בית משפט באיטליה גזר אמש (יום ד') מאסר עולם על שני צעירים אמריקנים שהורשעו ברצח שוטר איטלקי ליד בית מלון שבו התאכסנו בחופשתם במדינה בשנת 2019. גזר הדין מביא לשיאה פרשת שהסעירה את ארץ המגף, ועורכי דינם של השניים, שהביעו הלם מההחלטה, כבר הודיעו כי יערערו וכי המאבק יימשך.
שני הצעירים הם פינגן לי אלדר, שהיה בן 19 בעת הרצח, וחברו גבריאל כריסטיאן נטאלה-יורת', שהיה אז בן 18. פינגן הודה שדקר את השוטר, מריו צ'רצ'לו רגה, ב-26 ביולי 2019 לפנות בוקר, בשעה שחברו גבריאל התעמת עם שוטר אחר. אלא ששני הצעירים, חברים מבית הספר באזור סן פרנסיסקו בקליפורניה, טענו כי פעלו מתוך הגנה עצמית בלבד, משום שחשבו ששני השוטרים – שלא לבשו מדים בזמן האירוע ולטענת הרוצחים גם לא הזדהו – הם בריונים שרוצים לפגוע בהם אחרי עסקת סמים שכשלה.
בית המשפט דחה את טענתם של האמריקנים וגזר עליהם את העונש הכבד ביותר שמאפשר החוק האיטלקי: לפי חוקי איטליה, פושעים שנגזר עליהם מאסר עולם יכולים לבקש חנינה רק אחרי 21 שנה, וגם זאת הם רשאים לעשות רק אם נקבע שהם אסירים שהתנהגותם טובה. עונשם יכלול גם חודשיים של שהייה בבידוד, והשניים אף יחויבו לשלם את הוצאות המשפט. הם הורשעו לא רק ברצח, אלא גם בניסיון סחיטה, בתקיפה, בהתנגדות לעובד ציבור ובהחזקה ללא סיבה מוצדקת של סכין תקיפה.
מיד אחרי הקראת גזר הדין פונו שני האמריקנים מבית המשפט, ובפנים נותרה אלמנתו של רגה, רוזה מריה אסיליו, מחזיקה בתמונתו של בעלה המת ומתייפחת. היא חיבקה את אחיו של רגה, פאולו, ואמרה: "בית המשפט הגן על כבודו של מריו. הוא היה הבן של כולם, השוטר של כולם. הוא היה בעל נהדר, הוא היה איש נהדר. משרת של המדינה שזכאי לכבוד".
אספירין, דיכאון וניסיון התאבדות
אלדר ונטאלה-יורת' הגיעו ב-2019 לרומא לחופשת קיץ, וקיוו להעביר בה כמה ימים של סיורים בעיר ושל יציאות ליליות. באותם ימים טייל אלדר עם משפחתו ברחבי אירופה, ואמו סיפרה לבית המשפט שהמשפחה קיוותה שתהיה זו עבורו התחלה של חיים חדשים אחרי כמה שנים שבהן נאבק בדיכאון ואף ניסה להתאבד. נטאלה-יורת', שמעבר לאזרחותו האמריקנית מחזיק גם באזרחות איטלקית, שהה באותה העת בחופשת קיץ אצל סביו, סבתו ודודו ליד רומא, כפי שנהג לעשות לעתים קרובות באותן שנים.
העניינים הסתבכו כשאלדר ונטאלה-יורת' נפגשו עם סוחר סמים ליד מלון הארבעה-כוכבים שבו התאכסנו באזור טרסטברה ברומא, אזור תיירות פופולרי הידוע בחיי הלילה שלו. השניים ביקשו לקנות מהסוחר קוקאין ומסרו לו 80 אירו, אבל לדבריהם במקום לספק להם את הסם הוא נתן להם אספירין. הם הספיקו לחטוף תיק מהמתווך שהפגיש אותם עם הסוחר, כשהמתווך ניסה להסתלק ולהותיר אותם בידיים ריקות. לאחר מכן הסכימו לשוב ולפגוש את הסוחר כדי לקבל בחזרה את כספם בתמורה לתיק, אבל במקום זאת התייצבו במקום שני השוטרים.
אלדר טען במשפט ששני השוטרים הסתערו עליהם מאחור, לא-הזדהו כשוטרים – ואז תקפו אותם ואילצו אותם להגן על עצמם. השוטר השני, אנדרה וריאלה, הכחיש זאת וטען כי הוא ושותפו המנוח רגה הזדהו באופן חד-משמעי. האירוע כולו נמשך 32 שניות. לדברי המשטרה, השוטר צ'רצ'לו רגה, שהיה בן 35 במותו, כלל לא היה חמוש בזמן האירוע – ונדקר על-ידי אלדר 11 פעמים בסכין באורך 18 סנטימטרים שאותה הביא איתו מארה"ב. התקשורת האיטלקית דיווחה כי סוחר הסמים שאיתו נפגשו שני האמריקנים היה למעשה מודיע משטרתי, וכי הוא ביקש מהמשטרה להתערב כדי להשיב לו את תיקו.
בספטמבר אשתקד, בבית המשפט, התנצל אלדר על מעשיו. נטאלה-יורת' טען תחילה כי הוא עצמו לא היה מעורב ברצח ולא ידע שלחברו יש סכין, אבל טביעות האצבעות שלו זוהו על תקרת חדר המלון שלהם, היכן שהסכין הוסתרה. לפי נטאלה-יורת', אחרי הרצח רצו השניים לחדר המלון שלהם, ואלדר ניקה את הסכין וביקש ממנו להסתיר אותה. הוא החביא את הסכין מאחורי לוח בתקרה – אבל שעות אחר כך מצאה אותה המשטרה.
מוות אחרי ירח הדבש
מותו של רגה, שהתחתן זמן קצר לפני הרצח וחזר ימים לפני כן מירח הדבש, זעזע את איטליה, ובתחילה רבים לא האמינו ששני צעירים אמריקנים, שרק לפני רגע עוד היו נערים, יכולים להיות אחראים למעשה אלימות שכזה. הרצח עורר מסרי-הזדהות מכל רחבי איטליה, השוטר הוכתר לגיבור – וההלוויה שלו שודרה בשידור חי בטלוויזיה.
בבית המשפט אמש, מעט לפני חצות, כשעורך דינו של אלדר לחש לו את גזר הדין אחרי שזה הוקרא באיטלקית, אלדר נראה כמי שעומד להתעלף, והוא הובהל במהרה אל מחוץ לאולם יחד עם שותפו למעשה. בעוד שני המורשעים מפונים קרא אית'ן אלדר, אביו של הדוקר, "פינגן, אני אוהב אותך". אמו של פינגן נראתה ישובה המומה והחזיקה את ראשה.
עורכי הדין של שני האמריקנים הביעו הלם מהחלטת בית המשפט. פרקליטו של נטאלה-יורת' טען כי בית משפט לערעורים לא יוכל לאשרר את הפסיקה. במהלך המשפט טען עורך הדין כי אלדר סובל מבעיות פסיכיאטריות קשות, בכלל זה פחד עקבי להיות מותקף.
פרשת הרצח של רגה על-ידי האמריקנים עוררה השוואות לרצח המפורסם של הסטודנטית הבריטית מרדית' קרצ'ר באיטליה בשנת 2007, רצח שממנו זוכתה – בתום משפט מתוקשר – הסטודנטית האמריקנית אמנדה נוקס. רציחתו של רגה העלתה גם שאלות קשות בנוגע להתנהלות כוחות הביטחון האיטלקיים, בצל הטענות כי במהלך האירוע והחקירה הפרו שוטרים פעמים רבות את הנהלים. עדיין לא ברור מדוע שני השוטרים הגיעו למפגש עם האמריקנים כשהם אינם לובשים מדים ואינם נושאים את אקדחיהם.