נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מתח היום (ה') ביקורת חריפה על הודעתן המשותפת של רוסיה, ארה"ב וצרפת, הודעה שבה קראו להפסקת אש מיידית בקרבות בדרום הקווקז, קרבות שפרצו השבוע במלוא עוזם בין כוחות ארמניים לכוחותיו של צבא אזרבייג'ן.
עוד על הקרבות בקווקז:
• מדריך: על מה נלחמים בנגורנו קרבאך?
• ארמניה מוחה: ישראל מוכרת נשק לאזרבייג'ן
• טורקיה וצרפת בעימות על הקרבות בקווקז
ארדואן, שארצו נחלצה לעזרת אזרבייג'ן המוסלמית, אמר בנאום שנשא בפרלמנט באנקרה כי ארמניה חייבת לסגת מנגורנו קרבאך, חבל הארץ שעומד במוקד הסכסוך בין שתי המדינות שנמשך כבר עשרות שנים. לדבריו, רק נסיגה שכזו תאפשר שלום בר-קיימא.
"לאור העובדה שארה"ב, רוסיה וצרפת הזניחו את הבעיה הזאת במשך כמעט 30 שנה, בלתי מתקבל על הדעת שהן יהיו מעורבות במאמצים להפסקת אש", אמר ארדואן. את דבריו נשא זמן קצר לפני שההודעה המשותפת של מנהיגי שלוש המעצמות פורסמה, ובה קראו הנשיאים ולדימיר פוטין, דונלד טראמפ ועמנואל מקרון להפסקה מיידית של פעולות האיבה בין הצדדים ודחקו בארמניה ובאזרבייג'ן "להתחייב ללא דיחוי לחידוש משא ומתן משמעותי, שייערך באופן הגון וללא תנאים".
ארה"ב, רוסיה וצרפת מובילות יחדיו את "קבוצת מינסק" הפועלת תחת חסותו של הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה. הקבוצה הוקמה ב-1992 על מנת לסייע בתיווך שיחות שלום בין ארמניה לאזרבייג'ן, שניהלו באותה עת מלחמה בעקבות הכרזת העצמאות של נגורנו קרבאך לאחר התפוררות ברית המועצות. בחבל הארץ ההררי הזה, מובלעת בתוך אזרבייג'ן, קיים רוב של תושבים ארמנים נוצרים. למרות שמאז אותה מלחמה הוא מתנהל באוטונומיות על ידי כוחות ארמניים בדלנים בתמיכת ארמניה, הוא לא מוכר על-ידי העולם כמדינה עצמאית, גם לא על-ידי ארמניה עצמה.
הסכסוך על חבל הארץ התפרץ לאורך השנים כמה פעמים לכדי קרבות עקובים מדם, אך סבב הלחימה שהחל ביום ראשון השבוע הוא הקשה ביותר מאז המלחמה שהסתיימה ב-1994, מלחמה שבה נהרגו בסביבות 30,000 בני אדם. עד כה נהרגו בקרבות בסבב הנוכחי יותר מ-100 בני אדם, אך המספר המדויק של האבידות לא ידוע, כיוון שאזרבייג'ן לא חושפת כמה מחייליה נהרגו, בעוד הכוחות הארמניים בנגורנו קרבאך לא אומרים כמה אזרחים נהרגו אצלם. שני הצדדים מאשימים אחד את השני בפרוץ הקרבות.
ההודעה החריפה של טורקיה נגד הקריאה הבינלאומית להפסקת אש בדרום הקווקז מגדילה את החשש בעולם מפני האפשרות שהיא או רוסיה, שנחשבת לבעלת ברית של ארמניה (למרות היחסים הטובים שיש לה גם עם אזרבייג'ן), ייגררו למלחמה – באופן שיחריף את המצב באזור אסטרטגי שבו עוברים צינורות נפט וגז לשווקים בעולם.
תמיכה מכל הלב
ההתעקשות הטורקית מסמלת גם את התחזקות מעמדה של אנקרה באזור, בעוד רוסיה מתקשה להפעיל את השפעתה ולכפות סיום מהיר של הקרבות. ב-2016, למשל, מוסקבה שיחקה תפקיד מרכזי בסיום סבב לחימה קודם בין הצדדים, אחרי ארבעה ימים בלבד. אלא שבארבע השנים שחלפו מאז אנקרה הידקה את קשריה שלה לאזרבייג'ן, עם השקעות במדינה וגז שרכשה ממנה. עם פרוץ הקרבות השבוע הצהיר ארדואן שטורקיה תתמוך בבעלת בריתו "עם כל המשאבים ובכל הלב", ונראה שהתמיכה האיתנה שלו בבאקו מחזקת את נחישותם – ועקשנותם – של האזרים.
המומחים לאזור מעריכים שהתמיכה הטורקית מעודדת את האזרים שמקווים להשתלט בחזרה על שטחים שאיבדו בעבר לכוחות הארמניים. "לאזרבייג'ן יש פחות או יותר תמיכה מפורשת של טורקיה, ואני סבור שהיא מרגישה הרבה יותר בטוחה ומסוגלת להתמודד עם סכסוך ממושך", אומר לורנס ברורס, מומחה לאזור הקווקז ממכון המחקר הלונדוני Chatham House. "אזרבייג'ן פחות נוטה כרגע, או פחות רגישה, לניסיונות של רוסיה לאכוף שלום", הוסיף ברורס. "יש תחושה ששירותיה של רוסיה לא נדרשים כעת בבאקו. היא הולכת על זה".
על רקע התמיכה הטורקית האיתנה בבאקו, בארמניה האשימו השבוע את אנקרה בשליחת שכירי חרב לאזרבייג'ן כדי להצטרף אליה בקרבות. בארגון הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה שדיווחיו מסוריה נחשבים אמינים, אמרו השבוע שאנקרה שלחה לאזור 300 מורדים מצפון סוריה.
טורקיה אמנם מכחישה זאת, אך היום הצטרף לרשימת המאשימים נשיא צרפת עמנואל מקרון. הוא אמר, לפני שנכנס לפסגה עם מנהיגי אירופה בבריסל, כי לפריז יש "הוכחות" שג'יהאדיסטים סורים עשו את הדרך לנגורנו קרבאך וחצו לשם כך את הגבול מצפון סוריה לטורקיה בעיר גזיאנטפ. "זו עובדה חדשה ומאוד חמורה שמשנה את התמונה", אמר מקרון.
ההתערבות הטורקית בקרבות בקווקז מעוררת תסכול גם במוסקבה, שם נראה שהצטרפו היום, גם אם בזהירות ולא באופן ישיר, להאשמות שאנקרה שולחת שכירי חרב להילחם לצד האזרים. במשרד החוץ הרוסי פרסמו הודעה שבה גינו את נוכחותם של לוחמים מסוריה ומלוב באזור, ודרשו להסיג מיד "טרוריסטים זרים ושכירי חרב". בהודעה הרוסית לא צוין במפורש שטורקיה היא זו ששלחה את הלוחמים, אך נראה שהרוסים הפנו אליה את האצבע המאשימה.
ריקוד הטנגו של פוטין וארדואן
ניל מלווין, שחוקר יחסי ביטחון בינלאומיים במכון המחקר RUSI בלונדון, סבור כי קיימים שני תרחישים אפשריים לאופן שבו הסכסוך בקווקז יתפתח. בעוד לאזרבייג'ן אין לדבריו סיכויים רבים להנחיל תבוסה מוחצת לכוחות הארמניים, היא עשויה לצבור מספיק הישגים טקטיים שיאפשרו לה להכריז על ניצחון ולהשתמש בהם כקלף מיקוח במשא ומתן עתידי.
האפשרות האחרת, והגרועה יותר, היא שהסכסוך יסלים ואולי אף יגרור התערבות של מדינות אחרות. במקרה שכזה, לא נראה שבשבועות הקרובים לכל הפחות ארה"ב תהיה מוכנה להתערב בעצמה, לאור הבחירות לנשיאות ב-3 בנובמבר. רוסיה, מצד שני, כן עלולה להתערבב אם ניסיונותיה להפסיק את הלחימה באמצעים דיפלומטיים ימשיכו להיכשל.
על אופן השתלשלות האירועים בדרום הקווקז תשפיע תגובתה של רוסיה להתנהלות הטורקית. רוסיה וטורקיה נזכיר, מצאו את עצמן בעבר בצדדים שונים של סכסוכים אזוריים, כמו אלו שבסוריה ובלוב. אך למנהיגי שתיהן יש מערכת יחסים פרגמטית שאפשרה להם לצלוח משברים קודמים, כמו למשל ההפלה הטורקית של מטוס רוסי בגבול סוריה ב-2015.
"פוטין מנסה בשנים האחרונות לרקוד טנגו עם ארדואן על מגרש המדיניות האנטי-אמריקנית", אומר האנליסט הרוסי דמיטרי ארושקין. "הוא מנסה להפריד את טורקיה מנאט"ו, למכור לה כלי נשק, למכור לה גז רוסי וכך הלאה", הוא מוסיף. "במובן הזה פוטין מתנהל ברגישות בכל נוגע לארדואן, ולדעת חלק ביד רכה מדי".
עיתונאים נפצעו, עצם זוהר בשמי ירבאן
החוקר מלווין מעריך שהכללתה של טורקיה בשיחות היא הדרך היעילה ביותר להפסקת אש מיידית, אך דבר שכזה ידרוש מרוסיה להכיר בכך שהשפעתה באזור האסטרטגי הזה נחלשה, לעומת ההשפעה הגוברת של אנקרה. "זו אולי היעד האולטימטיבי באסטרטגיה של ארדואן: להשתמש בסכסוך כמקפצה לתפקיד אזורי גדול יותר לטורקיה", אומר מלווין. "אבל זה משחק מאוד מסוכן".
בינתיים, בשטח ממשיכים הקרבות בין הארמנים לאזרים, כאשר ברחבי העולם מדווחים בהרחבה על תקרית שבה נפצעו שני עיתונאים צרפתים בהפגזה אזרית על כפר בנגורנו קרבאך. שני העיתונאים, מהעיתון "לה מונד", נפצעו באורח קשה וקיבלו טיפול רפואי מקומי, כאשר בצרפת פועלים כעת להחזירם לארצם במהירות.
עיתונאי אחר שהיה עמם, מערוץ France 24, סיפר כי הקבוצה צילמה בתים שהופצצו עם תחילת הקרבות ביום ראשון: "זה קרה כשהסתכלנו על ההריסות מההפצצה. שמענו את הרקטה והיא ישר נפלה על הקרקע. ההתקפה נמשכה בערך דקה".
אירוע חריג בקרבות נרשם הערב כאשר ארמניה דיווחה על הפלתם של ארבעה מל"טים סמוך לבירתה ירבאן, מחוץ לאזורי הקרבות בנגורנו קרבאך. על הפלת המל"טים במחוזות קוטיאק וגרגקוניק הודיע ראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן, על רקע דיווחים של עדי ראייה שסיפרו על "עצם זוהר" בשמי עיר הבירה.