ראש ממשלת סמואה מסרב להכיר בתוצאות הבחירות, ובפסיקות בית המשפט. המנהיג הוותיק, ששולט במדינת האיים כבר 22 שנה, מסרב לעזוב את השלטון ומאמין שרק "התערבות אלוהית" תשים סוף לכהונתו הממושכת בלשכת ראש הממשלה.
טוילאפה סייללה מליאלגאואי, כלכלן בהכשרתו, נבחר לראשונה כחבר פרלמנט ב-1980. ב-22 השנים האחרונות הוא שולט ביד רמה בסמואה, מדינה בת 220,000 תושבים באוקיינוס השקט שאזרחיה הם נוצרים אדוקים. בנוסף לתפקיד ראש הממשלה הוא מינה את עצמו גם לתפקיד שר החוץ וליו"ר התאחדות הרוגבי – הספורט הלאומי של סמואה.
מליאלגאואי, שלא רגיל להתמודד מול איומים על שלטונו, ספג בחודש שעבר מהלומה קשה: פיאמה נעמי מאטא'אפה, סגניתו לשעבר, הביסה אותו בבחירות הכלליות ב-9 באפריל. למרות ההפסד למאטא'אפה, שלפי התוצאות תהיה האישה הראשונה בתפקיד ראש הממשלה, המנהיג הוותיק מסרב לעזוב את התפקיד – ויוצר חשש למשבר חוקתי ולפגיעה קשה בדמוקרטיה הצעירה של סמואה.
המנהיג בן ה-76 ניסה להצדיק את הישארותו בשלטון בכמה דרכים: תחילה הוא ניסה להטות את המספרים לטובתו, ואמר שבבחירות לא נבחרו מספיק נשים לפרלמנט – ולכן מדובר בהפרה של תקנות השוויון המגדרי. לאחר מכן ניסה לכפות בחירות חוזרות. כשבתי המשפט דחו את שני המהלכים האלה הוא האשים שהם מוטים לטובת יריבתו.
אתמול אמור היה להתקיים טקס ההשבעה של מאטא'אפה – אך בעלי בריתו של מליאלגאואי נעלו את הפרלמנט כדי למנוע ממנה להיכנס ולקיים את טקס ההשבעה. מאטא'אפה ערכה טקס השבעה לא-רשמי מחוץ לבניין.
בשיחה עם כתבים החודש, אחרי הפגנות נגדו, אמר ראש ממשלת סמואה: "מוניתי על ידי אלוהים. אם הם רוצים שאני אעזוב הם צריכים ללכת לכנסייה ולהתפלל – במקום להפגין מול בית המשפט. למערכת המשפט אין סמכות על המינוי שלי לראש ממשלה".
במשך שנותיו בשלטון ניסה מליאלגאואי להדק את הקשרים הכלכליים של ארצו עם המדינות החזקות באזור - אוסטרליה וניו זילנד. ב-2009 חוקק חוק שקובע שהתנועה בכביש תהיה בצד השמאלי ולא בצד הימני - כמו באוסטרליה וניו זילנד. בסוף 2011 שינה את אזור הזמן של סמואה, והעביר אותה לצד המערבי של "קו התאריך הבינלאומי" – כדי שהתאריך שלה יהיה זהה לתאריך בשתי המדינות ולא לתאריך של מדינות באמריקה.
מליאלגאואי הנהיג את המדינה בזמנים קשים – כולל בסופות הציקלון ובצונאמי הקטלני ב-2009, כש-143 בני אדם נהרגו. ב-2019 התמודדה סמואה עם התפרצות חצבת שגבתה את חייהם של 83 אזרחים – בעיקר תינוקות ופעוטות.
במהלך משברים נוהג ראש הממשלה לקיים ראיונות סוערים: כשהממשלה שלו הואשמה במחדל בטיפול בחצבת הוא הפנה אצבע מאשימה לעבר ההורים, ואמר שהם מקשיבים להילרים מסורתיים במקום לחסן את הילדים. כשחקנים מנבחרת הרוגבי התלוננו שהוא מתנהל בצורה לא מקצועית כיו"ר ההתאחדות הוא אמר שיש להם "דעות של ילדים קטנים".
מאטא'אפה הייתה סגניתו של מליאלגאואי עד השנה שעברה, והתפטרה אחרי שהוא קידם סדרת חוקים שמאפשרים לממשלה לשלוט במערכת המשפט. "הוא חשב שהוא כל יכול ושהוא יכול לעשות כל מה שהוא רוצה", אמרה השבוע. מאטא'אפה אמרה שאם בעבר מליאלגאואי האמין שהוא נבחר על ידי אלוהים, כעת הוא מאמין שהוא אל בעצמו.
ראש ממשלת סמואה הבטיח לחלץ את המדינה מהמשבר הפוליטי הנוכחי, וקרא להעמיד לדין את יריבתו באשמת בגידה - מכיוון שהושבעה לתפקיד בטקס לא-רשמי. כשנשאל השבוע אם הוא מוכן להכיר בכך שיריביו ניצחו אותו בבחירות הוא השיב: "אם הם יכרעו ברך בפניי אולי אני אשקול את זה, אבל כרגע לא".