בחברה הערבית שיעור המתחסנים נגד קורונה הוא הנמוך ביותר ביחס לאוכלוסייה, כך עולה מנתוני משרד הבריאות שהתפרסמו הבוקר (שלישי). מביקור במוקד החיסונים באום אל פחם, עולה כי אחת הסיבות המרכזיות לכך היא חשש בקרב האזרחים הערבים, שלא ממהרים להתחסן. איימן סייף, ראש מטה הקורונה בחברה הערבית, העריך היום בשיחה עם ynet כי מספר המתחסנים הערבים עומד על כ-20 אלף מתוך כחצי מיליון שחוסנו עד כה בישראל.
סייף הגיע היום לאום אל פחם ומתח ביקורת על כך שכמות המחוסנים ביישובים הערביים נמוכה מאוד וקרא לציבור הערבי להגיע ולהתחסן. "לצערי הרב התגובות לחיסון לא טובות ואחוז החיסונים בחברה הערבית לא מתקרב להערכתי אפילו ל-4% מסך החיסונים שניתנו וזה נתון מדאיג. אנחנו קוראים לציבור הערבי להגיע לתחנות שפתחנו ביישובים הערביים ולהתחסן, כי זו באמת הדרך היחידה לטפל בתחלואה".
סייף אמר כי התוכנית היא להגדיל את מספר התחנות ולעשות קמפיין הסברתי כדי לפנות לאנשים ולעודד אותם להתחסן. "אני שם דגש מאוד חזק על הצוותים הרפואיים, יש לנו המון רופאים ואחים ואחיות בחברה הערבית, אם כל אחד מהם יביא את המשפחה שלו ובעיקר את המבוגרים להתחסן בתחנות, זה ישפר את המצב. גם ראשי הרשויות בשטח, חברי הכנסת ואנשי הדת צריכים לעודד התחסנות. המספרים כרגע הם מדאיגים ולא מספקים".
בנוגע לחשש בקרב הציבור הערבי מהחיסונים אמר סייף כי "יש הרבה פייק ניוז סביב הנושא של החיסונים. מיטב המומחים והרופאים גם בארץ וגם בעולם אומרים שהחיסון הזה בטוח ולכן אין מה לדאוג ואפשר להתחסן. זה הפתרון היחיד למיגור התחלואה בארץ ובחברה הערבית".
אחמד מחאמיד, תושב אום אל פחם שהגיע להתחסן במוקד החיסונים בעיר, התאכזב מהנוכחות הדלה במוקד החיסונים. "הרבה חוששים שזה יפגע בהם וזה לא נכון. היהודים באים לאום אל פחם יותר מהערבים כי קל להם מאוד לקבל את החיסון מהר ובלי לחכות, כי אצלנו באים מעטים". גם חאפד מחאמיד תודב הגיע להתחסן ואמר: "אני מעודד את האחרים לקחת את החיסון. ראיתי ערבים ויהודים שמגיעים ובמיוחד יהודים".
חיה קליר ממושב מי עמי הגיעה להתחסן באום אל פחם וסיפרה: "קיבלתי את החיסון והכל בסדר. ממש כיף באום אל פחם ומטפלים בנו ממש יפה. אני מעודדת כל אדם להתחסן". אסתר שפיר מהיישוב שקד סיפרה: "הגענו לפה להתחסן כי זה קרוב אלינו והבת שלי יכולה לקחת אותי".
חאטר עבד אלהאדי מכפר קרע אמר כי "קיבלתי את החיסון וזה טוב. תמיד יש חששות אצל אחרים אבל חייבים להתגבר על הנגיף". גם מוחמד מסארווה מכפר קרע היה מרוצה לאחר שהתחסן: "זה יוצא מהכלל. נכון שיש היסוס בהתחלה, אבל כולם צריכים להתחסן".
ראש עיריית טייבה עו"ד שועאע מנצור מסארווה אמר היום כי לאחר ישיבה עם קופות החולים כללית ומאוחדת סוכם על פתיחת תחנות חיסון בטייבה וזאת לאור פניות רבות של תושבים שמעוניינים להתחסן. הוא סיפר כי "ביום הראשון התחסנו 150 איש וכבר רשומים 700 עד סוף השבוע. באחוזים המספרים מרשימים אך לא אסתיר שרבים עדיין מפחדים ומתלבטים ורוצים להמתין קצת כדי לראות את התוצאות בשטח על אחרים שכבר חוסנו".
לדבריו, "פטירתו של תושב הצפון אתמול לאחר שקיבל חיסון, על אף שאין קשר בין הדברים, לא תרמה לעידוד להתחסן. יחד עם זאת אני קורא לתושבים לצאת ולהתחסן כדי שנצא מהמגפה הארורה ששיבשה את חיינו".
על פי נתוני משרד הבריאות, שיעור המתחסנים ביחס לאוכלוסייה הנמוך ביותר נרשם בעיקר ביישובים ערביים וביישובי הפזורה הבדואית – לצד כמה יישובים חרדיים. בתחתית המתחסנים נמצאים היישובים מודיעין עילית, שגב שלום, תל שבע, לקיה, ירכא, כסיפה, ערערה בנגב, ביתר עילית, כפר מנדא, ג'לג'וליה, אלעד, חורה, כפר קאסם, עין מאהל ודאלית אל-כרמל.
בתחתית המתחסנים, לפי מספרים אבסולוטיים, נמצאים היישובים שגב שלום עם 29 מתחסנים, לקיה (39 מתחסנים), ג'לג'וליה (40), ירכא (49), ערערה בנגב (56), תל שבע (57), כסיפה (66), כפר מנדא (71), עין מאהל (75), עספיא (84), טורעאן (99), פוריידיס (101), חורה (103), בסמ"ה (118) ודאלית אל-כרמל (118).