יהודים אורתודוקסים בעיר ניו יורק מתלוננים בימים האחרונות שהרשויות מדביקות להם סטיגמה, בצל העלייה במספר הנדבקים בקורונה. בניו יורק, שהייתה מהערים הראשונות בארה"ב לספוג מכה קשה מהנגיף, יש בימים האחרונים סימנים לכך שהווירוס שב ומתפשט, ועלייה משמעותית במספר הנדבקים נרשמה במיוחד בשכונות שבהן גרים יהודים אורתודוקסים רבים.
הקורונה בעולם – עדכונים אחרונים:
• ניו יורק: חובת בידוד לבאים מרוב העולם
• נקודת ציון עגומה: יותר ממיליון מתו מקורונה
• דווקא באיטליה: המצב בשליטה
• ראש העיר שמת מקורונה נבחר לכהונה נוספת
מאז תחילת השנה מתו בניו יורק, העיר המאוכלסת ביותר בארה"ב, לפחות 23,800 בני אדם מקורונה, אבל בחודשים האחרונים היא הפכה דווקא דוגמה לעיר שהצליחה לעצור את הנגיף. עכשיו היא חוששת שהוא חוזר להכות: כבר שבועיים שאחוז הבדיקות החיובית בה נמצא בעלייה. ראש העיר ביל דה בלזיו הצהיר כי יש סיבה לדאגה אמיתית.
רשויות העיר ניו יורק הודיעו כי העלייה הגדולה ביותר בתחלואה נרשמה בשכונות בברוקלין שבהן יש קהילות גדולות של יהודים אורתודוקסים, וכי העלייה הזו באה כשברקע התקהלויות של היהודים שם לרגל חגי תשרי. ראש העיר אנדרו קואומו אמר כי עלייה נרשמת גם באזורים בפרברי ניו יורק שבהם יש קהילות כאלו, וכי הוא מתכוון להיפגש עם מנהיגי קהילות כדי לדון איתם בדרכים לעצור את ההתפשטות.
קואומו הודיע כי העיר שולחת כוחות משטרה ועובדי רפואה לשכונות שבהן יש עלייה בנדבקים, בניסיון לקדם שמירה על ריחוק חברתי ועטיית מסכות – ולאכוף את החוק נגד מי שאינם מצייתים. "זו נקודת מפנה", אמר דה בלזיו. "אנחנו צריכים לפעול עכשיו ביתר שאת. נגביר את המאמצים שלנו יום אחרי יום בהתאם למה שנראה שקורה בשטח".
מנסים להרוס אותנו
עיריית ניו יורק אמנם מנסה להיזהר מלסמן קהילות יהודיות מסוימות ולנקוב בשמן, אבל המתח מורגש בבירור. "ברוקלין אינה קהילה יהודית, אנחנו חלק מהקהילה", אומר סטיב צוקר בן ה-52, ניצב מול בית כנסת בשכונת מידווד, שבה הגיע שיעור הבדיקות החיוביות עד לקרוב ל-6%. "אנחנו מרגישים שמתקיפים אותנו, וכשתוקפים אותך על אמונתך, אתה תוקף בחזרה".
יש גם מי שמזכירים כמה ציוצים שפרסם ראש העיר דה בלזיו באפריל, כשהמגפה הגיעה לשיאה בעיר: דה בלזיו עורר אז זעם כשאיים על "הקהילה היהודית", כלשונו, בנקיטת הליכים משפטיים ובמעצרים, אחרי שחרדים התקהלו לרגל הלוויית רב בשכונת ווייליאמסבורג בברוקלין.
לדברי צוקר, מנהיגי הקהילה שלו מקדמים מודעות לסיכונים שבקורונה, מחלקים מסכות ומוסיפים לאזורי התפילה חללים זמניים כדי לאפשר השתתפות של כ-2,000 מתפללים תוך שמירה על ריחוק חברתי. עם זאת, הוא מודה שיש מי שמתעלמים מהסיכון ואינם רוצים למלא אחר ההמלצות. חלקם, הוא אומר, מאמינים שיש להם נוגדנים ושהם חסינים מפני הידבקות נוספת, והם משתמשים בזה כתירוץ לאי-שמירה על ריחוק חברתי. "אתה מנסה לעשות את הדבר הנכון, אבל השאר...", הוא אומר ומצביע לשמיים, "אנחנו מאמינים באלוהים – נקווה שהוא יעשה את הדבר הנכון".
בשכונות המדוברות, כמו באזורים רבים אחרים בארה"ב, התקרבות הבחירות לנשיאות הגבירה את הפילוג. מול בית הכנסת במידווד, למשל, אמר צעיר אחד, שהזדהה רק כ-מ', ש"התקשורת הליברלית" ו"המפלגה הסוציאליסטית" הן שזורעות פילוג. "אנשים פשוט מנסים להרוס אותנו", אמר הצעיר בן ה-20. "אנחנו מנסים להיזהר. זה שאנשים אומרים שאנחנו לא זהירים, זה מעליב".
עקיבא, מורה בישיבה בן 38, מדגיש שהקהילה האורתודוקסית אינה קהילה אחידה, ושיש בה השקפות שונות רבות. הוא, כבן ואח לרופאים, אומר שהעלייה בשיעור הבדיקות החיוביות קשורה לעובדה שבמשך כמה חודשים נשאר שיעור ההדבקה נמוך יחסית, ולכן ההקפדה על ריחוק חברתי הייתה מחמירה פחות. "עכשיו זה עולה שוב, אז אני חושב שגם הציות להוראות יתגבר".
עקיבא מעיד שרבנים מובילים כבר התגייסו לעודד הקפדה יתרה על זהירות. "שום דבר לא ישתנה בין לילה", הוא אומר, "אבל אני כן חושב שזה בהחלט עזר".