הודו הפכה הבוקר (יום ב') למדינה עם מספר הנדבקים השני בגובהו בעולם, אחרי שהגיעה ל-13.53 מיליון נשאי קורונה מאובחנים – ועקפה את ברזיל, שהחזיקה במקום הזה במשך חודשים ארוכים. הודו התייצבה על מספר הנדבקים החדש אחרי שמשרד הבריאות שלה הכריז כי ביממה האחרונה התגלו בה עוד 168,912 נשאים. 904 בני אדם נוספים מתו בה מהנגיף ביממה הזו, ובכך הגיע המספר הכללי של המתים מקורונה בהודו ליותר מ-170 אלף.
ברזיל ניצבת כעת במקום השלישי בעולם עם 13.45 מיליון נדבקים, ובמקום הראשון עדיין נמצאת ארה"ב, עם 31.2 מיליון. לפחות על סמך הנתונים הרשמיים של מספר נדבקים לנפש, מצבה של הודו חמור פחות משל שתיהן, שכן אוכלוסייתה גדולה בהרבה מהאוכלוסייה של ברזיל וארה"ב גם יחד: בהודו חיים כ-1.4 מיליארד בני אדם, ואילו בארה"ב כ-330 מיליון ובברזיל 211 מיליון.
היממה האחרונה הייתה השביעית ברצף שבה נרשמת עלייה במספר הנדבקים בהודו, וכבר שבועיים שהיא ניצבת במקום הראשון בעולם במספר הנדבקים הממוצע היומי. מאז שמספר הנדבקים בה הגיע לשפל של חודשים רבים בתחילת פברואר, חל בו גידול של כמעט פי 18. גם מספר המתים מקורונה בהודו הולך ועולה.
אנגליה חוזרת לכושר
בצד השני של העולם, בבריטניה, רושמים היום דווקא ציון דרך חיובי: בעוד שאר אירופה נאבקת בהתפרצויות קשות של קורונה, אנגליה מסירה הבוקר שורה של הגבלות שנאכפו במשך שבועות ארוכים, ומיליונים יוכלו לשוב למספרות, לחנויות, לחדרי הכושר, למסעדות – וגם לפאבים, האהובים כל כך עליהם. פתיחתם של בתי העסק האלה נעשית במסגרת סבב נוסף של הסרת הגבלות שהוטלו באנגליה בתחילת ינואר, והיא מתבצעת כשברקע התקדמות נאה במבצע החיסונים של בריטניה, אחד המוצלחים בעולם.
בריטניה, שהייתה המדינה המערבית הראשונה להתחיל לחסן את תושביה, חיסנה לפחות בזריקת חיסון אחת כבר עשרות מיליוני בני אדם, ושיעור התחלואה בה יורדים מאוד בשבועות האחרונים. בריטניה היא עדיין המדינה שספגה את מספר המתים הגבוה ביותר מהנגיף באירופה – עם יותר מ-127 אלף קורבנות.
לרגל הסרת ההגבלות באנגליה היום הבטיח גם ראש הממשלה בוריס ג'ונסון כי יבקר בפאב כדי להרים כוסית, אבל הוא החליט לדחות זאת בעקבות מותו של הנסיך פיליפ, בעלה של המלכה אליזבת, ביום שישי. על כל פנים, לעת עתה יותר לפאבים לארח לקוחות רק בחוץ. הכנסתם תתאפשר לכל המוקדם בסבב הסרת הגבלות המיועד להיערך ב-17 במאי. עד אז גם יישארו סגורים בתי הקולנוע, המועדונים ואולמות המופעים. הסרת ההגבלות שמתבצעת היום נעשית רק באנגליה: שאר חלקי בריטניה – סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד – נשמעים להוראות של הרשויות המקומיות בהם.
למרות ציון הדרך האופטימי באנגליה, ראש הממשלה ג'ונסון ואפידמיולוגים מזהירים את הבריטים כי באוכלוסייה מסתובבים עדיין אזרחים רבים שאינם מחוסנים, וכי יש להמשיך לנקוט אמצעי זהירות כדי למנוע התפשטות מחודשת של הנגיף.
אוסטרליה מוותרת על היעדים
בניו זילנד, הנחשבת לסיפור הצלחה יוצא דופן במאבק בקורונה, הודיעה היום ראש הממשלה ג'סינדה ארדרן כי עובדי הגבולות יחויבו להתחסן עד סוף החודש, ואם לא יעשו כן – הם עלולים להיות מועברים מתפקידם. ההודעה הזו באה בעקבות גילוי של מקרה הדבקה שלישי של אדם הקשור לעובד בגבול. ניו זילנד, נזכיר, חיסלה למעשה כליל את הנגיף בתחומיה, ושום מקרה של הדבקה לא נרשם בעומק שטחה כבר יותר מ-40 יום.
הטלת החובה להתחסן צפויה לקומם את מי שמתנגדים לחיסונים ולהעלות שאלות מוסריות ומשפטיות הנוגעות לאפשרות להטיל חובה שכזו במשטר דמוקרטי. לפני שבועיים דווח כי איטליה מתכוונת לחייב את עובדי מערכת הבריאות שלה להתחסן, וכי מי מהם שיסרב עשוי להישלח לחופשה ללא תשלום. על כל פנים, לדברי ארדרן 86% מעובדי הגבולות בניו זילנד כבר התחסנו, כך ששיעורם של הלא-מחוסנים שעליהם עשויה להיות מוטלת החובה נמוך מאוד.
שכנתה של ניו זילנד, אוסטרליה, נאלצה היום להודות שהיא זונחת את היעד הקודם שהציבה לעצמה – חיסון כמעט כל אוכלוסייתה, שמונה 26 מיליון בני אדם, עד סוף 2021. זניחת היעד הזה באה בעקבות ההחלטה שמתחסנים בני פחות מ-50 יקבלו את החיסון של חברת פייזר ולא את החיסון של "אסטרה-זניקה", אחרי שהתברר שכמה עשרות בני אדם בעולם שהתחסנו בחיסון של "אסטרה-זניקה" (מתוך מיליונים שקיבלו אותו) סבלו מקרישי דם, וחלקם אף מתו כתוצאה מכך. רוב המקרים נרשמו בקרב נשים בנות פחות מ-60, ולכן עוד ועוד מדינות הודיעו בשבוע האחרון כי ישתמשו בחיסון של "אסטרה-זניקה" בעיקר לחיסונם של מי שכבר מלאו להם יותר מ-60, ואילו לצעירים יותר יזריקו חיסונים של חברות אחרות.
אוסטרליה התכוונה לבסס את רוב מבצע החיסונים שלה על החיסון של "אסטרה-זניקה", ובעקבות זניחת היעד המקורי נאלץ ראש הממשלה סקוט מוריסון להודיע כי היא אינה מתכוונת לקבוע לעצמה יעדים חדשים בכל הקשור למועד ההשלמה של מבצע החיסונים. "אנחנו רוצים להשלים את הזרקת החיסונים עד לסוף השנה, אבל בהתחשב ביסודות הרבים של חוסר ודאות הכרוכים בתהליך הזה – אי אפשר לקבוע יעדים חדשים", אמר מוריסון.
אוסטרליה, מדינה בת 25 מיליון תושבים, הזריקה עד כה 1.16 מיליון מנות חיסון, וראש הממשלה מוריסון מדגיש כי מבצע החיסונים שלה עומד בקצב של מדינות בעלות מאפיינים דומים לשלה, בהן גרמניה וצרפת, וכי הקצב האוסטרלי מהיר יותר מזה של קנדה ויפן למשל. אוסטרליה, יש לציין, החלה לחסן בשלב מאוחר יותר מאשר כמה מדינות, בין השאר בשל שיעור הנדבקים הנמוך בה. עד כה נדבקו באוסטרליה פחות מ-29,400 בני אדם מאז תחילת המגפה, ומספר המתים בה עומד על 909.