התביעה באיטליה הודיעה בצהריים (יום ה') כי סימנה ארבעה בכירים במנגנוני הביטחון של מצרים כמי שהיא מעוניינת להעמידם לדין בגין מעורבות בהיעלמותו והירצחו של הסטודנט האיטלקי ג'וליו רג'ני בקהיר בשנת 2016. פרשת הרצח עוררה מתח ביחסים בין שתי המדינות, שבדרך כלל נחשבו קרובות, והסבה מבוכה לממשלת מצרים.
בהודעה שמסרו התובעים באיטליה נאמר כי כל ארבעת המצרים חשודים שמילאו תפקיד בחטיפתו של רג'ני, וכי אחד מהארבעה, קצין רם דרג בשירות המודיעין הכללי של מצרים, עשוי להיות מואשם אף בקשירת קשר לביצוע רצח בנסיבות מחמירות.
התובעים האיטלקים מקצים כעת לארבעת החשודים 20 יום כדי להגיב על הטענות או לבקש שימוע, ואחרי שיעבור פרק הזמן הזה תחליט התביעה אם לדרוש להעמיד אותם לדין. מצרים טרם הגיבה, אבל השלטונות בקהיר הכחישו בעבר שוב ושוב כי היו מעורבים באופן כלשהו ברצח.
רג'ני בן ה-28, דוקטורנט מאוניברסיטת קמברידג', נעלם בינואר 2016 בקהיר, לשם הגיע כדי לערוך מחקר על פעילותם של איגודי עובדים – סוגיה רגישה במצרים. כמעט שבוע אחרי ההיעלמות נמצאה גופתו בצד כביש כשעליה סימני אלימות קשים, ונתיחה שלאחר המוות העלתה כי לפני מותו עבר עינויים אכזריים.
"חשבנו שהוא סוכן אנגלי"
מצרים הכחישה לאורך כל השנים האחרונות ששירותי הביטחון שלה היו מעורבים במותו של רג'ני. בתחילה טענה כי הוא נהרג בתאונת דרכים, אבל אחר כך שינתה את גרסתה וטענה שכנופיית פושעים שביקשה לשדוד את רג'ני רצחה אותו, ושלאחר מכן חוסלה הכנופייה הזו בקרב יריות עם שוטרים.
איטליה פקפקה לאורך כל הדרך בטענות המצריות, והאשימה את קהיר בגרירת רגליים בחקירה. במהלך 2016, במחאה על כך, החזירה את השגריר האיטלקי מקהיר, אבל שנה אחר כך כבר שלחה לשם שגריר חדש.
בשנה שעברה דיווח העיתון האיטלקי "לה רפובליקה" כי לפני היעלמו נעצר רג'ני על-ידי שוטרים מצרים וספג מהם מכות משום שחשבו שהוא מרגל בריטי. הדיווח ההוא התבסס על עד כלשהו שסיפר כי שמע סוכן מודיעין מצרי מדבר על "הבחור האיטלקי". השיחה, כך העיד, התקיימה בכינוס משטרתי במדינה אפריקנית כלשהי ב-2017, וסוכן המודיעין נשמע בה אומר: "חשבנו שהוא סוכן אנגלי אז תפסנו אותו, ואחרי ששמנו אותו במכונית היינו חייבים להכות אותו. אני עצמי היכיתי אותו כמה פעמים בַּפּנים".
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כבר בשנת 2016 כי מקורות מודיעיניים וביטחוניים אמרו לה שמשטרת מצרים עצרה את רג'ני מחוץ לתחנה של הרכבת התחתית בקהיר, ואז העבירה אותו למתחם של שירות ביטחון הפנים. המשטרה המצרית הכחישה זאת.
החקירה המצרית הושעתה
הודעת התובעים באיטליה היום באה קצת יותר משבוע אחרי שמצרים הודיעה כי היא משעה באופן זמני את החקירה בפרשת הרצח. קהיר טענה כי היא משעה את החקירה בגלל הסתייגויות שיש לה מהראיות שאיטליה אספה.
חוקרים מאיטליה ומצרים עבדו יחד בשנים האחרונות כדי לפענח את הפשע, אבל מקורות משפטיים אמרו אשתקד לסוכנות הידיעות רויטרס כי איטליה נעשית יותר ויותר מתוסכלת מהקצב האיטי שבו מתנהלת החקירה במצרים, ולכן החליטה לקדם ביתר שאת את בדיקת כיוון החקירה שלה.
תחילה סימנה איטליה חמישה אזרחים מצרים כחשודים, אבל היום הודיעו התובעים האיטלקים כי נגד אחד מהם אין די ראיות, ולכן הם אינם מבקשים להגיש נגדו כתב אישום.