רג'פ טאיפ ארדואן החליט שטורקיה תפרוש מאמנה בינלאומית למניעת אלימות נגד נשים. ההחלטה הובילה להפגנות בטורקיה, ונחשבת לניצחון של השמרנים במפלגת השלטון.
45 מדינות החברות במועצת אירופה, והאיחוד האירופי, חתמו על "אמנת איסטנבול" ב-2011. האמנה מחייבת את הממשלות לאמץ חקיקה שמענישה על אלימות במשפחה, ומעמידה לדין גברים שמכים את נשותיהם או אונסים אותן, ואת מי שמבצעים מילת נשים. השמרנים בטורקיה טענו שהאמנה פוגעת באחדות המשפחה ומעודדת גירושים.
האמנה עוררה מחלוקות במפלגה של ארדואן, ובשנה שעברה דווח שהממשלה שוקלת לפרוש מההסכם. המתנגדים לפרישה אמרו שהיא מרחיקה את טורקיה מהצטרפות לאיחוד האירופי. לא פורסמה סיבה רשמית לצו הנשיאותי של ארדואן. גורמים בממשלה אמרו שטורקיה מעדיפה חקיקה מקומית להגנה על זכויות נשים, במקום הסכמים בינלאומיים.
גוקצ'ה גוקצ'ן, סגנית יו"ר מפלגת CHP מהאופוזיציה, אמרה שהפרישה מהאמנה קובעת שטורקיה תמשיך להתייחס לנשים "כאזרחיות סוג ב', ותאפשר לרצוח אותן". זהרה זומרוט, שרת העבודה והשירותים הסוציאליים, אמרה שטורקיה תקדם חקיקה שתגן על זכויות הנשים. "אנחנו נמשיך להיאבק נגד אלימות מתוך עקרון של אפס סובלנות", הבטיחה.
מאות נשים הפגינו באיסטנבול ובאנקרה נגד ההחלטה לפרוש מהאמנה. "כל יום אנחנו מתעוררות לחדשות על רצח נשים", אמרה אחת המפגינות באיסטנבול. "המוות לעולם לא נפסק. נשים מתות. לגברים לא קורה שום דבר". מריה פצ'ינוביץ' בוריץ', מזכ"לית מועצת אירופה, אמרה שההחלטה הטורקית "הרסנית". הסופרת אליף שפאק הגיבה: "תתביישו לכם על הקנאות, הפטריארכיה והאכזריות ששומרות על בריונים ורוצחים ולא על נשים". משרד החוץ הגרמני מסר שההחלטה הטורקית היא מסר שגוי לאירופה ולנשים הטורקיות.
טורקיה פורשת מ"אמנת איסטנבול" בתקופה שבה מקרי הרצח של נשים נמצאים בעלייה. טורקיה לא מספקת נתונים רשמיים על רצח נשים במדינה, אך לפי הדיווחים בעשור החולף מספר מקרי הרצח של נשים כמעט שילש את עצמו. לפי ארגון הבריאות העולמי 38% מהנשים בטורקיה עלולות לחוות במהלך חייהן אלימות מצד בן הזוג - לעומת 25% באירופה.
לפי ארגון We Will Stop Femicide Platform אשתקד נרצחו 300 נשים בטורקיה. הארגון, שנאבק באלימות נגד נשים, דיווח שמתחילת השנה 78 נשים נרצחו או "מתו בנסיבות חשודות". הארגון קרא ל"מאבק קולקטיבי נגד מי שפרשו מאמנת איסטנבול".