", ואילו שלושת האיראנים, שזהותם לא נחשפה באותה העת, הוצגו כ"אנשי עסקים". אלא שבהמשך נחשפו הפרטים: האיראנים ששבו הביתה הם סעיד מוּראדי, מוחמד חזאי ומסעוד סדג'את זאדה, שלושת המחבלים שנתפסו ב-2012 בתאילנד כשעמדו לבצע שם פיגועים נגד דיפלומטים ישראלים. מורדי איבד אז את שתי רגליו כשניסה להשליך מטען חבלה לעבר שוטרים שרדפו אחריו, אבל זה התפוצץ לידו.
ימים אחדים אחרי חזרתה של מור-גילברט לאוסטרליה התבררו פרטים נוספים על המגעים שהביאו לשחרורה, על הקשר הישראלי אליהם ועל הוויתור שעשתה לכאורה הממשלה בירושלים כדי שטהרן תשלח את האזרחית האוסטרלית לחופשי. העיתונים האוסטרליים "סידני מורנינג הראלד" ו-The Age חשפו כי שלטונות איראן עצרו את מור-גילברט אחרי שנודע להם שהיא נשואה לאזרח ישראלי, רוסלאן חודורוב שמו, ודווח בהם כי ההערכה באוסטרליה היא שהיות הבעל ישראלי היא הסיבה האמיתית לכך שמור-גילברט נעצרה. בין השאר דווח באוסטרליה כי באחד ממכתביה מהכלא האיראני כתבה מור-גילברט: "האיראנים ניסו להשתמש בי כבת ערובה במזימה שטנית שמטרתה לפתות את בעלי, תושב קבע באוסטרליה (ובקרוב אזרח אוסטרלי), להצטרף אליי בכלא האיראני".
5 צפייה בגלריה
איראן אסירה בריטית אוסטרלית קיילי מור גילברט ב עת שחרורה מה כלא
איראן אסירה בריטית אוסטרלית קיילי מור גילברט ב עת שחרורה מה כלא
מור-גילברט עם שחרורה מהכלא. "האיראנים רצו לפתות את בעלי להצטרף אליי"
(צילום: PA)
בשבועות האחרונים דיווחו כלי תקשורת באוסטרליה בהרחבה כי יומיים אחרי חזרתה לאוסטרליה גילתה מור-גילברט כי בינתיים החל בעלה לנהל רומן עם עמיתתה, ד"ר קיילי בקסטר. לפי הדיווחים, בין השאר ב"הראלד סאן", הרומן ביניהם החל כשנה אחרי שמור-גילברט נעצרה. על פי התקשורת האוסטרלית, כעת נמצאת מור-גילברט בהליכי גירושים ממנו.

"ישראל חשה אחריות לעזור"

למור-גילברט יש קשר נרחב יותר לישראל, ובעבר היא ביקרה בארץ ולמדה עברית. בביטאון המדרשה למדיניות חברתית בעין פרת משנת 2011, שבו הוצגו באֵי-המדרשה ונמסרו מעט פרטים עליהם, היא תוארה כסטודנטית ללימודי אסיה והמזרח התיכון באוניברסיטת קמברידג' בבריטניה, שלומדת עברית זה שנתיים, מתעניינת מאוד בישראל – וביקרה בארץ כבר כמה פעמים. לפי הכתוב שם, באותה העת התכוונה להעביר שנת לימודים בישראל, לגור חמישה חודשים בקיבוץ ולשפר את העברית שלה.
על פי התקשורת האוסטרלית, המשא ומתן בין אוסטרליה לאיראן ולתאילנד על העסקה שבמסגרתה ישוחררו מור-גילברט ושלושת המחבלים האיראנים התנהל בחשאי במשך שישה חודשים, והיו מעורבים בו בכירים בדרגים גבוהים למדי. לפי "סידני מורנינג הראלד", "שיחות התקיימו גם עם ממשלת ישראל". בעיתון נכתב כי "הישראלים לא היו מרוצים מהעסקה, אבל הם הסכימו לה משום שהם ידעו שהקשר של מור-גילברט לישראל הוא שגרם לכך שהיא נמקה בכלא, והרגישו אחריות לעזור". לפי הדיווח, במסגרת ההסכם נקבע כי אחרי שובם לאיראן, שלושת המחבלים לא ייצאו עוד לעולם מתחומיה.
5 צפייה בגלריה
זירת החיסול בטהרן
זירת החיסול בטהרן
פחריזאדה וזירת החיסול באיראן. יומיים עברו עד להתנקשות
(צילום: AFP)
העסקה שבה שוחררה מור-גילברט עוררה שאלות מוסריות כבדות משקל, גם באוסטרליה עצמה. שלטונות איראן מואשמים זה שנים כי הם מנהלים "דיפלומטיית בני ערובה" – מדיניות שבמסגרתה עוצרת הרפובליקה האיסלאמית אזרחים זרים המבקרים בתחומיה אף שלא עשו דבר שאינו כשורה, ומשתמשת בהם כקלף מיקוח שיביא לשחרור איראנים שנכלאו בחו"ל בגין תכנון פיגועים או בגין הפרת הסנקציות שהוטלו על איראן. באוסטרליה ובעולם יש המזהירים כי נכונותן של הממשלות בקנברה ובבנגקוק לשחרר מחבלים בתמורה לשחרורה של ד"ר מור-גילברט עלולה לעודד את משטר האייתוללות להגביר את השימוש שהוא עושה ב"דיפלומטיית בני הערובה".
יומיים אחרי שחרורה של ד"ר מור-גילברט חוסל ליד טהרן מדען הגרעין מוחסן פחריזאדה, מי שמכונה על-ידי רבים כ"אבי תוכנית הגרעין האיראנית" ותואר על-ידי "ניו יורק טיימס" כיעד מספר 1 של המוסד הישראלי. איראן עצמה וגורמים במערב ייחסו את החיסול לישראל.