שר הבריאות יולי אדלשטיין קרא הערב (יום ג') להגדיל את הקנסות למפירי הנחיות הקורונה. "יציאה של חולה מאומת ביודעין מן הבידוד והגעה לבית הכנסת או ששוטרים תפסו אנשים במכוניות בדרך ללא יודע לאן זה משגע אותי", אמר השר אדלשטיין בהצהרה במשטרת מחוז תל אביב. ynet העביר את דבריו של השר אדלשטיין בשידור חי.
אדלשטיין, השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה וממלא-מקום מפכ"ל המשטרה ניצב מוטי כהן נאמו בתום סיור שערכו בתל אביב. "שוחחנו עם ממלא-מקום המפכ"ל וראש מנהלת האכיפה על הצורך בהגדלת הקנסות", אמר אדלשטיין ברקע קריאות בוז של אנשי "הדגלים השחורים" שהפגינו מחוץ למתחם משטרת מחוז תל אביב.
שר הבריאות הוסיף: "על הדברים האלה צריך לשאת בעונש אמיתי, אנחנו נחשוב גם מה דינם של העסקים שמפירים ביודעין את ההנחיות. יהיה תמריץ חיובי, אבל גם עונש למי שלא מוכן להקשיב לנו".
לשאלת ynet, ציין השר אדלשטיין כי "בעקבות תפילות ראש השנה שהתקיימו בניגוד למתווה שאישרו משרד הבריאות ופרויקטור הקורונה יהיה לנו גל תחלואה באותן חצרות ובתי כנסת - איפה שהצטופפו מאות ואולי אלפי אנשים. זה חמור ביותר".
לדברי השר אדלשטיין, "עם כל הקושי החברתי והכלכלי, הרוב המכריע של הציבור הישראלי נשמר, שומר על בריאותו ומקשיב להנחיות משרד הבריאות. נכון שיש כאלה שמפירים, ובמפירים האלה מטפלת משטרת ישראל".
בתחזית שלו ציין אדלשטיין כי "ייקח שבועות ארוכים עד שנראה את הירידה בתחלואה. זה לא פשוט, אנחנו נבוא מחר לקבינט הקורונה עם תוכנית יציאה הדרגתית. לא נחזור על טעויות והפעם נהיה זהירים מאוד. לא יעזרו שום לחצים ושום לובי. אנחנו נשחרר את המשק שלנו בזהירות הנדרשת מבחינה רפואית".
"מקווה שבשבועיים הקרובים לא נראה התקהלויות"
בנוגע לאכיפה אמר שר הבריאות: "ההפרות שראינו, ולא משנה איפה - בני ברק או הפגנות - או עכשיו כפי שאנחנו שומעים - או אירוע במגזר הערבי - ההפרות הללו מסכנות את כולנו. המדענים לא יודעים הכול על הקורונה, אבל דבר אחד כל החוקרים מסכימים - לנגיף הקורונה אין שום עמדות פוליטיות ושום העדפות פוליטיות. אני מקווה שהכנסת תשלים את החקיקה ובשבועיים הקרובים לא נראה התקהלויות משום סוג".
לקראת סוכות הזהיר השר אדלשטיין כי "בעם ישראל ובמדינת ישראל אין חג יותר משמח מחג הסוכות. אני אומר לכם בצורה חד-משמעית: שלא נראה התחכמויות. סוכה שבנויה כהלכה זה חלל סגור. אנחנו צריכים לסמוך על הציבור, לא יהיה שוטר שייכנס לחצר הפרטית או לבית, לא יהיה שוטר לכל סוכה. כפי שאסור לארח אנשים בבית, כך אסור לארח אנשים בסוכה".
השר לביטחון הפנים אוחנה אמר: "אנחנו במלחמה, מדינת ישראל נמצאת במלחמה. זו מלחמת עולם, לא מלחמה נקודתית. כל העולם במאבק הזה, זו מלחמה קשה מאוד בנזק לנפש וקשה לא פחות בנזק לכלכלה. מה שמונח על הכף במלחמה הזאת אלה רבים מהישגיה של ישראל משחר הקמתה שעלולים לרדת לטמיון".
אוחנה ציין כי בשתי היממות החולפות נרשמו אלפי דו"חות למפירי בידוד, תנאי הסגר וחובת עטיית המסכה, ואמר: "הדרך היחידה שלנו להציל את המדינה, לא פחות מזה - להציל את מדינת ישראל מקריסת מערכות - היא לעזוב את כל היתר, הוויכוחים שאתם שומעים פה ברקע, לעזוב את כל יתר הוויכוחים, מעניינים וחשובים ככל שיהיו ולהתגייס למאבק".
השר לביטחון הפנים קרא לציבור "לפעול כדי לצמצם ככל האפשר מפגשים של אדם עם אדם" ו"להצטרף למאמץ ההסברה הלאומי". לדבריו, "אני מאמין גדול בכך שהיחיד, הפרטים בחברה, יעילים וחכמים יותר מהמדינה. אם אתם מכירים אדם שנפטר ממחלת הקורונה, הצילו נפשות בעזרת הסיפור שלו. זהו קרב על חיי היקרים לנו מכול".
"מוקיע את השיח המתלהם נגד השוטרים"
ראשון הדוברים היה מ"מ המפכ"ל ניצב כהן. "זוהי תקופה מאתגרת לכולנו", אמר ניצב כהן בפתח דבריו. "מזה תקופה ארוכה שאנו מבצעים אכיפת תקנות הקורונה שהוטלו על ידי הדרג המדיני, בהן גם שמירה על הסדר במחאות ברחבי הארץ וזאת לצד יתר המשימות הרבות המוטלות על משטרת ישראל בשגרה".
כהן הוסיף: "המשטרה הוכיחה פעם אחר פעם את יכולתה המבצעית בימי שגרה ובזמני חירום. כמו בימי הלחימה, כך בימי המגפה. אנו נמצאים בכל מקום ופינה, מצילים חיים וזאת הזדמנות עבורי לקרוא לאזרחים לנהוג באחריות אישית ולפעול מתוך ערבות הדדית במצב המורכב שבו אנו נמצאים".
מ"מ המפכ"ל מחה על "השיח המתלהם נגד השוטרים והחיילים שמבצעים עבודתם נאמנה במחסומים", והדגיש: "אני מחזק את ידי השוטרים והחיילים, מוקיע את השיח וקורא לציבור להישמע להנחיות השוטרים ולנהוג באיפוק ואחריות".
מחוץ למתחם נערכה כאמור הפגנה רועשת של מאות אנשי "הדגלים השחורים". יהודה מסינגר, אחד המפגינים, אמר: "אנחנו פה כי שניים ממקבלי ההחלטות המרכזיים על הסגר נמצאים פה יחד עם המפכ"ל כדי לדבר על אכיפת הסגר בתל אביב. אנחנו פה כדי להגיד שבכל תהליך קבלת ההחלטות והתכנון של הסגר הזה והיישום היו תהליכים קיקיוניים מבוססי אג'נדות פוליטיות במקום מבוססי אנשי המקצוע שפה אחד היו נגד הסגר שגורם ומביא לקריסה של אלפי עסקים נוספים, משפחות נוספות, הכלכלה והחברה. בגלל זה אנחנו פה".
מונא חמאד, שאף היא הפגינה במקום, אמרה: "אני עצמאית ושכירה ואין לי עבודה. לכן אני פה. המצב שלי גרוע, אימא שלי בבית בלי עבודה ואחי בבית בלי עבודה. עבדנו כל החיים כדי לחיות פה בתקופה הזו וגם את זה אי אפשר לעשות. המדינה הזו היא ביזיון".
המפגינה טובה היל אמרה: "אני פה כי אני לא מסכימה עם כל מה שקורה במדינה, וזה לא משנה אם יש לי עבודה או אין. הכי קל לבוא ולהגיד 'הכול סגור', אבל זה לא מה שצריך. מבחינתי המגפה היא כלכלית ולא בריאותית".
מוקדם יותר היום אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הסגר הנוכחי יימשך לא פחות מחודש. "מספר החולים מטפס במהירות", אמר ראש הממשלה בשידור חי בעמוד הפייסבוק שלו. "יש יותר מ-800 חולים קשים. לצערי, גם מספר המתים עולה. לכן, אני מבקש להיענות לכללים ולשוטרים".
כמו כן, צוות המומחים שמייעץ למל"ל הגיש הבוקר את המלצתו למתווה יציאה מהסגר, לפיו ההקלות יתחילו רק לאחר שמספר הנדבקים החדשים בנגיף הקורונה המאובחנים מדי יום יהיה נמוך מ-2,000. המומחים קובעים כי יש להיערך להשבתה של מערכת החינוך בכיתות ה' ומעלה לפחות עד חג חנוכה, בעוד כחודשיים.
נתניהו נשאל בשידור החי מתי תשוב מערכת החינוך לפעילות, והשיב שייעשה מאמץ לאפשר הפרדות וקפסולות גם בכיתות א' וב': "זה הרבה כסף, אבל זה חיוני". גם המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר לאולפן ynet כי "מספר הנדבקים לא ירד משמעותית, אבל בהחלט אנו רואים שינויים. מנתונים אמינים שיש לנו אנו רואים שיש בהחלט היענות לסגר וירידה משמעותית בתנועתיות. אני מקווה שזה יגיע לאזור של הסגר של מרץ- אפריל ואז תהיה לזה אפקטיביות דומה".
במשרד הבריאות יגבשו הערב את המתווה העקרוני של אסטרטגיית היציאה מהסגר. שני העקרונות שינחו את המשרד: הורדת מקדם התחלואה ל-0.8/0.7 ושיעור החולים הקשים בבתי החולים. על פי ההצעה המתגבשת, בשלב הראשון ייפתח המגזר הפרטי. במשרד צפויים גם להציע שפתיחות והקלות ייעשו באופן הדרגתי ובפעימות של אחת לשבועיים.