ממשל טראמפ הודיע לקונגרס האמריקני כי ארה"ב מנהלת מגעים עם מרוקו לקראת עסקת ענק של מל"טים ונשק בהיקף של מיליארד דולר. גורמים המעורים בפרטים אמרו אמש (שישי) לסוכנות הידיעות רויטרס כי העסקה תכלול מל"טים מסוג MQ-9B SeaGuardian וטילים מדויקים.
למרות זריקת העידוד עבור השלטונות במרוקו לאור ההכרה בריבונות על סהרה המערבית, ההודעה הדרמטית של הבית הלבן בדבר ההסכם שייחתם בינה לבין ישראל על הסדרת היחסים התקבלה בתחושות מעורבות בקרב האזרחים - שחלקם כלל לא מבינים את ההתלהבות לאור העובדה שישראלים יכולים להיכנס לארצם כבר קרוב ל-30 שנים.
בבית המלוכה ובפרלמנט, כצפוי, בירכו על המהלך - אך מסגרו את ההסכם עם ישראל תוך הדגשת מקומה של מרוקו במסגרת "קידום השלום בין העמים באזור", תוך התייחסות ליוצאי מרוקו בישראל ולפלסטינים. יו"ר המפלגה הסוציאליסטית במרוקו, מוחמד נביל עבדאללה, כינה את ההסכם "נקודת מפנה היסטורית" ובירך את המלך על מחויבותו לפלסטינים - מבלי שהזכיר את הצד של ישראל בהסכם.
כלי התקשורת המרוקאים הצניעו היום את חלקה של ישראל בהסכם, והתמקדו בריבונות על סהרה המערבית. גם בשידורי הטלוויזיה הדגישו את ההכרה האמריקנית - והציגו תושבים שיצאו לרחובות כדי לחגוג את ההכרה האמריקנית.
מגישי הטלוויזיה במרוקו הקפידו להשמיע את קולם של התושבים שדיברו בשבחו של המלך ובמשמעות סיפוח סהרה המערבית. אחד מהם סיפר למצלמות כי "כולנו כאן נרגשים לעמוד ולתמוך בסוגיה הלאומית הזאת. גדלנו עליה ונאבקנו למענה. בעזרת האל ובזכות ההנהגה של המלך, זה סוף סוף קרה. זה מאורע היסטורי".
העיתונאי המרוקאי, עבד א-סלאם אל-מסאתי, ניסה לצנן את ההתלהבות של השלטון מההכרזה. במאמר דעה שפרסם אתמול כתב כי "ייתכן שיש מי שראה בהודעה על נרמול היחסים כסוגיה קשה ומשפילה, אבל צריך לזכור שההנהגה של טראמפ היא לא יציבה - ויכול מאוד להיות שכאשר ביידן ייכנס לבית הלבן נגלה שהעמדה שלו כלפי סהרה המערבית מנוגדת לחלוטין לטראמפ. צריך לקחת בחשבון את האפשרות שההודעה של טראמפ תהיה חסרת משמעות עם כניסתו של ביידן לבית הלבן בינואר הקרוב".
התמיכה ברשתות החברתיות הייתה פחות גורפת. רבים הזכירו את המוני הישראלים שמגיעים לטייל במרוקו כבר משנות התשעים, ואחרים מתחו ביקורת חריפה על הזנחת הפלסטינים. "כאזרח מרוקו, אני מגנה בחריפות את מה שהמדינה שלי עשתה", כתב חוסיין חביידי בתגובה לפוסט של דובר צה"ל. "נורמליזציה עם הכובש הציוני היא בגידה בסוגיה הפלסטינית". לעומתו, עבד אל-ראפע אל-עאלב, גם הוא ממרוקו, הגיב כי הוא תומך בהחלטה של המלך. "אני בעד השיחות והשלום עם ישראל, זה לטובת כולם, והמהלך יצטרך לקחת בחשבון גם את זכויות הפלסטינים", כתב.
גולש אחר ממרוקו בשם אחמד צייץ את תמונתם המפורסמת של ג'מאל ומוחמד א-דורה מהאינתיפאדה השנייה בתגובה לשר החוץ המרוקאי נאסר בוריטה וכתב: "זוכרים את ג'מאל א-דורה? אני רוצה שנאסר בוריטה יראה את התמונה הזאת, שמעולם לא עזבה את זכרוני".
בינתיים, בקהילה היהודית של מרוקו, נרגשים במיוחד מההסכם המתגבש. סוזן הרוש, זמרת יהודייה המתגוררת בבירה רבאט אמרה שכעת היא תוכל להיות להיפגש יותר עם בני משפחתה בישראל. גם איש העסקים דוד טולדנו, מראשי הקהילה היהודית ברבאט, אמר שהוא מצפה שההסכם יביא עמו השקעות בתחומי החקלאות והמים. "אנחנו מקבלים ברכות מאחינו המוסלמים", אמר טולדנו, שהציג לסוכנות הידיעות רויטרס תמונה משותפת שלו עם יו"ר מפלגת הצדק והפיתוח המרוקאית לשעבר.
שר החוץ המרוקאי: לא שולל ביקור בישראל
שר החוץ המרוקאי אמר אמש בריאיון ל"כאן" כי כינון היחסים עם ישראל אינו דבר שולי עבור ארצו - וכי הוא לא שולל שיבקר בישראל. "הקשר בין מלך מרוקו ליהדות מרוקו זה עניין מיוחד. ראינו איך חגגו בישראל, אלה קשרים אנושיים שלא נמצאים במקום אחר", אמר בוריטה. "ארבעת הנקודות שמלך מרוקו ציין אתמול יקרו: טיסות ישירות, פתיחת משרדי קישור, החזרת הקשרים הדיפלומטיים בכל הדרגים ושיתוף פעולה בשורת נושאים. מה שמרוקו אומרת היא עושה".
השר הדגיש כי כינון היחסים לא יבוא על חשבון הפלסטינים - ואמר כי זה מה שיסייע לשלום וליציבות במזרח התיכון: "כשמלך מרוקו אומר שאנחנו בעד פתרון שתי המדינות - זה אומר שאנחנו מכירים במדינת ישראל". עם זאת, כשנשאל אם במסגרת ההסכם דובר גם על עסקאות נשק בין ארצות הברית למרוקו, התחמק ואמר: "יש לנו יחסים מתקדמים עם ארצות הברית בכל התחומים – הכלכלי, הביטחוני והצבאי והמסחרי".
מוקדם יותר פרסם עלי אכבר ולאיתי, יועצו של מנהיגה הרוחני של איראן, מכתב גינוי בעקבות ההסכם. ולאיתי כתב כי "מרוקו ניהלה יחסים עם ישראל מ-1995 ועד האינתיפאדה השנייה, אך לצערי, במרוצת השנים מרוקו אירחה פוליטיקאים ישראלים, בהם יצחק רבין ושמעון פרס, וחתמה על הסכמים מתחת לשולחן. ממשלת מרוקו לא עצרה את הטיסות של הישראלים למרוקו ומדי שנה אלפי ישראלים נוסעים לבקר במרוקו, כך שנרמול היחסים הזה הוא לא באמת דבר חדש, אך הוא הוא בגידה בעולם המוסלמי".
גם בחיזבאללה גינו את ההסכם. "זהו צעד שבא במסגרת השפל המתמשך שהחלו המדינות הערביות כדי למלא את הרצונות של ארצות הברית וישראל תוך מחיקת הסוגיה הפלסטינית. הארגון סבור כי כניעתם למדיניות הסחיטה האמריקנית והציונית בתקווה להשיג רווחים או לבטל סנקציות, אינן אלא אשליות ונימוסים שמהם לא יזכו בשום דבר. הם עוד יגלו במהרה שלא השיגו אלא אכזבה, וכי ארצם נחשפה לאויב הישראלי ולמזימות המסוכנות שלו. התקווה האמיתית טמונה בעם המרוקאי, שנאבק שנים רבים בקולוניאליזם הצרפתי, ובעמים האחרים המתנגדים לנרמול. הם אלה שיפילו את כל ההסכמים הבוגדניים ויהיו גב תומך עבור העם הפלסטיני".
פורסם לראשונה: 23:37, 11.12.20