עוד חברות תעופה הצטרפו היום (ג') לחרם על טיסות בשמי בלארוס, בעקבות התקרית החריגה שבה מואשם משטרו של הרודן אלכסנדר לוקשנקו בחטיפת מטוס של חברת "ריינאייר", בתואנת שווא של חשד לפצצה על המטוס, על מנת ללכוד את אחד הנוסעים בו – פעיל האופוזיציה הבלארוסי רומן פרוטסביץ'.
הנחתת המטוס בבירת בלארוס מינסק, תוך ליווי של מטוס קרב מסוג מיג-29, עוררה זעם נרחב בעולם המערבי, ומנהיגי מדינות רבים ובכירים שונים באיחוד האירופי כינו זאת "חטיפה", "מעשה של פיראטים" ואף "טרור מדינתי". מנהיגי 27 מדינות האיחוד האירופי נקטו תגובה מהירה למדי כשהתכנסו כבר אמש – יממה לאחר התקרית – וקראו לכל חברות התעופה ביבשת להימנע מלטוס במרחב האווירי של בלארוס. הם הודיעו גם על תחילתו של תהליך שבמסגרתו ייאסר על חברות תעופה מבלארוס להיכנס למרחב האווירי ולשדות התעופה של האיחוד האירופי.
פרשת המטוס בבלארוס – עדכונים אחרונים:
• מתנגד המשטר שנחטף: "אני עצור במינסק, מצבי טוב"
• בלארוס: המטוס הונחת בגלל איום בפצצה של חמאס
• זעם בעולם על בלארוס: "חטפה מטוס, זה טרור מדינתי"
• מיהו העצור רומן פרוטסביץ'?
הקריאה של מנהיגי אירופה זכתה להיענות יוצאת דופן, ובתמונות מתוכנות מעקב אחר מטוסים ניתן לראות כיצד שמי בלארוס היו כמעט ריקים הבוקר, בעוד שאר אירופה עמוסה במטוסים באוויר. שורה של חברות אירופיות הודיעו כבר אתמול כי יימנעו מהמרחב האווירי של בלארוס: KLM ההולנדית, לופטהנזה הגרמנית וחברות תעופה סקנדינביות ובלטיות. לחברות הללו הצטרפה היום בין היתר אייר פרנס שהודיעה על ביטול הטיסות מעל בלארוס "עד להודעה חדשה".
גם חברת סינגפור איירליינס הודיעה כי תשנה את מסלולי הקווים שלה כדי להימנע מבלארוס. חברת התעופה הלאומית של פולין, לוט, הפסיקה את הטיסות שלה אל מינסק וממנה. באוקראינה הודיע משרד החוץ כי חברות התעופה במדינה לא יורשו לטוס אל בלארוס או למרחב האווירי שלה. "אם ניתן לזה לעבור בשתיקה, מחר לוקשנקו יעשה משהו אפילו יותר יהיר, יותר אכזרי", אמר שר החוץ של קייב דמיטרו קולבה.
בריטניה הנחתה כבר אתמול את חברות התעופה הבריטיות להימנע מטיסות בשמי בלארוס, והודיעה כי תאסור על חברת התעופה הלאומית הבלארוסית Belavia להיכנס למרחב האווירי הבריטי. יצוין כי הימנעות מטיסה בשמי בלארוס תאריך את טיסותיהן של חברות תעופה ותייקר אותן.
התקרית שעוררה את זעמו של המערב התרחשה ביום ראשון: טיסה 4978 של "ריינאייר" מיוון לליטא החלה כבר להתכונן לנחיתה בבירת ליטא, וילנה. אולם דקות ספורות לפני הנחיתה המתוכננת, ובעודו במרחב האווירי של בלארוס, קיבל המטוס הוראה בלארוסית רשמית לנחות במינסק בגלל חשד לכאורה לפצצה על המטוס. מטוס קרב נשלח ללוות אותו בדרך לשדה התעופה במינסק, ולפי התקשורת הממלכתית בבלארוס מי שהורה על ההנחתה היה הנשיא לוקשנקו עצמו.
על המטוס שהה רומן פרוטסביץ' בן ה-26, פעיל אופוזיציה בלארוסי שחי בגלות בפולין. הוא נמנה עם מייסדי NEXTA – ערוץ טלגרם המשמש ככלי תקשורת מרכזי של האופוזיציה בבלארוס, ושסייע בארגון הפגנות נגד לוקשנקו.
עדי ראייה סיפרו כי בדרך לנחיתה במינסק הבין פרוטסביץ' מה הגורל הצפוי לו: הוא מיהר להעביר חפצים לבת זוגו שהייתה איתו במטוס, נראה מבוהל – והצהיר כי צפוי לו גזר דין מוות. אחרי הנחיתה נעצר על-ידי שלטונות בלארוס. גם בת זוגו, סופיה ספגה בת ה-23, נעצרה. המטוס עצמו הורשה לטוס חזרה לווילנה רק בתום שבע שעות של חיפושים, לכאורה בניסיון למצוא את אותה פצצה.
בבלארוס טענו כי את האיום על הפצצה קיבלו מאנשים שהזדהו כאנשי חמאס, אולם בארגון הטרור הפלסטיני הכחישו את הטענה הזו. בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק דחה זאת היום פעם נוספת: "מדובר בשקרים, המערכה של חמאס מאז נוסד היא עם הכיבוש הישראלי בלבד". גם במערב כאמור דוחים נחרצות את הטענות של בלארוס, ומדגישים בין היתר את העובדה שכאשר נדרש המטוס לנחות במינסק בגלל אותו "חשד לפצצה", הוא היה קרוב הרבה יותר לווילנה, ולכן היה הגיוני שינחת כבר ביעדו המקורי.
מלבד פרוטסביץ' וחברתו ירדו מהמטוס במינסק עוד שלושה נוסעים לפני שהמטוס המשיך לווילנה, ובעקבות זאת הועלו השערות, בין היתר על ידי מנכ"ל חברת "ריינאייר", שמדובר בסוכנים חשאיים, אולי אנשי ה-KGB הבלארוסי. במינסק ובמוסקבה הכחישו זאת, והיום אמר גורם בליטא לסוכנות הידיעות רויטרס ששניים מאותם נוסעים הם אזרחי בלארוס והשלישי הוא אזרח יוון. בתקשורת הבלארוסית הממלכתית ריאיינו את השלושה בניסיון להוכיח שהם אינם סוכנים, והיווני טען כי אף שטס לווילנה, מינסק הייתה היעד הסופי שלו.
אתמול, יממה אחרי מעצרו, נפוצו דיווחים שלפיהם פרוטסביץ' מאושפז במצב קשה, ואולי כדי להזים את השמועות הללו פורסם סרטון שבו נראה פרוטסביץ' בריא, וטוען מול המצלמה כי מצבו טוב. בסרטון, שהופץ בכמה ערוצים באפליקציית המסרים המיידיים טלגרם, נראה פעיל האופוזיציה לבוש חולצה שחורה ומשלב את ידיו על שולחן. על מצחו נראית נקודה שחורה קטנה שפשרה אינו ברור. הוא מספר שהוא מוחזק במתקן מעצר במינסק, מכחיש שהוא סובל מבעיות כלשהן בלבו כפי שדווח, ומודה שמילא תפקיד בהפגנות המחאה ההמוניות נגד משטרו של הרודן אלכסנדר לוקשנקו שהתקיימו במינסק בשנה שעברה.
בעלי בריתו של פרוטסביץ' מיהרו אמש לקרוא שלא להתייחס אל דבריו בסרטון כאל אמינים: "ככה רומן נראה כשהוא תחת לחץ פיזי ונפשי. אני דורשת לשחרר מיד אותו ואת כל האסירים הפוליטיים", כתבה בטוויטר מנהיגת האופוזיציה הגולה סבטלנה טיחנובסקאיה.
גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הביע ספק רב בנוגע לאמינות הסרטון. "התקרית השערורייתית הזו והסרטון שבו פרוטסביץ' נראה מדבר תחת כפייה הם מתקפות מבישות נגד פעילות פוליטית חופשית ונגד חופש העיתונות", אמר הלילה ביידן. הנשיא האמריקני איים בהטלת סנקציות נוספות נגד לוקשנקו.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר גם הוא כי ברור שפרוטסביץ' מסר את הודאתו בסרטון תחת כפייה. בציוץ בטוויטר כתב ג'ונסון כי הוא חש חוסר נוחות רב מהצפייה בסרטון. הוא הזכיר שגם הוא היה בעבר עיתונאי, וקרא לשלטונות בלארוס לשמור על חופש הביטוי ולשחרר מיד את פרוטסביץ'.
את קריאות הגינוי נגד התנהלותו של לוקנשקו מובילה כעת מנהיגת האופוזיציה הבלארוסית סבטלנה טיחנובסקאיה, שהתמודדה מול לוקשנקו בבחירות לנשיאות באוגוסט אשתקד. לוקשנקו, נזכיר, שולט ביד ברזל בבלארוס כבר 26 שנה, אך באותן בחירות הצליחה טיחנובסקאיה להציב בפניו אתגר חסר תקדים כשסחפה אחריה את מתנגדיו. לוקשנקו הוכרז כמנצח בכל זאת, ובאופוזיציה טענו בתוקף כי הניצחון הושג באמצעות זיופים נרחבים.
המוני בלארוסים יצאו אז לרחובות למחאת ענק שכמותה לא ידעה המדינה מאז צאתה לעצמאות בתחילת שנות ה-90. כוחות הביטחון של לוקשנקו ניסו לדכא את ההפגנות ביד קשה, ואלפי מפגינים נעצרו וספגו מכות בבתי הכלא. בעקבות הדיכוי הטילו מדינות במערב סנקציות על בלארוס. פעילי אופוזיציה, ובראשם טיחנובסקאיה עצמה, ברחו מהמדינה והחלו לפעול נגד משטר לוקשנקו מן הגולה.
טיחנובסקאיה טוענת כעת כי למרות הסנקציות שהטיל המערב על לוקשנקו עצמו ועל בכירים במשטר שלו, הם הצליחו לחמוק עד כה מהשלכות משמעותיות, ולכן לדבריה הם החלו לנקוט יד קשה יותר לדיכוי האופוזיציה. בצעד של הבעת תמיכה בה הודיע היום נשיא צרפת עמנואל מקרון כי יהיה מוכן להזמין את טיחנובסקאיה להיפגש עם מנהיגי מדינות ה-G7, בפסגתם שתיערך בחודש הבא בבריטניה. השתתפותה דורשת את הסכמתו של מארח הפסגה, ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון.
רוסיה, שמספקת גב ביטחוני, דיפלומטי וכלכלי למשטר לוקשנקו, האשימה אתמול את המערב בצביעות. מוסקבה ציינה כי בשנת 2013 מטוס שהמריא ממוסקבה ועליו נשיא בוליביה אולץ לנחות באוסטריה בעקבות דיווחים שמדליף המודיעין האמריקני אדוארד סנודן נמצא במטוס.
אליאור לוי השתתף בהכנת הידיעה