במערכת הביטחון - המוסד וצה"ל - הופתעו אמש (יום רביעי) מהטענות של השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל על פיגוע סביבתי מצד איראן - וכלל לא היו מעורבים בחקירת אסון הזפת. גורמים ביטחוניים אמרו כי לא ידוע להם שאיראן עומדת מאחורי האירוע, ושמדובר בפיגוע אקולוגי.
השרה גמליאל אמרה בתדרוך כי המכלית שזיהמה את חופי ישראל היא "מכלית נפט גולמי בשם אמרלד בבעלות ובהפעלה לובית, שנשאה מטען באופן פיראטי מכיוון איראן לסוריה". לטענתה, "איראן מפעילה טרור לא רק על ידי ניסיון התחמשות בנשק גרעיני או על ידי ניסיון התבססות בגבולותינו. איראן מפעילה טרור גם על ידי פגיעה בסביבה".
היא הוסיפה שצוות המכלית ניסה להסוות את הימצאותה באזור. "מניתוחי תמונות לוויין והרצת מודלים שביצעו חוקרי המשרד להגנת הסביבה, צוות המכון לחקר ימים ואגמים וצוות חברת Windward הישראלית עולה כי האונייה הבריחה נפט גולמי מאיראן לסוריה. המכלית יצאה מאזור איראן כשהיא 'חשוכה', ללא מערכת AIS (מערכת מיקום אוטומטי). לפני תעלת סואץ היא הדליקה את המכשירים, עברה את התעלה באזור מצרים, ולפני כניסה למים הכלכליים של ישראל כיבתה שוב את המערכת".
גורם ביטחוני בכיר אמר כי גורמי המודיעין לא אמרו בשום שלב שהם יודעים בוודאות מי זה, אבל גם לא שללו שזה פיגוע מצד איראן. "יש פה המון שאלות והמון נסיבות שצריך לבדוק. לא פוסלים שזה פיגוע", הבהיר הגורם הבכיר. לדבריו, גמליאל מקבלת מסקנה "על סמך הנסיבות ולא על סמך מידע". הוא ציין: "אין לנו מידע שזה פיגוע, אבל לא שוללים".
גמליאל התייחסה לפעולת הזיהום ואמרה: "בין 1 ל-2 בפברואר המכלית זיהמה את המים הכלכליים של ישראל תוך כדי תנועה ועם מכשירים כבויים, וכשהגיעה לאזור סוריה הדליקה מחדש את המכשירים. בין ה-3 ל-14 בפברואר פרקה באזור סוריה את כל הנפט הגולמי שהיה עליה לכלי שיט אחרים. בפרק הזמן הזה, בדיעבד, התגלו בלוויינים עוד שני כתמים באזור שבו שהתה האונייה בין קפריסין לסוריה. האונייה שבה לאיראן באותה דרך של החשכת המכשירים במים הכלכליים של ישראל, עד שהגיעה לנמל באיראן, שם היא עוגנת כיום".
גמליאל הוסיפה כי המשרד להגנת הסביבה ביחד עם רשות הספנות והנמלים, ידאג כי מדינת ישראל תתבע פיצויים מהקרן הבינלאומית (IOPC 1992) וכן יפנה למבטחים של המכלית אמרלד.
איראן מחפשת נקמה
פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, אמר כי "השאלה היחידה היא אם האונייה שפכה בכוונה נפט גולמי לים מול חופי ישראל. העובדה שהספינה כיבתה את מערכת הזיהוי שלה היא הברחת נפט מאיראן לסוריה, מכיוון שלא רצתה שגורמי הספנות הבינלאומית יידעו את מיקומה. הפרקטיקה הזו מוכרת מפני שעל סוריה מוטלות סנקציות ואיראן מבריחה אליה נפט כל הזמן כדי לסייע למשטר לשרוד כלכלית.
"בסוריה ישנם שדות נפט אחדים והנפט שלהם הוא באיכות טובה, אבל המשטר שולט רק בחלק משדות הנפט שנמצאים במזרח המדינה, ולכן הוא זקוק לסיוע איראני. לפני כשנה הבריטים עצרו בגיברלטר אוניה איראנית שהפרה את הסנקציות על סוריה. האיראנים בתגובה השתלטו על אונייה בריטית במפרץ. המשבר נפתר כאשר הבריטים שחררו את האונייה האיראנית שהמשיכה עם הנפט לסוריה. בינתיים, צה"ל לא חוקר את האירוע ונראה שהראיות שזו הספינה ששפכה את הנפט הן נסיבתיות ועדיין לא קיבלו אישור מגורמי ספנות בינלאומיים מוסמכים".
עם זאת, אם אכן גמליאל צודקת, הרי שמדובר ברצף של אירועים מדאיגים שמצביעים על כוונה איראנית לנקום בישראל על חיסול אבי תוכנית הגרעין מוחסן פחריזאדה ומפקד כוח קודס קאסם סולימאני, בהם גם ניסיון הפיגוע נגד שגרירות ישראל בהודו, פיגוע המוקשים נגד הספינה בבעלות ישראלית במפרץ עומאן, מתקפות הסייבר נגד ישראל כולל הניסיון להרעיל מאגרי שתייה בישראל, סיכול הפיגועים נגד שגרירויות איחוד האמירויות וייתכן שגם שגרירויות ישראליות באפריקה.
בכירים בישראל אומרים כי ישראל הצליחה לאחרונה לסכל פיגועים רבים נגד מטרות ישראליות בחו"ל. ההערכה היא שמדובר בנקמה איראנית על שורת פעולות שמיוחסות לישראל ולארה"ב, בהן חיסולו של סולימאני, הרס המפעל בנתנז, חיסולו של מספר 2 של אל קאעידה באיראן, חיסול פחריזאדה ועוד פעולות שלא זכו לפרסום אך האיראנים יודעים מי אחראי להן.
הבכירים הוסיפו כי "האיראנים לא ממש מצליחים לפגוע בנו. אנחנו מסכלים להם המון פעילויות. משהו היה חייב להתבצע מבחינתם, ולכן הפגיעה באונייה בבעלות ישראלית במפרץ עומאן. אם הישראלים היו יודעים מה אנחנו עשינו להם כולל באחרונה בים סוף, אז הם החזירו לנו קצת. איך אומרים? אנחנו התחלנו. אבל לא צריך להיות שאננים ולזלזל ואנחנו לוקחים את האיומים שלהם ברצינות".
פורסם לראשונה: 21:34, 03.03.21