המשבר הפוליטי מגיע ככל הנראה לנקודת רתיחה. זמן קצר לאחר שיו"ר כחול לבן בני גנץ הודיע כי מפלגתו תקדם השבוע סדרת חוקים משמעותית בנושא שוויון, נמסר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ימסור ב-15:00 הצהרה מיוחדת בעניין הבחירות. הוא ידבר בפתח ישיבת סיעת הליכוד. לפניו יישא דברים גנץ בפתח ישיבת סיעתו. הדרמה הזו מתרחשת יומיים בלבד לפני שהחוק לפיזור הכנסת יעלה להצבעה בקריאה טרומית.
גנץ הורה ליו"ר הסיעה ח"כ איתן גינזבורג לקדם עוד השבוע הצעות חוק בנושאי שוויון ואיסור אפליה. הצעות אלו עולות בלי תיאום בין מפלגות הקואליציה ועל דעת כחול לבן. ואלו הצעות החוק שהחליט גנץ לקדם:
1. חוק יסוד השוויון - בהצעת חוק זו מוצע לעגן במסגרת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו את הזכות לשוויון ואת האיסור על אפליה. הצעת החוק הוגשה על ידי חברי הכנסת איתן גינזבורג, מיכל קוטלר וונש, עינב קאבלה ותהלה פרידמן.
2. חוק הפונדקאות - הצעה שנועדה להרחיב באופן שוויוני את מעגל הזכאים לפונדקאות, להרחיב את מעגל הנשים שיכולות לשמש כפונדקאיות ולהסדיר אפשרות לפונדקאות מחוץ לישראל. הצעת החוק הוגשה על ידי חבר הכנסת איתן גינזבורג.
3. חוק יסוד מגילת העצמאות - מטרת ההצעה היא לעגן בחוק יסוד את החובה לפרש את מכלול החקיקה הישראלית, לרבות חוקי יסוד אחרים, לאור הכרזת העצמאות כחובה פרשנית חוקתית, מה שיבטיח את מעמדה של הכרזת העצמאות כמקור השראה מחייב לפרשנות המשפט הישראלי כולו. הצעת החוק הוגשה על ידי חברי הכנסת מיכל וונש קוטלר, איתן גינזבורג, עינב קאבלה ותהלה פרידמן.
בהודעת כחול לבן נמסר כי היא רואה בחבילת חקיקה זו "אבני דרך משמעותיות בדרך לחברה טובה יותר. אנו בטוחים שכל מי שבערכיו רואה את הציבור ואת טובת המדינה - יתמוך".
חוקים אלו נפיצים מאוד ומעוררים התנגדות עזה בקרב המפלגות החרדיות ומפלגות הימין. החרדים מתנגדים להם משום שעשויות להיות להם השפעות רחבות על זכויות להט״ב, נישואים אזרחיים ואפילו על סוגיית גיוס החרדים לצה"ל. העלאת החוקים הללו, אומרים גורמים פוליטיים בכירים, היא אירוע גדול מבחינת המפלגות החרדיות שלא יכולות לחיות איתם בשלום.
גם בימין מעוררים החוקים הללו ביקורת קשה והתנגדות נחרצת. חוק יסוד השוויון וחוק יסוד מגילת העצמאות יעניקו לבג"ץ כוח רב ויכולת הכרעה בסוגיות רבות שיכולות להתגלגל לפתחו אם יאושרו החוקים. המהלך של כחול לבן יצא לדרך ללא תיאום עם הליכוד ומבלי להתחשב בהשלכות האפשרויות, זאת נוכח המצב העגום ממילא של הממשלה הנוכחית. גם ימינה צפויה להצטרף להתנגדות הליכוד והחרדים לחוקים הללו. השאלה היא כיצד תנהג הרשימה המשותפת.